Logga in
| 5 sidor teori |
| 11 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Om p(a)=0 är (x−a) en faktor i polynomet p(x).
Faktorisera polynomet p(x)=x3+6x2−16x.
Olika polynomekvationer har olika antal rötter. T.ex. har ekvationen x+5=0 en lösning medan x2−1=0 har två. Med hjälp av följande sats är det möjligt att bestämma antalet rötter utan att faktiskt lösa ekvationen.
Antalet komplexa rötter till en polynomekvation är lika med gradtalet.
Eftersom x=a är ett nollställe till polynomet p(x) kan man enligt faktorsatsen bryta ut (x−a):
där q(x) är ett polynom av 1 grad lägre än p(x). För exemplet är x=3 ett nollställe till tredjegradspolynomet. Alltså kan man ställa upp
Multiplicera parenteser
Multiplicera faktorer
Omarrangera termer
Dela upp i faktorer
Bryt ut x2
Bryt ut x
(I): VL+3=HL+3
(II): b=6
(II): Multiplicera faktorer
(II): VL+18=HL+18
(III): VL/(−3)=HL/(−3)
Enligt faktorsatsen är (x-a) en faktor till p(x) om x=a är ett nollställe. Notera att (x+4)=(x-(-4)), så nollstället a motsvaras i vårt fall av -4. Vi kontrollerar att -4 faktiskt är ett nollställe till p(x) genom att sätta in x=-4 i polynomet.
Vi har visat att p(-4)=0 och då är (x+4) är en faktor i p(x).
Vilket tredjegradspolynom p(x) beskriver kurvan?
Vi får mycket information om polynomet från dess nollställen, eftersom varje nollställe, enligt faktorsatsen, ger en faktor i polynomet.
Vi läser av nollställena i figuren: x=-1, x=0, x=3. Det innebär att polynomet har faktorerna x+1, x och x-3. Produkten ger ett tredjegradspolynom, (x+1)x(x-3). Vi måste också ta hänsyn till att grafen går genom punkten (1,12). Det kan inte finnas någon mer faktor med x i, men uttrycket kan multipliceras med en konstant k. Alla tredjegradspolynom med nollställen -1, 0 och 3 kan skrivas på formen p(x)=k(x+1)x(x-3). Värdet på k bestäms av att p(1)=12.
För att grafen ska gå genom punkten (1,12) måste alltså värdet på k vara -3. Polynomet är p(x) = -3(x+1)x(x-3). Vi multiplicerar slutligen ihop faktorerna och skriver polynomet på allmän form.
Vi börjar med att bestämma k och med hjälp av det värdet kan vi beräkna övriga rötter.
Vi vet att x=-1 är en rot till ekvationen. Det betyder att om vi sätter in det x-värdet kan vi bestämma värdet på k.
Eftersom vi nu känner till värdet på k kan vi sätta in det i vår ekvation: x^3-5x^2+8x+14 = 0.
Figuren visar grafen till polynomet p(x)=x3+3x2+4x+12.
Polynomet har en faktor (x-a) om x=a är ett nollställe.
I grafen ser vi att x=-3 är ett nollställe, så a=-3. Faktorn är alltså (x-(-3))=(x+3). Något annat nollställe kan vi inte läsa av i figuren. Eftersom grafen inte korsar x-axeln i någon annan punkt finns inget annat reellt värde på a sådant att (x-a) är en faktor.
Eftersom (x+3) är en faktor i tredjegradspolynomet p(x) gäller det att
p(x) = (x+3)q(x),
för något andragradspolynom q(x). Vi ansätter q(x)=ax^2+bx+c och bestämmer konstanterna a, b och c genom att jämföra uttrycket vi får från multiplikationen (x+3)q(x) med uttrycket för p(x) som är givet i uppgiften.
Detta ska vara lika med p(x), dvs.
Koefficienterna för termerna med olika potens av x måste stämma överens, det ger oss ett ekvationssystem. a=1 b+3a=3 c+3b=4 3c=12
Faktorn q(x)=ax^2+bx+c blir med dessa värden insatta q(x)=x^2+4. Någon x-term finns inte med eftersom b=0. Vi har härmed visat att faktoriseringen av p(x) i reella polynom är p(x) = (x+3)(x^2+4). Notera att andragradspolynomet inte har några reella nollställen och därmed inte kan faktoriseras utan att blanda in imaginära tal. Detta konstaterade vi i föregående deluppgift när vi observerade att grafen endast skär x-axeln i en punkt.