Logga in
| 12 sidor teori |
| 17 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Två vektorer, v1 och v2, sägs vara parallella om de har samma riktning eller om de har motsatta riktningar.
Två vektorer, v1 och v2, sägs vara motsatta om de har samma längd men motsatta riktningar.
Betrakta följande par av vektorer.
Vektorerna har motsatt riktning. Detta innebär att de är parallella.
Eftersom vektorerna inte har samma längd, är de inte motsatta.
Skriv vektorerna u och v på koordinatform.
Använd rutnätet för att hitta den horisontella och den vertikala förskjutningen för varje vektor.
För att skriva vektorerna på koordinatform mäter vi förändringen i x- och y-led mellan start- och slutpunkterna. För v noterar vi att slutpunkten finns till vänster om startpunkten, vilket ger en negativ förändring i x-led.
Skillnaden är 4 längdenheter i x-led och 2 i y-led. Det innebär att koordinatformen för u är (4,2). Skillnaden i x-led är −3 längdenheter och 1 i y-led, så koordinatformen för v är (−3,1).
En vektor kan alltid delas upp i två eller flera delvektorer
som anger förändringar i olika riktningar. Dessa delvektorer kallas komposanter. Oftast delar man upp dem i en vågrät x-komposant och en lodrät y-komposant, vars längder ges av vektorns koordinater. I figuren har vektorn v=(6,4) delats upp i komposanterna vx=(6,0) och vy=(0,4).
Dela upp vektorn v i komposanter.
Använd rutnätet för att hitta den horisontella och den vertikala förskjutningen för varje vektor. Skriv en vektor för var och en av dessa förskjutningar.
Från startpunkt till slutpunkt ser vi att v ändras med 7 steg åt vänster och 8 steg ner i rutnätet vilket ger oss dess koordinatform: (−7,−8). Vi kan dela upp denna vektor i en vågrät x-komposant och en lodrät y-komposant som nedan.
Den vågräta komposanten visar hur vektorn ändrats i x-led, dvs. −7 steg så yx har koordinatformen (−7,0). På samma sätt visar den lodräta komposanten vektorns förändring i y-led, dvs. −8 steg så koordinatformen för vy blir (0,−8).
Längden av en vektor v brukar skrivas ∣v∣, vilket utläses normen eller absolutbeloppet av v. Längden på vågräta och lodräta vektorer kan avläsas direkt i koordinatsystemet, men mer generellt går det att använda Pythagoras sats för att beräkna längden.
Vad är längden av vektorerna u och v?
Använd formeln för en vektors längd.
Vi går igenom en vektor i taget.
Vektorn u är lodrät och längden av en sådan vektor kan bestämmas genom att räkna hur många rutor den sträcker sig. Vi ser att den löper fem rutor uppåt så längden av vektorn blir alltså 5 le.
a=4 och b=3
Beräkna potens
Addera termer
Beräkna rot
Längden på vektorn v är också 5 le.
Vektorerna u, v, w och z är inritade i en cirkel.
Avgör om påståendet är sant eller falskt.
|u| är längden av vektorn u. Påståendet att |u|=|v| säger alltså att längden av u och v är samma. Båda utgår från cirkelns mittpunkt och slutar på cirkelns rand. Båda är alltså en radie långa och därmed är påståendet sant.
För att två vektorer ska vara lika, ska de både ha samma längd och riktning. Vi har redan konstaterat att de är lika långa, men har de samma riktning?
Nej, de pekar åt olika håll! Det är alltså inte samma vektor, så påståendet är falskt.
Är vektorerna z och u samma? Båda har längden av en radie i cirkeln så de är lika långa. Tänk nu att vi parallellförflyttar z så att den startar i cirkelns mittpunkt, precis som u.
Då sammanfaller dem. Det är alltså samma vektor, så påståendet är sant.
|z| är längden av z dvs. en cirkelradie. |w| är längden av w. Den är en diameter, och en diameter är dubbelt så lång som en radie. Det betyder att w är dubbelt så lång som z. Det är ju precis det som |w|=2|z| betyder, så påståendet är sant.
Vi börjar med att bestämma längden på vektorn w.
Vi vet att |w|=|u|, vilket betyder att även |u| är sqrt(97). Detta ger oss en ny ekvation ur vilken vi kan lösa ut y.
Koordinaten y är alltså -9 eller 9. Är båda giltiga? Den enda informationen vi får är att vektorernas längd är lika. Vi får inget villkor på riktningen för u. Om y är -9 eller 9 påverkar inte längden, utan endast riktningen. Båda lösningar är alltså giltiga.
