Logga in
| 5 sidor teori |
| 14 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Integraler kan användas i många verkliga situationer där värden varierar. Det kan handla om att beräkna
Sambandet mellan sträcka, hastighet och acceleration är en väldigt vanlig tillämpning av integraler. Derivatan av sträcka är hastighet, och därför är sträcka integralen av hastighet. På samma sätt kan hastighet deriveras till acceleration, vilket innebär att hastighet beräknas som integralen av acceleration.
På samma sätt kan man utvidga den här kopplingen mellan derivata och integral i ett allmänt fall, för någon funktion f(x).
Som hjälp för att tolka en integral i ett verkligt sammanhang kan man använda integralens enhet. Den hittar man genom att multiplicera enheterna på koordinataxlarna.
Arean, som i det här fallet är integralen, kommer då att få enheten s⋅sm. Förenklas uttrycket får man enheten meter (m).
Man ska beräkna sträckan under de 30 första sekunderna dvs. på intervallet 0−30 sekunder. Det betyder att integrationsgränserna är 0 och 30.
Bestäm en primitiv funktion
D-1(ax)=2ax2
D-1(axn)=n+1axn+1
∫abf(t)dt=[F(t)]ab
[F(t)]030=F(30)−F(0)
Beräkna kvot & produkt
Beräkna potens
Förenkla kvot
Multiplicera faktorer
Subtrahera term
Vi vill här summera en volym under en tid, vilket innebär att vi troligen kan lösa problemet med en integral.
Hon duschar i en kvart, dvs. i 15 minuter. Den undre integrationsgränsen är därför x=0 och den övre är x=15.
Bestäm en primitiv funktion
D-1(axn)=n+1axn+1
D-1(ax)=2ax2
D-1(a)=ax
∫abv(x)dx=[V(x)]ab
[V(x)]015=V(15)−V(0)
Beräkna kvot & produkt
Slå in på räknare
Temperaturen på en spisplatta förändras med T′(x) ∘C/minut, där x är antal minuter efter plattan slås på. Tolka uttrycket.
Vi ska tolka T(0)=25 och börjar med att ta reda på vad T(x) beskriver. Eftersom T'(x) är derivatan av T(x), och T'(x) beskriver plattans temperaturförändring efter x minuter, måste T(x) representera plattans temperatur efter x minuter. T(0)=25 betyder alltså att temperaturen är25^(∘)C när plattan slås på.
Att integrera T'(x) från x=0 till x=4 innebär att vi summerar alla de temperaturförändringar som sker under de första fyra minuterna. Vi får då reda på den totala temperaturökningen och kan konstatera att
temperaturen ökar med120^(∘)C under de4första minuterna.
Nu är det perioden från x=10 till x=15 som beskrivs och vi ser att den totala temperaturökningen är 0^(∘)C. Tolkningen av integralen är alltså att
temperaturen är konstant10-15minuter efter plattan slås på.
Vi är bara intresserade av den del av tumstockens färd genom luften som äger rum efter att den har vänt. I ögonblicket när den vänder har tumstocken hastigheten 0 m/s. Vi vet också att fallet från vändpunkten till arbetarens huvud tar 0.75 s. Eftersom hastigheten är integralen av accelerationen kan den sökta hastigheten bestämmas genom att beräkna värdet av integralen ∫_0^(0.75)a(t) d t . Vi börjar med att bestämma en primitiv funktion till accelerationsfunktionen a(t)=- 9.82.
Nu beräknar vi integralen.
Storleken på tumstockens hastighet är alltså ca 7.4 m/s då den dimper ner i huvudet på arbetaren (vilket är ca 27 km/h). Minustecknet anger att hastighetens riktning är nedåt.
Tänk på att funktionen y(x) representerar antalet smittade per dag, dvs. en hastighet. Skulle vi sätta in x=30 i funktionen skulle vi alltså beräkna antalet som smittats under dag 30 och inte det totala antalet smittade från utbrottets start till och med dag 30, vilket är det som efterfrågas. Genom att integrera y(x) från dag 0 , dvs. utbrottets start, till dag 30 kan vi summera antalet smittade per dag under perioden i fråga. Vi vill alltså beräkna integralen ∫_0^(30)1.5^x d x . För att göra det måste vi först hitta en primitiv funktion till integranden.
Nu använder vi den primitiva funktionen för att beräkna integralens värde.
Totalt har ca 473 000 människor smittats efter 30 dagar.
Vi vet att g(x) beskriver förändring i antal/månad. Skulle man sätta in t.ex. x=3 får man alltså reda på hur många personer invånarantalet ökat eller minskat med efter att tre månader gått, dvs. 1:a april. Vi är dock intresserade av att veta hur stor befolkningsökningen var totalt under perioden första april till sista juni. För att beskriva denna summa av befolkningsförändringar över tid integrerar vi g(x) från 3 till 6: ∫_3^6(-10x^2+120x+200 ) d x . Vi bestämmer en primitiv funktion till integranden, som vi sedan använder för att beräkna integralen.
Nu bestämmer vi integralens värde genom att beräkna differensen G(6)-G(3).
Integralens värde är 1590, vilket betyder att invånarantalet i Lövköping ökade med 1590 st. under andra kvartalet.