Logga in
| 5 sidor teori |
| 12 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Vattendjupet i en vik påverkas av tidvatten och kan under vissa perioder beskrivas med funktionen d(t)=2cos(6πt)+2, där t är tiden i timmar efter midnatt och d är vattendjupet i meter. Med hjälp av funktionen, svara på följande frågor.
t=17
Slå in på räknare
Avrunda till 2 decimal(er)
Att sinus och cosinus är funktioner innebär också att de kan representeras som grafer. Men hur ser de ut? Med en värdetabell kan man bestämma några punkter som grafen till y=sin(x) går genom.
Här kan man se att sinusvärdenas variation mellan −1 och 1 skapar ett periodiskt mönster: Värdena ökar från −1 till 0 för att fortsätta stiga upp till 1 och sedan sjunka ner till 0 och −1 igen. Mönstret fortsätter därefter upprepas med perioden 2π. Själva kurvan kommer att bli en mjuk periodisk vågrörelse.
Sinusfunktioner kan användas för att beskriva många förlopp, bl.a. inom fysiken. Den här typen av svängningar har därför fått ett eget namn, sinusvåg. Att grafen är just vågformad kan man förstå med hjälp av enhetscirkeln. Nedan illustreras hur sinusvärdet för en vinkel x i enhetscirkeln representeras i ett koordinatsystem.
Med ett liknande resonemang kan man ta reda på hur grafen till cos(x) ser ut. Man inser då att kurvan för cos(x) är identisk med den för sin(x), men förskjuten i x−led.
Om det är svårt att läsa av x−värdena i vågornas toppar eller dalar kan man välja andra punkter. För att läsa av en period är det viktiga att man väljer motsvarande punkter på intilliggande vågor.
Graferna till två funktioner har ritats i figuren. Bestäm deras perioder.
För att bestämma perioden för en funktion kan man t.ex. läsa av avståndet mellan två intilliggande toppar eller dalar. Vi börjar med den blå grafen, där det finns två toppar men endast en dal. Det är därför lämpligt att undersöka avståndet mellan topparna.
Avståndet mellan dem är 4π, vilket innebär att funktionen till den blå grafen har perioden 4π. Den röda grafen har gott om både toppar och dalar, men topparna ligger inte på värden som är lätta att läsa av. Vi väljer därför två dalar bredvid varandra och läser av avståndet.
Funktionen till den röda grafen har alltså perioden 2π.
Man ser sedan höger- och vänsterledet som två olika funktionsuttryck och ritar graferna till dessa. Det kan vara svårt att skissa sinuskurvor för hand, så man bör använda något sorts digitalt verktyg. I det här fallet ger vänsterledet en sinuskurva och högerledet en horisontell linje.
Eftersom sinusfunktionen som störst blir 1 kan man behöva ändra på y-axelns skala för att bättre kunna se graferna när man ritar ut dem på en räknare.
Det kan finnas många skärningspunkter mellan graferna, men det räcker oftast att bestämma alla inom en period. På räknare använder man kommandot intersect för att bestämma skärningspunkter.
Den första lösningsmängden, x≈0.32+nπ, representeras av de röda punkterna, och de gröna punkterna motsvarar den andra, x≈1.25+nπ.
Derivatan till sin(x) är cos(x). Vad bör derivatan till cos(x) vara? Använd figuren.
Derivatan beskriver lutningen på grafen, så vi undersöker några punkter där det är lättare att avgöra hur stor lutningen är. Enklast är maximi- och minimipunkterna, där lutningen är 0. Motsvarande punkter på grafen till derivatan kommer då att ligga på x-axeln.
Vi sätter sedan ut de punkter där lutningen är som mest positiv, alltså vid - 5π2, - π2, 3π2, osv. Lutningen är samma som i förra deluppgiften, så i derivatans graf bör dessa punkter ha y-värdet 1.
Lutningen är som mest negativ vid - 3π2, π2, - 5π2, 9π2 osv. Dessa punkter måste motsvara de högsta punkterna på derivatans graf. Det kan vara lite svårt att avgöra exakt vad lutningen är, alltså y-värdet på de punkter som ska sättas ut i derivatans graf, men vi vet i alla fall att de har samma lutning. Om man uppskattar värdet lite mer exakt ser man att det är 1.
