Enh
Enhetscirkeln Visa detaljer
Innehållsförteckning
Lektion
Övningar
Tester
Kapitel 
3. 

Enhetscirkeln

Enhetscirkeln är en cirkel med radien 1 och medelpunkt i origo. Den används ofta inom trigonometri, där man låter en punkt röra sig längs med cirkelranden. Detta skapar en vinkel mellan den positiva x-axeln och radien till punkten. Genom att använda definitionerna för de trigonometriska funktionerna sinus och cosinus kan man bestämma koordinaterna för punkten om man känner till vinkeln. Med hjälp av enhetscirkeln kan man också visa olika samband för de trigonometriska funktionerna.
Inställningar & verktyg för lektion
8 sidor teori
18 Uppgifter - Nivå 1 - 3
Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet.
Enhetscirkeln
Sida av 8

I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:

  • Enhetscirkeln
  • Trigonometri i enhetscirkeln
  • Trigonometriska samband

Den cirkel som har sin medelpunkt i origo och radien kallas enhetscirkeln. Låter man en punkt röra sig moturs längs med cirkelranden skapas en vinkel mellan den positiva axeln och den radie som går ut till Om punkten rör sig medurs från positiva axeln låter man vara negativ.

Enhetscirkeln
Utforska

Investigating points on a unit circle

Look at the unit circle and start the animation to see points drawn along its edge. A right triangle is displayed using one of the points on the circle. Drag this point and observe how the triangle changes.
Think about the following questions.
  • How can you calculate the measure of angle
  • For any angle how can you find the coordinates of the point on the unit circle?
Regel

Trigonometri i enhetscirkeln

Om man känner till vinkeln kan man bestämma koordinaterna, för punkten med hjälp av definitionerna för de trigonometriska funktionerna sinus och cosinus. Genom att dra en lodrät linje från till axeln bildas en rätvinklig triangel tillsammans med axeln och enhetscirkelns radie.

Längden av triangelns bas, är lika med punktens koordinat. Basen är den närliggande kateten till vinkeln och hypotenusan i enhetscirkeln är alltid vilket gör att man kan utnyttja definitionen av cosinus för att uttrycka punktens koordinat:
På motsvarande sätt kan punktens koordinat uttryckas med definitionen för sinus:
Generellt gäller för alla punkter på enhetscirkelns rand att koordinaten är lika med och att koordinaten är

Exempel

Bestäm punktens koordinater på enhetscirkeln

Bestäm koordinaterna för punkten Avrunda till två decimaler.

Ledtråd

För en punkt på enhetscirkeln med vinkeln är koordinaterna

Lösning

Eftersom cirkeln i uppgiften har radien och sin medelpunkt i origo är detta enhetscirkeln. Det innebär att koordinaterna för punkter på randen, t.ex. för kan uttryckas med cosinus och sinus om man känner till vinkeln som bildas mellan positiva axeln och radien:
I det här fallet är vilket ger oss koordinaterna
Om vi slår in de trigonometriska värdena på räknaren ger det och Avrundas dessa värden till två decimaler får vi koordinaterna
Regel

Trigonometriska samband

Man kan man visa några samband för de trigonometriska funktionerna med hjälp av bl.a. definitionen för sinus och cosinus samt symmetrin i enhetscirkeln.

Regel

Regel

Samband mellan tangens, sinus och cosinus

Tangensvärdet för en vinkel är lika med kvoten mellan sinusvärdet och cosinusvärdet för samma vinkel.

Vinkeln i enhetscirkeln svarar mot en punkt med koordinaterna vilket också är katetlängderna på den triangel som kan ritas in mot axeln.

Eftersom tangens för en vinkel definieras som den motstående kateten dividerat med den närliggande får man
Detta är en kvot, så nämnaren får inte vara . Det betyder att är odefinierad för de vinklar som gör att cosinusvärdet blir t.ex. och

Regel

Regel

Cosinusvärdet för en negativ vinkel

Cosinusvärdet för en negativ vinkel är lika med cosinusvärdet för den positiva vinkeln

Om man t.ex. ritar in vinkeln i enhetscirkeln vrids den lika långt som en vinkel, men åt andra hållet. Detta leder till att man får samma värde som för

Eftersom cosinusvärdet av en vinkel motsvarar värdet betyder det att
Den negativa vinkeln representerar en rotation med medurs, vilket är likvärdigt med att subtrahera från Därför gäller att

Regel

Regel

Cosinusvärdet för en vinkel speglad i axeln

Cosinusvärdet för en vinkel är lika med det negativa cosinusvärdet för vinkeln

Om man t.ex. ritar in vinkeln i enhetscirkeln kommer det att finnas en motsvarande vinkel på andra sidan axeln som också skapar vinkeln men mot den negativa axeln. Eftersom båda vinklar vrids lika mycket uppåt kommer de att hamna på samma avstånd från axeln men på motsatt sida.

