Logga in
| 6 sidor teori |
| 23 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:
En ekvation där variabeln sitter inuti en logaritm, t.ex. lg(x)=17, kallas för en logaritmekvation. För att lösa logaritmekvationer algebraiskt sätts båda led som exponenter på logaritmens bas.
Börja med att isolera logaritmtermen på vänster sida. Sätt sedan båda sidor som exponenter med logaritmens bas.
Om likheten ska gälla måste exponenterna vara lika, eftersom basen 10 är samma.
Skriv om 0,01 som 10−2.
Skriv som potens
Likställ exponenter
VL/2=HL/2
Vi delar upp ekvationen i delar för att göra den mer hanterbar. Vi börjar med att strunta i vad som står innanför tvålogaritmen och kallar det bara för z. Då får vi ekvationen log_2(z) = 1. För att lösa ut z sätter vi båda led som exponenter till basen 2.
Det som står innanför tvålogaritmen är alltså lika med 2, vilket ger oss den nya ekvationen
log_3 ( log_4 (x) ) = 2.
Vi tänker på samma sätt som innan, och låter log_4(x) vara vårt z.
Men eftersom ekvationen är mer hanterbar nu så gör vi allt i ett steg. Vi sätter båda sidor som exponenter till basen 3 och förenklar för att bli av med trelogaritmen, och sedan gör vi samma sak för fyralogaritmen för att till slut lösa ut x.
Likheten log_3(y)=log_2(y) innebär att båda logaritmerna är lika med samma tal, som vi kan kalla x. Det ger oss två ekvationer: log_3(y) = x och log_2(y) = x. Trelogaritmen av y är det tal som man upphöjer 3 till för att få y, och det har vi har sagt är x. Detta ger att första ekvationen kan skrivas som 3^x = y. På samma sätt ger log_2(y) = x att 2^x=y. Då vet vi att både 3^x och 2^x är lika med y vilket ger den nya ekvationen 3^x = 2^x=y, eller: vilket tal man kan upphöja både 3 och 2 till och få samma resultat? Detta tal måste vara 0, eftersom det är den enda exponenten som ger samma resultat oavsett vad basen är. Man kan också lösa det grafiskt genom att rita ut 3^x = y och 2^x = y i ett koordinatsystem och avläsa att skärningspunkten finns vid x = 0.
x = 0 löser alltså ekvationen 3^x = 2^x. För att få det y vi söker sätter vi in x = 0 i exempelvis 3^x = y.
Lösningen på ursprungsekvationen är alltså y=1.