| {{ 'ml-lesson-number-slides' | message : article.intro.bblockCount }} |
| {{ 'ml-lesson-number-exercises' | message : article.intro.exerciseCount }} |
| {{ 'ml-lesson-time-estimation' | message }} |
I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:
Applet nedan visar en spiralformad tessellering av en yta med fyrhörningar i olika storlekar.
Två geometriska figurer med samma form men inte nödvändigtvis samma storlek kallas likformiga. Om två figurer är likformiga gäller följande.
A är likformig med Beller
A och B är likformiga med varandra.
Figurerna är likformiga med längder angivna i meter.
Korsmultiplicera
VL/3,16=HL/3,16
Slå in på räknare
För att avgöra om två trianglar är likformiga behöver man inte känna till alla sidor och vinklar exakt. Det räcker att vissa vinklar eller förhållanden mellan sidor stämmer. Det finns tre olika likformighetsfall:
Om något av dessa fall är uppfyllt, innebär det att trianglarna är likformiga — och då gäller också de andra likformighetsvillkoren.
För det givna diagrammet, hitta den saknade längden.
Om två geometriska figurer både är likformiga och har samma storlek, dvs. är kopior av varandra, säger man att de är kongruenta. Så länge dessa krav är uppfyllda spelar det ingen roll hur de är ritade, vilket innebär att även spegelvända och roterade figurer kan vara kongruenta med varandra.
A, B och C är kongruenta med varandra.
För att avgöra om två trianglar är kongruenta med varandra behöver man inte veta att alla sidor och alla vinklar överensstämmer med varandra. Det finns tre kongruensfall där det räcker att man känner till en kombination av tre vinklar eller sidor. Om något av följande fall är uppfyllda gäller automatiskt även de andra kongruensvillkoren.
Om något av dessa fall är uppfyllt, innebär det att trianglarna är kongruenta — och då gäller också de andra kongruensvillkoren.
Vilka av trianglarna B, C, D och E kan du med säkerhet säga är kongruenta med triangeln A?
Kom ihåg de tre kriterierna för triangelkongruens: SVS, SSS och VSV. Dessa bygger på specifika kombinationer av sidor och vinklar. Räcker det med att alla vinklar är lika för att garantera kongruens — eller bara likformighet?
Vi jämför trianglarna med A en i taget.
Vi ser att B och A har en vinkel som är lika stor. Vi vet även att sidorna som bildar den vinkeln är lika stora i båda trianglarna.
Detta innebär att trianglarna blir kongruenta enligt sida-vinkel-sida-fallet (SVS).
Triangel C har lika stora vinklar som A, men detta innebär inte nödvändigtvis att de är kongruenta.
De är likformiga och skulle kunna vara kongruenta men det vet vi inte säkert.
Vi ser att D har en lika stora vinkel som A, och även att två av sidorna är lika stora. Men vinkeln som är lika stor ligger mellan "fel" sidor.
Trianglarna kan alltså inte vara kongruenta.
Trianglarna har lika stora sidor och då kan vi vara säkra på att trianglarna är kongruenta enligt sida-sida-sida-fallet (SSS).
De trianglar som är kongruenta med A är B och E.