Logga in
| 9 sidor teori |
| 28 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:
En linjär funktion är en funktion vars graf är en icke-vertikal linje.
För en rät linje anger konstanten k lutningen för linjen, alltså antalet steg linjen rör sig i y-led när man går 1 steg åt höger i x-led. Denna lutning kallas oftast bara för k-värde eller ibland riktningskoefficient. Ett positivt k-värde betyder att linjen lutar uppåt medan ett negativt k-värde innebär att den lutar nedåt. Om k är 0 har linjen ingen lutning och blir då horisontell.
Formeln för att beräkna k-värdet för en linje kan skrivas på två sätt.
k=ΔxΔyellerk=x2−x1y2−y1
Bestäm linjens lutning i koordinatsystemet grafiskt.
Hitta den horisontella och vertikala förflyttningen mellan två punkter på linjen.
I koordinatsystemet är 1 steg längs x-axeln lika stort som 1 steg längs y-axeln. Därför kan vi bestämma linjens lutning genom att räkna antalet steg man måste gå i y-led för varje steg man går i x-led.
Man går alltså 3 steg uppåt vilket betyder att linjens lutning är k=3.
Använd formeln för lutning.
Sätt in (4,5) & (2,1)
Subtrahera termer
Beräkna kvot
Hitta lutningen för en linje som går genom de givna punkterna med hjälp av formeln för lutning.
För en rät linje skriven på k-form, kan konstanten m tolkas som ett mått på linjens förskjutning i y-led från origo. Det läses av som det y-värde där linjen skär y-axeln.
Sätt in (7,19) & (2,−1)
a−(−b)=a+b
Addera och subtrahera termer
Beräkna kvot
x=7 och y=19
Multiplicera faktorer
Omarrangera ekvation
VL−28=HL−28
En linjär funktion kan skrivas på formen y=kx+m. Bestäm m-värdet för funktionen.
Utgå ifrån räta linjens ekvation, dvs. y=kx+m. Koefficienten framför x är k-värdet och konstanten är m-värdet. Men m-värdet verkar saknas ju i funktionen? Detta innebär helt enkelt att det är noll och då brukar man inte skriva ut det. Liknande brukar man inte skriva ut 1:an när koefficienten till x är - 1 eller 1.
I en linjär funktion är m-värdet den term som inte har någon faktor x. Undersöker vi funktionen i uppgiften kan vi läsa av m-värdet till 9. Vi passar även på att flytta ner x-faktorn bakom bråket i den första termen, och kan då avgöra att k-värdet är 23.
Om vi jämför y=4x^2+7 med räta linjens ekvation ser vi att den inte är skriven på k-form, eftersom x står i kvadrat. Detta är alltså en andragradsfunktion, som definieras av andra egenskaper. Funktionen saknar därför k- och m-värde.
Här måste vi se upp. Det är lätt att luras av ordningen som termerna står i, men kom ihåg att det som avgör vad som är k- och m-värde är vilken som står framför x och vilken som är konstant. Om vi skriver om funktionsuttrycket så att x-termen står först, hamnar den i en ordning som följer räta linjens ekvation.
Ur figuren framgår det alltså att m-värdet är 3.
Den räta linjen L har ritats i koordinatsystemet nedan. Ange dess ekvation på k-form.
En linje med en ekvation som står på k-form skrivs y = kx + m, där k är linjens lutning och m anger y-värdet där linjen skär y-axeln. För att bestämma k- och m-värdet för denna linje läser vi av linjens lutning och skärningspunkt med y-axeln.
Denna linje skär y-axeln i punkten (0,2), vilket innebär att linjens m-värde är 2. Vi ser även att linjen ökar 1 steg i y-led för varje ökning med 2 steg i x-led. Lutningen är alltså k=1/2 eller k=0.5 Linjen L kan därför beskrivas med ekvationen y = 0.5x + 2.
För att bestämma ekvationen på k-form beräknar vi linjens k- och m-värde.
Vi bestämmer riktningskoefficienten med formeln k = y_2 - y_1x_2 - x_1, där exempelvis y_2 är andra punktens y-koordinat. Det spelar ingen roll vilken punkt vi väljer den andra, vi kan t.ex. välja (4,7) och då blir y_2=7, x_2=4 osv.
Riktningskoefficienten är alltså k = 5.
Än så länge har vi y = 5x + m. Men hur bestämmer vi m-värdet? Med hjälp av en känd punkt, som vi vet ger ett visst y-värde för något x-värde, kan vi bestämma m. Vi sätter alltså in en av de kända punkterna, t.ex. (4,7), i ekvationen och löser ut m.