Vi har ritat de tre vektorerna, och det ser i alla fall ut som att de är lika långa. Det finns alltså två värden på y som gör att |u|=|w|.
Vi vet att ∣u∣=6,2 le.
Vi kan parallellförflytta u_y så att den börjar där u_x slutar. Då bildas en rätvinklig triangel med hypotenusan 6,2 le.
Nu kan vi använda cosinus för att bestämma längden på u_x.
Eftersom u_x inte förflyttas någonting i y-led är y-koordinaten 0. Hela längden ligger alltså i x-led så x-koordinaten blir 4,38. Det betyder att u_x=(4,38;0).
Vi kan nu göra motsvarande för |u_y|.
Denna gång använder vi sinus.
På motsvarande sätt som i föregående deluppgift finner vi nu att hela längden ligger i lodrätt riktning. Vi får därför att vektorn blir u_y=(0;4,38).
ABCDEFGH är en regelbunden åttahörning.
Vi ritar v. Den sträcker sig över två hörn. Eftersom åttahörningen är regelbunden kommer alla vektorer som dras över två hörn att vara lika långa som v.
Vi kan dra 3 vektorer medurs som är lika långa (röda). Men man kan ju även dra vektorer åt motsatt håll. Det betyder att vi kan rita 4 stycken till (gröna).
Då har vi skapat 3+4=7 lika långa vektorer till. Men dessutom kan vi dra vektorer som sträcker sig över två hörn genom att börja i de hörnen som vi nu hoppat över, dvs. D, B, H och F.
Vi kan även dra gröna vektorer på samma sätt, fast åt andra hållet. Nu har vi skapat ytterligare 4+4=8 vektorer med samma längd, dvs. totalt 7+8=15 lika långa vektorer.
Vi börjar med att titta på vektorn u från E till F.
Vi kan rita in tre till som har samma riktning.
Vektorerna DG och CH är längre än u, men BA är lika lång. Båda utgör ju sidan i den regelbundna åttahörningen. De har alltså både samma storlek och riktning, så u=BA.
Om man ska dela upp en vektor v i två komposanter, och man känner till den ena, går det alltid att hitta den andra genom att dra en vektor från den kända komposantens slutpunkt till originalvektorns slutpunkt. Nedan visas detta för vågräta och lodräta vektorer.
Denna vektor k2 kan sedan flyttas så att den har sin startpunkt på samma ställe som originalvektorn.
Oftast använder man komposanter som är vågräta eller lodräta, men den här metoden går även bra att använda för att hitta komposanter i valfria riktningar. Med hjälp av den givna komposanten k1 för vektorn v i figuren nedan, bestäm den andra komposanten.
Vi följer instruktionerna och börjar med att dra en vektor från slutpunkten på den första kateten k_1 till slutet på v.
Vi parallellförflyttar sedan vektorn så att den börjar i samma punkt som v.
Vektorn v är nu uppdelad i de två komposanterna k_1 och k_2.
Använd ett rutat papper där varje ruta motsvarar en längdenhet i de tre första uppgifterna.
Rita vektorn c, vars vinkelräta komposanter utgörs av ax och by. Vad har ax, by och c för koordinater?
En vektor med koordinaterna (4,3) har riktningen 4 steg åt höger i x-led och 3 steg uppåt i y-led. Den kommer att se ut som vektorn i nedanstående figur.
De vinkelräta komposanterna till vektorn kan vi hitta genom låta dem börja i samma startpunkt som a. Då har de sin slutpunkt lika många steg i vågrät respektive lodrät riktning som a. Vi ritar dessa vinkelräta komposanter i nedanstående rutnät.
Vi tänker på samma sätt som ovan. Komposanterna börjar i samma startpunkt som vektorn och rör sig lika många steg i x- respektive y-led. Då vektorn är b=(2,-3) går den vågräta komposanten 2 steg åt höger och den lodräta går 3 steg ner.
Vi börjar med att rita ut komposanterna a_x och b_y som vi bestämde i tidigare beräkningar. Vi kan också passa på att läsa av koordinaterna för dessa i nedanstående figur som a_x=(4,0) och b_y=(0,-3).
Till sist ritar vi ut vektorn c och läser av koordinaterna. Vi ser från figuren att c=(4,-3).
Som vi redan sett kan vi hitta vektorns koordinater med dess komposanter. Om den vågräta komposanten är (a,0) blir vektorns x-koordinat a och om den lodräta komposanten är (0,b) blir vektorns y-koordinat b. Det betyder att d=(7,54; - 38.1).