Om man istället uttrycker denna vinkel från den positiva halvan av axeln kommer den att vara

Båda dessa vinklar motsvarar samma värde, fast med omvänt tecken, och eftersom cosinusvärdet för vinklarna är lika med dessa värden betyder det att

Regel

Regel

Cosinusvärdet för vinkeln

När man ökar en vinkel med byter cosinusvärdet tecken.

Man kan motivera detta genom att t.ex. utgå från vinkeln Den har ett positivt cosinusvärde eftersom man läser av det på den positiva axeln.

Om man ökar vinkeln med hamnar man på andra sidan enhetscirkeln.

Eftersom är en rak vinkel kommer punkten för att hamna lika långt till vänster om axeln som den första befinner sig till höger om den.

Punkterna har samma värde, fast med omvänt tecken, och samma gäller för motsvarande cosinusvärden. Därför byter cosinusvärdet tecken när en vinkel ökar med

Regel

Regel

Sinusvärdet för en negativ vinkel

Sinusvärdet för en negativ vinkel är lika med minus sinusvärdet för den positiva vinkeln

Om man t.ex. ritar in vinkeln i enhetscirkeln kommer den att vridas lika långt som en vinkel, men åt andra hållet. Detta leder till att värdet för punkten är likadant som för men negativt.

Sinusvärdet av en vinkel motsvarar värdet, så sambandet mellan och är alltså att de har samma storlek, men olika tecken:
Den negativa vinkeln representerar en rotation med medurs, vilket är likvärdigt med att subtrahera från Därför gäller att

Regel

Regel

Sinusvärdet för en vinkel speglad i axeln

Sinusvärdet för en vinkel är lika med sinusvärdet för vinkeln

Om man t.ex. ritar in vinkeln i enhetscirkeln kommer det att finnas en motsvarande vinkel på andra sidan axeln som också skapar vinkeln men mot den negativa axeln. Eftersom båda vinklar vrids lika mycket uppåt kommer de att hamna på samma höjd, och därför ha samma värde.

Om man istället uttrycker denna vinkel från den positiva halvan av axeln kommer den att vara

Båda dessa vinklar motsvarar samma värde och eftersom sinusvärdet för vinklarna är lika med detta värde betyder det att

Regel

Regel

Sinusvärdet för vinkeln

När man ökar en vinkel med byter sinusvärdet tecken.

Man kan motivera detta genom att t.ex. utgå från vinkeln Den har ett positivt sinusvärde eftersom man läser av det på den positiva axeln.

Om man ökar vinkeln med hamnar man på andra sidan enhetscirkeln.

Eftersom är en rak vinkel kommer punkten för att hamna lika långt under axeln som den första befinner sig ovanför den.

Punkterna har samma värde, fast med omvänt tecken, och samma gäller för motsvarande sinusvärden. Därför byter sinusvärdet tecken när en vinkel ökar med
Memo

Trigonometriska värden för standardvinklar – grader

Med hjälp av enhetscirkeln kan man bevisa att följande värden gäller för sinus, cosinus och tangens för standardvinklarna mellan och Justera det trigonometriska förhållandet och vinkeln för att se värdet.

Trigonometriska förhållanden för märkbara vinklar
Exempel

Bestäm de trigonometriska värdena exakt

Bestäm exakta värden för de trigonometriska uttrycken.

a
b
c

Ledtråd

a Använd trigonometriska samband för att skriva om uttrycket med en standardvinkel, om det behövs. Använd sedan tabellen med exakta trigonometriska värden för standardvinklar för att bestämma uttryckets värde.
b Använd trigonometriska samband för att skriva om uttrycket med en standardvinkel, om det behövs. Använd sedan tabellen med exakta trigonometriska värden för standardvinklar för att bestämma uttryckets värde.
c Använd trigonometriska samband för att skriva om uttrycket med en standardvinkel, om det behövs. Använd sedan tabellen med exakta trigonometriska värden för standardvinklar för att bestämma uttryckets värde.

Lösning

a För att se vad uttrycken är lika med använder vi tabellen med exakta trigonometriska värden. Vinkeln är en standardvinkel som ger cosinusvärdet Vi sätter in detta i uttrycket och förenklar.
b Negativa vinklar finns inte i tabellen, så här skriver vi först om uttrycket så att det innehåller en standardvinkel. Enligt sambandet är Vinkeln är en standardvinkel som ger sinusvärdet vilket vi sätter in i uttrycket:
c I det här fallet har vi två standardvinklar, så vi kan direkt skriva om som och som och förenkla.
Det exakta värdet för det trigonometriska uttrycket är alltså