Om vi ritar en graf genom alla dessa punkter ser vi att vi denna gång får något som varken är exakt en sinus- eller en cosinuskurva, men något som är väldigt likt.
Om man speglar kurvan i x-axeln får man precis en sinuskurva. Kurvan har alltså motsatta y-värden jämfört med sin(x), vilket innebär att det måste vara -sin(x). Derivatan är alltså D( cos(x) ) = -sin(x).
Perioden P för funktioner av typen f(x)=sin(ax) där a=0 kan beräknas med formeln P=a2π.
Funktion | a | Period |
---|---|---|
f(x)=sin(x) | 1 | 12π |
f(x)=sin(2x) | 2 | 22π |
f(x)=sin(3x) | 3 | 32π |
⋮ | ⋮ | ⋮ |
Undersök, resonerande och grafiskt, perioden för funktioner av typen h(x)=sin(mx)+sin(nx), där m och n är positiva heltal. Hur kan man algebraiskt bestämma perioden för h(x) med hjälp av värdena på m och n?
För att kunna få en första idé om hur sådana här grafer kan se ut börjar vi genom att rita upp graferna till funktionerna f(x) = sin(2x) och g(x) = sin(3x). De har perioderna 2π2 respektive 2π3.
Vi kan nu, utifrån denna figur, försöka resonera kring hur funktionen h(x) = f(x) + g(x) ser ut, framför allt gällande dess period. I x = 0 ser vi att både f(x) och g(x) har värdet 0 och en positiv derivata — därför kan vi utgå ifrån att även h(x) bör ha det där. Vid nästa x-värde detta inträffar, alltså x = 2π, bör precis en period för h(x) ha passerat. Vi bekräftar detta grafiskt.
Det är alltså ett rimligt antagande att då f(x) och g(x) är ett helt antal perioder från origo är även h(x) ett helt antal perioder från origo. Men vi nöjer oss inte enbart med ett exempel, och undersöker därför även h(x) för f(x) = sin(4x) och g(x) = sin(6x). De har perioderna 2π4 respektive 2π6.
Den här gången är det vid x = π som både f(x) och g(x) gått ett helt antal perioder, 2 respektive 3, från origo. Perioden för h(x) bör därför nu vara π, vilket vi kan se att så är fallet.
Vårt slutliga resonemang bör alltså ta avstamp i hur konstanterna m och n påverkar perioderna hos f(x) och g(x). Eftersom perioderna hos dessa funktioner är P_f = 2π/m och P_g = 2π/n kan vi veta att f(x) har exakt m st. perioder mellan origo och x = 2π, och g(x) har exakt n st. perioder på samma intervall. Alltså har h(x) garanterat ett helt antal perioder mellan origo och 2π. Men vi såg i det senaste exempel att h(x) kan ha en kortare period än så. Detta sker om m och n har någon gemensam primtalsfaktor k. Då kan vi skriva m och n som m = k * M respektive n = k * N, där M och N är okända heltal. Om vi använder detta i formeln för funktionens period får vi P_f = 2π/k/M och P_g = 2π/k/N. Med samma resonemang som tidigare innebär det här att f(x) har exakt M st. perioder mellan origo och x = 2π/k, och g(x) har exakt N st. perioder på samma intervall. Ett exempel när detta sker är för f(x) = sin(3x) och g(x) = sin(6x), där k = 3.
Både f(x) och g(x) har gått ett helt antal varv vid x = 2π/3. Om vi sedan upprepar detta genom att låta k vara produkten av alla gemensamma primtalsfaktorer till m och n, har vi hittat det största k för vilka f(x) och g(x) båda har gått ett helt antal varv i x = 2π/k. Detta motsvarar därför perioden för funktionen h(x) och är det sätt man hittar den sökta perioden på. Detta k som är produkten av alla gemensamma primtalsfaktorer till m och n kallas ibland deras största gemensamma delare.