Logga in
| 7 sidor teori |
| 14 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
För att bestämma en primitiv funktion till en potensfunktion på formen f(x)=xn ökar man exponenten med 1 och dividerar med den nya exponenten.
Samtliga primitiva funktioner till x5 blir enligt regeln 6x6+C. Man kan visa det genom att derivera F(x)=6x6+C. Om detta är en primitiv funktion ska derivatan bli x5. Värdet på konstanten C spelar ingen roll eftersom derivatan av den blir 0.
Derivera funktion
D(a)=0
D(axn)=anxn−1
Förenkla kvot
Derivatan av 6x6 är alltså x5, och därför är 6x6 en primitiv funktion till x5. Regeln gäller för alla potensfunktioner där n=−1.
För att bestämma en primitiv funktion till exponentialfunktioner med basen e på formen f(x)=ekx dividerar man dem med k.
Samtliga primitiva funktioner till e3x blir enligt regeln 3e3x+C. Man kan visa det genom att derivera F(x)=3e3x+C. Då ska derivatan bli e3x.
Derivera funktion
D(a)=0
D(aekx)=akekx
Förenkla kvot
För att bestämma en primitiv funktion till en exponentialfunktion på formen f(x)=ax dividerar man den med naturliga logaritmen av a, dvs. ln(a).
Samtliga primitiva funktioner till 7x kan alltså skrivas ln(7)7x+C. Man kan visa det genom att derivera F(x)=ln(7)7x+C. Derivatan ska då bli 7x.
Derivera funktion
D(a)=0
D(Cax)=Cax⋅ln(a)
Förenkla kvot
Derivatan blev alltså 7x. Regeln gäller för alla exponentialfunktioner där a>0 och a=1.
Bestäm en primitiv funktion
D-1(xn)=n+1xn+1
Addera termer
När man bestämmer en primitiv funktion använder man deriveringsreglerna baklänges. Generella regler för derivering gäller därför också när man bestämmer primitiva funktioner. T.ex. behandlas termerna var för sig.
På liknande sätt påverkas inte koefficienter – de följer med. Exempelvis påverkas inte 2:an när man bestämmer en primitiv funktion till f(x)=2e7x.
Bestäm alla primitiva funktioner
D-1(axn)=n+1axn+1
D-1(aekx)=kaekx
Förenkla kvot
Förkorta med 2
Bestäm alla primitiva funktioner F(x) till funktionen. Svara i bråkform.
Innan vi kan bestämma alla primitiva funktioner skriver vi om bråket på formen ax^n. Kom ihåg att vi ska bestämma alla primitiva funktioner så vi måste addera en konstant C.
Här behöver vi också skriva om uttrycket innan vi kan bestämma den primitiva funktionen.
Vi skriver om funktionen på formen ae^(kx) och kan därefter bestämma alla primitiva funktioner.
Bestäm alla primitiva funktioner till funktionen.
Innan vi kan bestämma alla primitiva funktioner till f(t) skriver vi om den på en form som vi känner igen.
Även här måste vi skriva om funktionen innan vi kan ta fram dem primitiva funktionen.
Vi skriver om innan vi tar fram den primitiva funktionen.
Här använder vi första kvadreringsregeln för att förenkla innan vi bestämmer primitiv funktion.
Extrempunkter finns bland annat i stationära punkter, dvs. där funktionens derivata är 0. Vi vet inte hur G ser ut, men eftersom det är en primitiv funktion till g(x) måste g(x) vara derivatan till G. Vi sätter därför den lika med 0 och löser ekvationen.
G har en stationär punkt där x= ln(2)3. För att bestämma karaktären på den använder vi andraderivata. Vi deriverar därför g(x).
Nu sätter vi in x-värdet för den stationära punkten.
Andraderivatan är positiv, vilket innebär att den stationära punkten är en minimipunkt. G har alltså en minimipunkt där x= ln(2)3.
Vi börjar med att bestämma funktionsuttrycket till f(x) genom att ersätta g(x) och h(x) med deras funktionsuttryck.
Nu har vi tagit fram funktionsuttrycket till f(x) och kan bestämma alla dess primitiva funktioner. Glöm inte att lägga på konstanten C eftersom vi ska bestämma alla primitiva funktioner.
Varje primitiv funktion till f(x) skrivs på formen 2x^2-8x+C, för någon konstant C.