Sinus har många användningsområden och tolkningar inom trigonometrin, t.ex. som ett samband mellan sidor och vinklar i trianglar. För varje vinkel i en triangel finns det ett entydigt sinusvärde och med hjälp av enhetscirkeln kan man även bestämma sinusvärden för negativa vinklar samt vinklar större än 180∘. Mer generellt är sinus också en matematisk funktion.
Begrepp
Triangeldefinition
I rätvinkliga trianglar definierar man sinus för en vinkel som förhållandet mellan längden på hypotenusan och längden på den motstående kateten.
sin(v)=HypotenusaMotsta˚endekatet
Begrepp
Enhetscirkeln
För vinklar som inte finns i trianglar kan man använda enhetscirkeln för att tolka deras sinusvärden. Varje vinkel i enhetscirkeln motsvarar en punkt på cirkelns rand. Sinusvärdet för vinkeln går att läsa av som y-koordinaten för denna punkt.
y=sin(v)
Begrepp
Funktion
Varje vinkel har exakt ett motsvarande sinusvärde, vilket innebär att man kan tolka sinus som en matematisk funktion:
f(x)=sin(x).
Det går att beräkna ett sinusvärde för alla vinklar x, vilket betyder att definitionsmängden för funktionen är alla reella tal. I enhetscirkeln kan man se att sinus varierar mellan −1 och 1, så värdemängden för sin(x) är −1≤y≤1.
Begrepp
Graf
När sinusvärdena varierar mellan −1 och 1 skapas ett periodiskt mönster: Värdena ökar från −1 till 0 för att fortsätta stiga upp till 1 och sedan sjunka ner till 0 och −1 igen. Mönstret upprepas därefter med perioden 2π.
För varje vinkel finns det ett sinusvärde. Om man vill gå från sinusvärde till vinkel använder man funktionen arcussinus, som brukar skrivas arcsin. Det finns dock oändligt många vinklar med samma sinusvärde. Man måste därför välja vilken av dessa som arcusfunktionen ska beräkna då värdet sätts in. För arcsin gäller intervallet
−90∘≤v≤90∘eller−2π≤v≤2π
beroende på om man använder grader eller radianer.