Logga in
| 5 sidor teori |
| 17 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
För att derivera en potensfunktion f(x)=xn, där n är en konstant, multiplicerar man xn med n och minskar exponenten med 1.
Deriveringsregeln gäller för alla reella n.
Man kan motivera regeln genom att visa att den exempelvis gäller då n=2, alltså för funktionen f(x)=x2. Man gör detta med hjälp av derivatans definition.
f(x+h)=(x+h)2 och f(x)=x2
Utveckla med första kvadreringsregeln
Förenkla termer
Dela upp i faktorer
Bryt ut h
Förenkla kvot
h→0
Även funktionen f(x)=x går att derivera med deriveringsregeln för potensfunktioner, eftersom x är en potens med graden 1. Ofta brukar man dock använda en snabbare väg, nämligen regeln som säger att D(x)=1, som härleds här.
Derivera funktion
D(xn)=nxn−1
a0=1
Detta är fyra funktioner som kan skrivas på formen xn, så vi använder deriveringsregeln för potensfunktioner. Den säger att en funktion på formen f(x)=xn har derivatan f′(x)=nxn−1. Man läser alltså av exponenten och sätter den som koefficient framför funktionen och minskar sedan exponenten med 1. Vi börjar med f(x)=x7.
Derivera funktion
D(xn)=nxn−1
Subtrahera term
x=5
Beräkna potens
Multiplicera faktorer
a-b=ab1
Skriv i bråkform
Dela upp i faktorer
ab⋅c=(ab)c
a1/2=a
Multiplicera bråk
Vi undersöker en persons påstående i taget. Walter verkar syfta på den generella derivatan man får när funktionen f(x)=x^3 deriveras med deriveringsregeln för potensfunktioner.
Walter påstående stämmer alltså. Men hur kan Hank ha menat? Jo, han skulle kunna ha beräknat derivatan av f(x)=x^3 för ett specifikt x-värde, istället för att ange den generella derivatan. Sätter vi in x=0 får vi just värdet 0 på derivatan.
Även Hanks påstående stämmer. Derivatan av f(x)=x^3 kan alltså syfta på både den generella derivatan och derivatan för funktionen i ett visst x-värde. Båda kan alltså ha rätt.
Vi skriver om funktionen som en potens innan vi deriverar.
Nu kan vi derivera.
Vi skriver nu om derivatan med potenslagar.
Derivatan av f(x)=sqrt(x^(π)) är alltså f'(x)= π sqrt(x^(π))2x.
Vi ska bestämma när funktionernas derivator är lika stora. Vi börjar därför med att derivera funktionerna.
Vi deriverar även g(x).
Nu har vi uttryck för båda derivator så vi likställer dem och löser ut x.
Derivatorna är lika stora i x=0 och x= 23.
Vad betyder det att derivatorna är lika stora? Derivata anger en funktions lutning så i de x-värden där g'(x)=f'(x) måste funktionernas lutning vara lika stora. Drar vi tangenter till funktionerna i x=0 kommer dessa att vara parallella. På samma sätt kommer tangenterna till funktionerna i x= 23 vara parallella.