Logga in
| 4 sidor teori |
| 15 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Derivatan i en viss punkt för en funktion kan grafiskt tolkas som tangentens lutning i den punkten. I praktiken kan det dock vara svårt att rita in en tangent med exakt samma lutning som funktionens graf har just där. Men genom att utgå ifrån principen att en tangents lutning är derivatan i punkten kan man algebraiskt definiera derivatans värde där.
f′(a)=h→0limhf(a+h)−f(a)
Först beräknar man täljarens andra term, f(3), genom att sätta in x-värdet i funktionen.
x=3
Beräkna potens & produkt
Addera termer
För att bestämma den första termen i täljaren, f(3+h), ersätter man x med a+h och förenklar. I det här fallet är det 3+h.
x=3+h
Utveckla med första kvadreringsregeln
Beräkna potens & produkt
Multiplicera in 2
Förenkla termer
Nu kan man sätta in uttrycken och förenkla kvoten.
f(3+h)=h2+8h+20 och f(3)=20
Förenkla termer
Bryt ut h
Förenkla kvot
Ändringskvoten kan förenklas till h+8.
Slutligen beräknar man gränsvärdet, dvs. man sätter in den förenklade kvoten från förra steget och låter h gå mot 0.
Derivatan för funktionen f(x)=x2+2x+5 när x=3 är alltså lika med 8.
Man kan använda räknaren för att numeriskt beräkna derivatans värde i en punkt. Man trycker då på knappen MATH och bläddrar ner till 8:nDeriv(. Tryck ENTER.
Därefter skriver man, separerat med kommatecken, i följande ordning.
Tryck på ENTER för att beräkna derivatans värde för det valda x-värdet.
Använd derivatans definition för att beräkna f′(−2) för funktionen f(x)=3x2−x+7. Tolka sedan svaret.
x=−2
Beräkna potens
Multiplicera faktorer
a−(−b)=a+b
Addera termer
Vi bestämmer nu f(−2+h) genom att ersätta x med −2+h och förenkla.
x=−2+h
Utveckla med första kvadreringsregeln
Beräkna potens & produkt
Multiplicera in 3
Ta bort parentes & byt tecken
Förenkla termer
Nu sätter vi in båda uttrycken i derivatans definition och förenklar.
f(−2+h)=3h2−13h+21 och f(−2)=21
Förenkla termer
Bryt ut h
Förenkla kvot
h→0
Subtrahera term
Derivatan till f(x)=3x2−x+7 är alltså −13 när x=−2. En tolkning av detta är: "Lutningen till funktionen f(x)=3x2−x+7 i punkten där x=−2 är lika med −13."
Uttrycket liknar derivatans definition, så vi börjar med att titta på hur den ser ut. Vi byter plats på vänster- och högerled för tydlighetens skull: lim _(h→ 0)f(a+h)-f(a)/h=f'(a). Vi ser alltså att talet -2 motsvarar derivatan f'(a), dvs. lutningen i punkten där t=a. I vårt fall ser vi att t=1 eftersom täljaren är f(1+h)-f(1).
Med andra ord: vi söker en funktion för vilken lutningen är -2 där t=1. En typ av funktioner som har lutningen -2 i alla punkter, inklusive där t=1, är linjära funktioner med k-värdet -2. Av alternativen vi har att välja på är alternativ A det enda sådana alternativet. Alltså är svaret A.
Vi ska använda derivatans definition för att hitta det tal, x=a, där derivatan till f(x) är -5. Eftersom derivatan är känd kan vi i definitionen byta ut f'(a) mot -5. Det ger ekvationen lim _(h → 0)f(a+h) - f(a)/h=-5. Vi specificerar hur första och andra termen i täljaren kommer se ut för funktionen f(x)=x^3-5x+7, och börjar med f(a+h).
För att bestämma andra termen, f(a), byter vi bara ut alla x i f(x) mot a.
Nu har vi förenklade uttryck för f(a+h) och f(a). Vi sätter in detta i ekvationens ändringskvot och förenklar den innan vi löser ekvationen.
Vi återgår nu till ekvationen som blir lim _(h → 0)(3a^2+3ah+h^2-5)=-5. När vi nu låter h gå mot 0 kommer både andra och tredje termen att närma sig 0, så de försvinner. Ekvationen blir därför en andragradsekvation som vi kan lösa genom att dra roten ur båda led.
Funktionen f(x)=x^3-5x+7 har derivatan -5 i punkten där x=0.
Ange för vilken funktion f man bestämmer derivatan när man beräknar gränsvärdet.
Vi jämför gränsvärdet med derivatans definition. f'(a)=&lim _(h → 0)f(a+h) - f(a)/h &=lim _(h→ 0)sqrt(4+h)-2/h a är beteckningen för det x-värde där derivatan beräknas. Genom att jämföra uttrycken i täljaren ser vi att insättningen f(a+h) verkar motsvaras av sqrt(4+h): f(a+h)=sqrt(4+h). Värdet på a är alltså 4, och funktionen drar roten ur argumentet vilket uttrycks som f(x)=sqrt(x). Det stämmer även med att f(a)=2, eftersom sqrt(4)=2. Funktionen är alltså f(x) och man beräknar derivatan i x=4.
Vi tänker på samma sätt här. Vi jämför och ser att
f(a+h)=(-1+h)^4.
Utifrån detta kan vi dra slutsatsen att a=-1 och att den sökta funktionen är f(x)=x^4. Det stämmer även med att f(a)=1, eftersom (-1)^4=1. Funktionen är f(x)=x^4 och derivatan beräknas för x=-1.
Bestäm derivatan till f(x)=xA med hjälp av derivatans definition.
Derivatans definition är f'(x)=lim _(h→ 0)f(x+h)-f(x)/h Vi har fått funktionen f(x)= Ax. Vi bestämmer f(x+h) genom att ersätta x med x+h: f( x)=A/x och f( x+h)=A/x+h Nu har vi uttryck för f(x+h) och f(x) så vi kan använda derivatans definition.
Derivatan är f'(x)=- Ax^2.