Logga in
| 6 sidor teori |
| 11 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Cosinusvärdet för en vinkel v är lika med det negativa cosinusvärdet för vinkeln 180∘−v.
Om man t.ex. ritar in vinkeln 30∘ i enhetscirkeln kommer det att finnas en motsvarande vinkel på andra sidan y-axeln som också skapar vinkeln 30∘, men mot den negativa x-axeln. Eftersom båda vinklar vrids lika mycket uppåt kommer de att hamna på samma avstånd från y-axeln men på motsatt sida.
Om man istället uttrycker denna vinkel från den positiva halvan av x-axeln kommer den att vara 180∘−30∘.
Båda dessa vinklar motsvarar samma x-värde, fast med omvänt tecken, och eftersom cosinusvärdet för vinklarna är lika med dessa x-värden betyder det att
När man ökar en vinkel med 180∘ byter sinusvärdet tecken.
sin(v+180∘)=−sin(v)
Man kan motivera detta genom att t.ex. utgå från vinkeln v=60∘. Den har ett positivt sinusvärde eftersom man läser av det på den positiva y-axeln.
Om man ökar vinkeln med 180∘ hamnar man på andra sidan enhetscirkeln.
Eftersom 180∘ är en rak vinkel kommer punkten för 60∘+180∘ att hamna lika långt under x-axeln som den första befinner sig ovanför den.
Ett sinusvärde kan omvandlas till ett cosinusvärde.
cos(u+v)=cos(u)cos(v)−sin(u)sin(v)
,
Multiplicera faktorer
Ett cosinusvärde kan omvandlas till ett sinusvärde.
sin(u+v)=sin(u)cos(v)+cos(u)sin(v)
,
Multiplicera faktorer
Man kan representera det första och tredje av dessa samband som förskjutningar av cos(x) i x−led. Exempelvis kan man se att cos(x+90∘) och −sin(v) faktiskt är samma funktion.
På samma sätt kan det andra och fjärde sambandet tolkas som förskjutningar av sin(x) i x−led.
sin(u+v)=sin(u)cos(v)+cos(u)sin(v)
Multiplicera in c
Omarrangera faktorer
(I): VL/cos(v)=HL/cos(v)
(I): Omarrangera ekvation
(II): c=cos(v)a
(II): ca⋅b=a⋅cb
(II): cos(v)sin(v)=tan(v)
(II): Omarrangera ekvation
(II): VL/a=HL/a
(I): Addera (II)
(I): Bryt ut c2
(I): sin2(v)+cos2(v)=1
(I): Omarrangera ekvation
(I): VL=HL
Skriv y=6sin(x)+9cos(x) som en sinusfunktion.
Vi börjar med att rita upp enhetscirkeln och markera punkten P. Vinkeln som motsvarar denna punkt kallar vi för v.
Punkten Q är förskjuten 90^(∘) moturs i förhållande till P. Vi ritar även denna punkt på enhetscirkeln.
Vinkeln mellan positiva x-axeln och den radie som går ut till Q är v+90^(∘). Och eftersom koordinaterna för P kan skrivas som (cos(v), sin(v)) kan koordinaterna för Q skriva som (cos(v+90^(∘)),sin(v+90^(∘))).
Nu kan vi använda sambanden &cos(v+90^(∘))=-sin(v) och &sin(v+90^(∘))=cos(v) för att förenkla koordinaterna för Q. Det ger att Q=(- sin(v), cos(v)). Som vi sa tidigare kan koordinaterna för P skrivas som (cos(v), sin(v)), och i detta fall är cos(v)= 12 och sin(v)= sqrt(3)2. Till sist sätter vi in dessa värden i koordinaterna för Q och får att Q=(-sqrt(3)/2, 1/2).
Funktionen till grafen kan skrivas både som y=asin(x)+bcos(x) och som y=csin(x+v). Vi börjar med att bestämma värdena på konstanterna c och v med hjälp av grafen. Amplituden är sqrt(8) vilket ger oss att c=sqrt(8). Vi kan alltså skriva funktionen som y=sqrt(8)sin(x+v). En oförskjuten sinuskurva passerar x-axeln där x=0^(∘). Den här grafen skär x-axeln när x=-45^(∘). Den är alltså förskjuten 45^(∘) åt vänster. Det betyder att v=45^(∘). Funktionen till grafen kan därför beskrivas med uttrycket y=sqrt(8)sin(x+45^(∘)). Sambanden mellan a, b, c och v är c=sqrt(a^2+b^2) och tan(v)= ba. Vi sätter in värdena på c och v för att bestämma a och b.
Konstanten b kan alltså ha värdet 2 eller -2, och eftersom a måste vara lika med b blir lösningarna a=2 &och b=2 a=-2 &och b=- 2. Detta är lösningarna till ekvationssystemet, men svarar båda på frågan i uppgiften? Nej, y=-2sin(x)-2cos(x) och y=2sin(x)+2cos(x) ger inte samma graf. Så vilken är rätt? Vi kan läsa av en punkt på grafen och se vilken kombination av a och b som ger det rätta funktionsvärdet. Vi ser att när x=0^(∘) är funktionsvärdet 2.
Vi sätter in x=0^(∘) i båda funktioner och undersöker vilken av dem som ger funktionsvärdet 2.
Om a=-2 och b=-2 blir funktionsvärdet -2, alltså inte 2. Då bör svaret på uppgiften vara a=2 och b=2. Vi kontrollerar detta genom att sätta in x=0^(∘) i y=2sin(x)+2cos(x) och beräknar. Då ska vi få y=2.
Funktionsvärdet blev 2 så svaret på frågan måste vara a=2 och b=2.