Logga in
| 5 sidor teori |
| 19 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
x=2
Beräkna potens
Multiplicera faktorer
Derivera funktion
D(axn)=a⋅nxn−1
Multiplicera faktorer
Derivatan till en funktion som beskriver en verklig situation kan tolkas som en momentan förändringshastighet. Derivatan beskriver alltså hur någonting förändras. Antag exempelvis att man har en funktion y(t) som ger en prognos för antalet invånare i en stad t år efter att ett bostadsprojekt färdigställts.
Derivatan till denna funktion vid en viss tidpunkt t0 skrivs y′(t0) och beskriver hur antalet invånare förändras då. Enheten för derivatan får man genom att dividera enheterna på axlarna: invånare/år. Om man känner till funktionsuttrycket kan man beräkna derivatans värde vid olika tidpunkter. Här följer tre olika exempel.
Funktionen T(x) beskriver temperaturen på vatten i en kastrull x minuter efter att spisplattan sattes på.
Vi börjar med T(4)=60, vilket innebär att funktionen ger värdet T=60 om man sätter in x=4. Eftersom funktionen anger temperaturen vid olika tidpunkter så kan T(4)=60 tolkas som att vattnets temperatur är 60∘C efter 4 minuter.
Likheten T′(4)=15 innebär att funktionens derivata är 15 då x=4, vilket betyder att funktionen har lutningen 15 i punkten (4,60).
Man kan se lutningen som en förändringshastighet med enheten ∘C/min, alltså y-axelns enhet dividerad med x-axelns enhet. Derivatan T′(4)=15 kan alltså tolkas som att temperaturen ökar med 15∘C/min vid tidpunkten 4 minuter.
Sträckan som en bil kör kan beskrivas med funktionen s(t), där s är sträckan från startpunkten i kilometer och t är tiden i timmar.
Bestäm för vilket t som s′(t)=0 och beskriv bilens rörelse för det t-värdet.
Att s′(t)=0 betyder att derivatan är 0, och eftersom derivatan anger funktionens lutning söker vi de punkter på grafen där den är 0. Det finns bara en sådan punkt, vid t=3.
s′(t) är alltså 0 när t=3. Tolkningen av detta är att sträckan som bilen har färdats efter 3 timmar inte förändras i detta ögonblick. Det innebär alltså att bilen står stilla vilket är samma sak som att hastigheten är 0 km/h. Generellt gäller att derivatan av en funktion som beskriver sträcka som funktion av tid anger hastigheten.
Diagrammet visar den grafiska representationen av en funktion. Derivatan till denna beskriver olika förändringshastigheter. Ange enheten för derivatan.
Eftersom funktionen representeras grafiskt och axlarnas enheter är angivna kan vi bestämma derivatans enhet genom att dividera y-axelns enhet med x-axelns. Derivatan f' har alltså enheten kr/hg.
Vi gör på samma sätt och ser att derivatan g' har enheten
st/h.
Vi gör samma sak igen. Derivatan h' har enheten
m/s.
Derivatan p' har enheten
cm/år.
Funktionen L(x) beskriver löneutvecklingen för sjuksköterskorna på vårdföretaget "HjälpaDig", där x är antal år efter 2006.
Vilket av följande uttryck säger att löneökningen år 2009 var 400 kr/år?
En ökning är en förändring, och derivata beskriver en förändring så uttrycket ska vara en derivata. Därför kan vi utesluta alternativen A och D eftersom enbart beskriver funktionsvärden. x-axeln beskriver antalet år efter 2006 och 2009 är 3 år efter 2006. Det betyder att x-värdet ska vara 3. Det finns då bara ett uttryck kvar: B. L'(3)=400.
Funktionen T(d) ger en temperatur vid en viss tidpunkt. Enstaka temperaturvärden beskriver inte en förändring, utan ger bara en ögonblicksbild av vad temperaturen var just då. Därför kan vi bortse från första raden av likheter, och istället titta på derivatan. Kom ihåg att:
Likheten T'(1) = 2 säger att derivatans värde är 2 en dag efter nyår. 2 är ju ett positivt tal, så detta beskriver en ökning. Temperaturen ökar alltså just då.
Kom ihåg att:
Likheten T'(0) = - 1 säger att derivatans värde är - 1 på nyårsafton (0 dagar in på nya året). - 1 är ett negativt tal, så detta beskriver en minskning. Temperaturen sjönk alltså den dagen.
I likhet med de andra uppgifterna gäller det att:
Likheten T'(2) = 0 säger att derivatans värde är 0 två dagar in på året. Funktionens värde är alltså statiskt här, så temperaturen förändras inte just då.
