Logga in
| 8 sidor teori |
| 17 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:
En funktion med en enda term i form av en potens kan vara antingen en potensfunktion eller exponentialfunktion. Man avgör vilken typ av funktion det är genom att se var i potensen variabeln finns.
I båda fall kan potenserna ha en koefficient, C.
I en exponentialfunktion finns det vissa villkor som konstanterna C och a måste uppfylla.
Bestäm vilka av följande funktioner som är potens- respektive exponentialfunktioner.
Potensfunktioner:
y=x2, y=x, y=x31
Exponentialfunktioner:
y=15x
Är variabeln basen eller exponenten i funktionerna?
Välj det alternativ som bäst beskriver den givna värdetabellen.
Exponentialfunktioner kan användas för att beskriva procentuella förändringar. Då tolkas koefficienten C som startvärdet och basen a som en förändringsfaktor. Grafiskt kan C tolkas som funktionsvärdet där grafen skär y-axeln.
Jämför den givna funktionen med den allmänna formen av en exponentiell funktion.
Hitta startvärdet och förändringsfaktorn. Sätt sedan in dem i den exponentiella modellen.
Beräkna f(5) för följande funktioner. Svara exakt.
Vi beräknar f(5) genom att ersätta x med 5 i funktionsuttrycket. Kom ihåg att potenser beräknas före multiplikation enligt prioriteringsreglerna.
På samma sätt som i förra deluppgiften ersätter vi x med 5 i funktionsuttrycket.
Vi får alltså f(5) = 4sqrt(5).
Vi ersätter x med 5 i funktionsuttrycket och förenklar.
Ekvationen f(2)=2 innebär att f(x)= 2 när x = 2. Vi sätter in värdena i potensfunktionen och löser ut C.
Konstanten C har alltså värdet 0,25.
I den förra deluppgiften beräknade vi konstanten C, så nu vet vi att potensfunktionen kan skrivas
f(x) = 0,25x^3.
Nu sätter vi in x=3 i denna och beräknar funktionsvärdet.
Svaret är alltså att f(x) blir 6,75 när x är 3.
Graferna till fyra exponentialfunktioner är inritade.
Identifiera vilken av graferna A, B, C och D som hör till funktionen.
Exponentialfunktionen y = 400 * 0,8^x skär y-axeln vid startvärdet y = 400, och är avtagande eftersom förändringsfaktorn 0,8 är mindre än 1. Grafen till denna exponentialfunktion måste därför vara graf C.
Exponentialfunktionen
y = 200 * 0,7^x
skär y-axeln vid y = 200 och är också avtagande eftersom förändringsfaktorn 0,7 är mindre än 1. Graf till denna exponentialfunktion måste vara D.
Exponentialfunktionen
y = 400 * 1,1^x
skär y-axeln vid y = 400 och är växande eftersom förändringsfaktorn 1,1 är större än 1, vilket är graf B.
Du har graferna f, g, h och k.
Uppgiften handlar om den typ av funktioner som kallas exponentialfunktioner, som skrivs på formen y=C * a^x. Exponentialfunktioner beskriver procentuella förändringar utifrån ett startvärde C. Konstanten C anger rent grafiskt skärningspunkten med y-axeln, och a är förändringsfaktorn. Vi börjar med de två funktioner som skär y-axeln där y=3.
Funktionerna B och C har startvärdet 3. Vi ska alltså para ihop g(x) och k(x) med två av funktionsuttrycken &B y=3 * 1,1^x &C y=3 * 0,95^x. Det som skiljer funktionsuttrycken åt är a. B har a=1,1, tolkar vi denna förändringsfaktor inser vi att det är en ökning med 10 %. C:s förändringsfaktor däremot är 0,95 vilket motsvarar en minskning med 5 %. I och med att g(x) växer, medan k(x) avtar, kan vi då para ihop graf och funktionsuttryck på följande vis. &g(x) - B y=3 * 1,1^x &k(x) - C y=3 * 0,95^x.
Funktionerna f(x) och h(x) skär y-axeln där y=6, så de måste vara &A y=6 * 1,01^x &D y=6 * 1,4^x Här ser vi att båda funktionerna är växande. Men de växer olika snabbt. Tittar vi på förändringsfaktorerna ser vi att A bara växer med 1 % för varje steg i x-led, medan D växer med hela 40 %. Den graf som är brantast är den som växer fortast, vilket är den svarta grafen f(x). Den långsammare h(x) hör därför ihop med A.
Då har vi parat ihop grafer och funktionsuttryck. &h(x) - A y=6 * 1,01^x &g(x) - B y=3 * 1,1^x &k(x) - C y=3 * 0,95^x &f(x) - D y=6 * 1,4^x.
En exponentialfunktion kan allmänt skrivas på formen y = C * a^x, där C anger funktionsvärdet när x = 0, dvs. år 2016. Vi vet att C = 20 000, vilket innebär att beloppet du investerade var 20 000kr.
En exponentialfunktion f(x) kan allmänt skrivas
f(x)=C* a^x,
där a anger exponentialfunktionens förändringsfaktor. I vår modell är a= 1,02 vilket innebär att investeringen förväntas att öka med 2 % per år.
Befolkningen beräknas minska med lika många procent varje år. Detta är vad man kallar en exponentiell förändring, så det är en exponentialfunktion vi ska ställa upp. Just nu bor det 3 780 personer i kommunen, så detta är vårt startvärde C: y=C* a^x ⇒ y=3 780 * a^x. Konstanten a är förändringsfaktorn. Invånarantalet förväntas minska med 2,3 % varje år vilket betyder att det varje år är 100-2,3=97,7 % kvar av vad det var året före. 97,7 % kan man skriva som 0,977 och det är detta som är förändringsfaktorn. En funktion som beskriver befolkningen i Kvidum är alltså y=3 780*0,977^x.