Logga in
Här kan man se att sinusvärdenas variation mellan −1 och 1 skapar ett periodiskt mönster: Värdena ökar från −1 till 0 för att fortsätta stiga upp till 1 och sedan sjunka ner till 0 och −1 igen. Mönstret fortsätter därefter upprepas med perioden 2π. Själva kurvan kommer att bli en mjuk periodisk vågrörelse.
Sinusfunktioner kan användas för att beskriva många förlopp, bl.a. inom fysiken. Den här typen av svängningar har därför fått ett eget namn, sinusvåg. Att grafen är just vågformad kan man förstå med hjälp av enhetscirkeln. Nedan illustreras hur sinusvärdet för en vinkel x i enhetscirkeln representeras i ett koordinatsystem.
Med ett liknande resonemang kan man ta reda på hur grafen till cos(x) ser ut. Man inser då att kurvan för cos(x) är identisk med den för sin(x), men förskjuten i x−led.
Om det är svårt att läsa av x−värdena i vågornas toppar eller dalar kan man välja andra punkter. För att läsa av en period är det viktiga att man väljer motsvarande punkter på intilliggande vågor.
Ibland är det inte möjligt eller praktiskt att välja punkter med en periods mellanrum — då kan man istället välja punkter med ett större eller mindre avstånd. Så länge man vet precis hur många perioder det är mellan punkterna kan man bestämma funktionens period.