Vi börjar med att titta på likheten T'(8) = 0.5 och ser att den säger något om T'(x), vilket är derivatan av funktionen T(x). Derivator används för att beskriva hur någonting förändras, så likheten beskriver alltså inte temperaturen vid en viss tidpunkt utan hur denna temperatur förändras. Det innebär att vi direkt kan avfärda alternativen A och B eftersom båda handlar om specifika temperaturer.
Alternativ C och E handlar båda om förändringar, men inte den sort vi är ute efter. Derivatan T'(8)=0.5 säger något om hur temperaturen förändras vid den specifika tidpunkten 8, och ingen annan tid. Det innebär att det varken kan vara alternativ C, som beskriver förändringen under en hel timme, eller E, som beskriver de första åtta timmarna efter midnatt.
Kvar blir då det rätta alternativet: D. Det säger att den momentana förändringshastigheten för temperaturen, alltså hur snabbt temperaturen förändrades precis klockan 8, var 0.5 grader per timme.
Grafen till funktionen f(x)=3x2+7 tangeras av en tangent vid x=3.
Vi vet att tangenten tangerar funktionens graf vid x-värdet 3, och för att hitta det motsvarande y-värdet för tangeringspunkten sätter vi in x = 3 i f(x). f(3) = 3 * 3^2 + 7 = 34 Tangeringspunkten finns alltså i (3,34).
Lutningen för en tangent är samma som funktionens lutning i tangeringspunkten. För att bestämma den börjar vi med att derivera f(x).
Nu sätter vi in x = 3 i f'(x) och får då lutningen för f(x) i tangeringspunkten och därmed också lutningen för tangenten. f'(3) = 6 * 3 = 18 Tangentens lutning är alltså 18.
Vi vill nu bestämma ekvationen för tangenten, och det kan vi göra med hjälp av resultatet från de tidigare deluppgifterna. Tangenter är räta linjer, vilket innebär att deras ekvation har formen
y = kx + m.
Vi vet att k-värdet är 18, eftersom det är lutningen för tangenten. Sätter vi in det i ekvationen får vi y = 18x + m. Vi vet sedan att tangenten går igenom (3, 34) eftersom det är tangeringspunkten. Vi sätter in det och löser ut m.
Sätter vi in detta m-värde får vi ekvationen för tangenten, som blir
y = 18x - 20.
Bestäm ekvationen för den tangent som tangerar grafen till funktionen i det specifierade x-värdet.
Vi kan använda enpunktsformen för att bestämma en tangents ekvation med derivata, men för att kunna göra det måste vi känna till en punkt på tangenten samt tangentens k-värde. Vi börjar med att bestämma tangeringspunkten. Dess x-koordinat, 2, känner vi redan till, och y-koordinaten får vi genom att sätta in x=2 i funktionen f(x).
Tangeringspunkten har alltså koordinaterna (2,96). Nu bestämmer vi tangentens k-värde, dvs. lutning, genom att derivera funktionen och sätta in x-värdet från tangeringspunkten.
Vi sätter nu in x=2 i f'(x).
k-värdet är 240. Avslutningsvis bestämmer vi den räta linjens ekvation med hjälp av tangeringspunkten (2,96) samt tangentens lutning, 240. Vi kan t.ex. göra detta genom att sätta in denna information i enpunktsformen och lösa ut y.
Tangentens ekvation är alltså y = 240x - 384.
Nu gör vi på samma sätt igen, fast för funktionen g(x)=x^2+3 då x=1. Vi bestämmer tangeringspunkten genom att sätta in x=1 i g(x).
Tangeringspunkten har koordinaterna (1,4). Nu deriverar vi funktionen och sätter in tangeringspunktens x-värde.
Vi sätter nu in x=1 i g'(x).
Tangentens k-värdet är 2. Avslutningsvis bestämmer vi ekvationen t.ex. genom att sätta in tangeringspunkten (1,4) samt tangentens lutning, 2, i enpunktsformen.
Tangentens ekvation är alltså y = 2x + 2.
Vi använder samma metod ytterligare en gång, och börjar med att sätta in x=-4 i h(x).
Tangeringspunkten är (-4,-68). Nu deriverar vi och sätter in tangeringspunktens x-värde.
Vi sätter in x=-4 i h'(x).
Tangentens lutning är alltså 49. Vi bestämmer ekvationen t.ex. genom att sätta in tangeringspunkten (-4,-68) samt k=49 i enpunktsformen.
Tangentens ekvation är alltså y = 49x + 128.