Linjens ekvation är y = 5x - 13, och här är vi klara. Om vi vill kan vi även tolka resultatet. Linjen stiger 5 steg i y-led när man går 1 steg åt höger, och skär y-axeln i punkten (0,-13). Nedan har vi även ritat punkterna och linjen i ett koordinatsystem.
Då punkterna ligger på samma linje, kommer lutningen mellan punkterna (-4,2) och (3,9) att vara samma som mellan (3,9) och den okända punkten. Vi börjar med att beräkna linjens k-värde med hjälp av de kända punkterna, som vi kan kalla punkt 1 och 2. Vi använder formeln för riktningskoefficienten: k = y_2 - y_1/x_2 - x_1, där exempelvis y_2 står för y-koordinaten för den andra punkten, alltså 9.
Linjen har lutningen 1. Det innebär att för varje steg i x-led rör sig linjen 1 steg uppåt. Vi vet att mellan punkterna (3,9) och (20,y) rör sig linjen
20-3=17
steg i x-led. Den rör sig då även 17 steg i y-led, vilket innebär att den okända y-koordinaten är
y=9+17=26.
Efter att vi har bestämt k-värdet till 1 kan vi välja att använda formeln k = y_2 - y_1x_2 - x_1 en gång till, men denna gång kan vi sätta in k=1 direkt och det är y_2 (dvs. den sökta koordinaten y) som är okänd.
Punkten (20,y) har alltså y-koordinaten 26.
I koordinatsystemet syns en rät linje.
För att kunna skriva linjens ekvation behöver vi känna till minst två punkter på linjen. Vi kan se två punkter på grafen med bara heltalsvärden: (3,2) och (4,14). Punkterna ligger 1 steg ifrån varandra i x-led, så genom att bestämma skillnaden i y-led får vi k-värdet (lutningen).
Vi ser att skillnaden i y-led är 12, så k = 12. Hittills kan vi alltså skriva linjens ekvation som y=12x+m. Slutligen måste vi även bestämma var linjen skär y-axeln. Vi sätter in en av punkterna, t.ex. (3,2), i ekvationen och löser ut m.
Linjens ekvation kan skrivas y=12x-34.
Vi bestämmer om punkterna ligger längs samma linje med den andra metoden. Först beräknar vi lutningen på en linje mellan punkterna (3,4) och (10,8).
Mellan (3,4) och (10,8) är lutningen k = 47. I nästa steg undersöker vi lutningen på en linje som går mellan den tredje punkten, (-1,-6), och punkten (3,4).
Eftersom 59≠ 47 ligger inte de tre punkterna på samma räta linje. Vi ritar linjerna mellan (3,4) och (10,8) samt mellan (-1,-6) och (3,4). Vi ser då att de faktiskt inte ligger på samma räta linje.
Anna har 7 km att cykla från hemmet till skolan. Vanligtvis cyklar hon med hastigheten 0.35 km/min. Teckna en funktion som anger hur lång sträcka y km hon har kvar till skolan då hon cyklat i x minuter.
Eftersom Anna har totalt 7 km till skolan kan sträckan y hon har kvar att cykla efter x antal minuter uttryckas som y=7-s km, där s är så långt hon har cyklat. Vi behöver nu ett uttryck för s, dvs. hur långt Anna har cyklat efter x minuter. Sträckan beräknas genom att multiplicera hastigheten med tiden. Efter x minuter har Anna alltså cyklat s=0.35x km. Vi sätter in s=0.35x i y=7-s. Ett uttryck för hur långt Anna har kvar att cykla är därför y=7-0.35x.
En rät linje har lutningen k=3.5 och går genom punkten (2,5). Går linjen även genom en punkt med y-koordinaten −500? Motivera ditt svar.
Vi känner till linjens lutning, k=3.5, och det är den enda information vi behöver för att lösa uppgiften. Det är nämligen så att alla räta linjer på formen y=kx+m, där k≠0, löper oändligt långt åt alla håll. Dessa linjer antar därför alla y-värden, inklusive -500. Vi kan använda figuren för att bättre förstå varför det är så. Föreställ dig att linjen fortsätter utanför koordinatsystemet.
Med detta resonemang är alltså svaret ja.
Om man vill kan man vara mer specifik och ange var linjen går genom y=-500 behöver man bestämma dess ekvation. Vi gör det för att bekräfta resonemanget. Vi känner till linjens k-värde samt en punkt på linjen så vi sätter in detta i räta linjens ekvation för att bestämma m-värdet.
Linjens ekvation är alltså y=3.5x-2. Vi sätter in y=-500 för att bestämma motsvarande x-värde.
Linjen går alltså genom en punkt med y-koordinaten -500 där x≈-142.