Logga in
| 6 sidor teori |
| 14 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
När man löser andragradsekvationer kan man ibland hamna i en situation där man ska dra kvadratroten ur ett negativt tal. Man brukar då säga att ekvationen saknar lösningar. Men det finns s.k. imaginära tal som kan lösa dessa ekvationer. Dessa ingår inte i kursen men det betyder att det kan vara missvisande att säga att det inte finns några lösningar. Istället brukar man säga att ekvationen saknar reella rötter.
I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:
Avgör hur många reella lösningar ekvationerna har utan att faktiskt bestämma rötterna:
Without solving the quadratic equations, use the discriminant to determine the number of real solutions.
Har ekvationen två, en eller inga reella rötter?
Vänsterledet består av två olika faktorer som båda innehåller x. Enligt nollproduktmetoden måste minst en av dessa vara 0 för att VL ska bli 0 . Det betyder att det finns två rötter.
I det här fallet är vänsterledet två likadana faktorer. Om den ena blir 0 blir även den andra 0 . Det betyder att det finns en lösning, även kallad dubbelrot.
Man kan skriva om ekvationen lite för att lättre se svaret.
Det finns inget reellt tal som upphöjt till 2 blir negativt. Det går alltså inte att hitta något värde på x så att vänsterledet blir negativt, och därför saknar ekvationen reella lösningar.
Graferna till andragradsfunktionerna f(x), g(x) och h(x) är inritade i koordinatsystemet.
Eftersom funktionsvärdet är 0 där grafen skär x-axeln kommer funktionernas nollställen vara lösningarna till ekvationerna.
Funktionen h(x) motsvaras av den gröna grafen. Den skär x-axeln två gånger så h(x)=0 har två lösningar. Ena roten bör motsvara det lägsta x-värdet eftersom grafen till h(x) skär x-axeln längst till vänster av alla grafer, dvs. x_1=-4. Den andra roten är positiv, och eftersom både den blå och röda grafen skär x-axeln längre till höger än den gröna måste den andra roten motsvara det lägsta positiva x-värdet: x_3=1.
Den röda grafen representerar g(x). Den skär också x-axeln två gånger så även g(x)=0 har två lösningar. Av de lösningar som är kvar måste det vara den minsta och den största: x_2=-3 och x_5=4.
Grafen till f(x) är blå. Den skär x-axeln på ett ställe så f(x)=0 har en rot. Vi ser att den ligger mellan de positiva nollställena till h(x) och g(x). Lösningen till f(x)=0 är alltså x_4=2.
Rachel ska bestämma sidan x i triangeln.
Vi börjar med att förenkla parentesen i vänsterledet med första kvadreringsreglen och skriver därefter om ekvationen på pq-form.
Nu löser vi ekvationen med pq-formeln.
Som vi ser har ekvationen x^2+(x+2)^2=100 två lösningar, x=-8 och x=6.
När vi sedan tolkar lösningarna kommer vi att förkasta, eller bortse från, den negativa roten då den är orimlig i sammanhanget. Det finns bara en lösning på problemet, då sträckor alltid är positiva. Men själva ekvationen har fortfarande 2 lösningar, eftersom vi inte får någon dubbelrot eller några icke-reella rötter.