Logga in
| 5 sidor teori |
| 15 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
De trigonometriska funktionerna sinus, cosinus och tangens är definierade utifrån, och används ofta i samband med, rätvinkliga trianglar. Men är de även användbara för godtyckliga trianglar?
Om man känner till en triangels bas och höjd kan man bestämma dess area med hjälp av areaformeln för en triangel. Ibland känner man dock inte till höjden, men om man vet två sidlängder och den mellanliggande vinkeln kan man använda areasatsen.
Area=2absin(C)
I formeln är a och b sidlängder i triangeln och C är den vinkel som ligger mellan dem.
Arean av en triangel bestäms vanligtvis med formeln A=2bh, där b är bredden på triangeln och h är höjden. Även areasatsen bygger på denna formel, men h bestäms med trigonometri. Beviset måste göras för två fall eftersom den mellanliggande vinkeln antingen kan vara spetsig eller trubbig.
Sätt in uttryck
VL⋅a=HL⋅a
Omarrangera ekvation
Bestäm triangelns area. Avrunda till en decimal.
Sätt in värden
Förenkla kvot
Slå in på räknare
Avrunda till 1 decimal(er)
För en triangel ABC gäller det att sidan AB=13.8 cm, sidan BC=7.8 cm och att arean är 45.5 cm2. Hur stor kan vinkel B vara som ligger mellan sidorna AB och BC? Avrunda svaret till heltal.
Sätt in värden
Multiplicera faktorer
Förenkla kvot
Omarrangera ekvation
VL/53.82=HL/53.82
arcsin(VL)=arcsin(HL)
Slå in på räknare
Avrunda till närmaste heltal
Bestäm x i triangeln så att den får arean 6 cm2.
Vi vet att vinkeln som ligger mellan de två sidorna är 30^(∘). Genom att sätta in vinkeln och uttrycken för sidorna i areasatsen får vi en ekvation som kan lösas för att bestämma x.
Vi löser denna andragradsekvation med pq-formeln.
Både x=- 8 och x=3 löser ekvationen. Sidan i en triangel kan dock inte vara negativ så x=3 är den enda giltiga lösningen. Sidorna i triangeln är alltså 3 cm och 3+5=8 cm.
Vinkeln A kommer att ligga mellan de givna sidorna AB och AC. Eftersom vi även vet triangelns area kan vi beräkna ∧ A med areasatsen.
När triangelns area är 6 cm^2 och AC=3 cm och BC=8 cm kan den mellanliggande vinkeln alltså vara 30^(∘).
Men enligt sambandet sin(v)=sin(180^(∘)-v) ger vinkeln 180^(∘) -A samma sinusvärde som vinkeln A och därmed samma area. Vinkeln ∧ A kan alltså även vara 180^(∘)-30^(∘)=150^(∘), vilket ger triangeln ett helt annat utseende.
Det finns alltså två korrekta värden på ∧ A: 30 ^(∘) eller 150 ^(∘).
Går det att bestämma värdet på vinkeln v så att triangelns area blir 12 cm2? Motivera!
Genom att sätta in arean 12 cm^2 och de två kända sidorna i areasatsen kan vi lösa ut vad den mellanliggande vinkeln måste vara.
Ekvationen sin(v)=2 kan inte lösas eftersom sinusvärdet för en vinkel aldrig kan bli större än 1. Sinus definieras som sin(v)=Motstående katet/Hypotenusa och eftersom hypotenusan aldrig kan vara kortare än någon av kateterna så måste Motstående katet/Hypotenusa≤ 1. Vi kan därför konstatera att det inte kan bildas någon triangel med sidlängderna 3 och 4 som har arean 12 cm^2 oavsett vad den mellanliggande vinkeln är.
Gigliolas studsmatta har fått en stor reva och hon bestämmer sig för att sätta fast en ny matta på sin cirkulära studsmatteställning. Hon köper ett cirkulärt tygstycke med samma diameter som ställningen. För att sedan kunna montera den ska man enligt instruktionerna klippa bort delar på kanterna så att tyget blir en regelbunden niohörning.
Om vi kallar ställningens radie för r kan studsmattans area, A, uttryckas som differensen mellan det cirkulära tygstyckets area, π r^2, och det bortklippta tygets area 0.9 m^2: A=π r^2-0.9. Eftersom vi varken känner till A eller r behöver vi ett annat samband som innehåller A och r. Vi uttrycker därför studsmattans area genom att dela upp den i 9 lika stora likbenta trianglar och noterar att trianglarnas lika långa sidor är lika med cirkelns radie.
De 9 toppvinklarna utgör tillsammans 360^(∘), eftersom de bildar ett helt varv, vilket betyder att varje toppvinkel är 360^(∘)/9=40^(∘). Varje triangel har alltså två sidor som är r m och en mellanliggande vinkel på 40^(∘).
Areasatsen ger att arean för en av dessa trianglar är r^2sin(40^(∘))2. Genom att multiplicera detta med 9 får vi ett uttryck för hela studsmattans area:
A=9*r^2sin(40^(∘))/2=4.5r^2sin(40^(∘)).
Nu har vi två ekvationer som innehåller A och r^2. Genom att bryta ut r^2 ur den ena och sätta in i den andra kan vi bestämma A.
Vi sätter in detta i den andra ekvationen och löser ut A.
Gigliolas nya studsmatta har alltså en area på ca 10.5 m^2.
Den röda triangeln har arean 3 ae.
Anton ska bestämma vinkeln mellan de kända sidorna och gör då följande uträkning.
Sinusvärdet för en vinkel v är lika stort som sinusvärdet för vinkeln 180^(∘)-v, dvs. sin(v)=sin(180^(∘)-v).
När man beräknar en vinkel med räknaren svarar den dock alltid med den vinkel som ligger i intervallet 0^(∘)≤ v≤ 90^(∘). För att hitta den trubbiga vinkeln v i den röda triangeln måste vi alltså subtrahera 35^(∘) från 180^(∘): v=180^(∘)-35^(∘)=145^(∘). Vinkel v är alltså 145^(∘).
För vilken storlek på vinkel v är det blå områdets area 179 a.e.? Figuren är skalenlig. Avrunda till närmaste heltal.
Vi börjar med kalla hela arean för A och arean av de mindre trianglarna för A_1-A_4. Hela arean kan då skrivas A=A_1+A_2+A_3+A_4.
Vi ska nu bestämma för vilken storlek på vinkel v som A=179 a.e. För att göra det måste vi hitta ett uttryck för trianglarnas areor som innehåller vinkel v. Så hur gör vi det? Jo, med hjälp av areasatsen. Vi känner till två sidor i varje triangel och anger mellanliggande vinkel som v. A_1&=15*16sin(v)/2 A_2&=16*17sin(v)/2 A_3&=17*18sin(v)/2 A_4&=18*19sin(v)/2 Genom att sätta summan av dessa fyra areauttryck lika med 179 a.e. får vi en ekvation där vi kan lösa ut och bestämma vinkel v.
Vinkel v ska vara ungefär 18^(∘) för att det blå områdets area ska vara 179 a.e.