Logga in
| 8 sidor teori |
| 17 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
En funktion är en omvandlingsregel som tar ett värde, gör om det enligt regeln och ger tillbaka ett nytt värde. Till exempel tar funktionen y=x+3 invärdet x, som kan vara vilket tal som helst, lägger till 3 och ger tillbaka resultatet som utvärdet y. Ibland skriver man även f(x)=x+3, där f är namnet på funktionen och x+3 kallas funktionsuttrycket.
f av 7.
Nedan syns grafen till funktionen g(x)=2x−5.
x=300
Multiplicera faktorer
Subtrahera term
De funktionsvärdet är g(300)=595.
Utvärdera den givna funktionen vid den givna inmatningen.
En värdetabell är ett diagram som hjälper till att organisera och visualisera information. Den används ofta för att visa relationen mellan två variabler.
x | y |
---|---|
0 | 0 |
1 | 3 |
2 | 6 |
3 | 9 |
4 | 12 |
5 | 15 |
2y-värdet
6.Detta representeras vanligtvis med notation (2,6).
En graf är ett sätt att beskriva en funktion i ett koordinatsystem. Grafen byggs upp av en mängd punkter som illustrerar funktionen. Klicka på vilken punkt som helst på grafen för att se dess koordinater.
Följ dessa steg för att rita grafer på räknaren.
Tryck först på knappen Y= och skriver sedan in funktionsuttrycken på raderna Y1, Y2 osv. Använd knappen X,T,θ,n för att skriva x. Om en funktion börjar med ett minustecken måste man trycka på (-) och inte −.
För att rita upp grafen trycker man på GRAPH. Om grafen inte syns kan man behöva ändra inställningarna för koordinatsystemet.
Genom att trycka på TRACE kan man läsa av x- och y-värde för någon punkt på grafen. Om man vill flytta markören och läsa av andra punkter använder man höger- och vänsterpilarna. Med uppåt- och nedåtpilarna byter man graf om det finns fler än en inritad.
Man kan också själv sätta in ett x-värde och låta räknaren beräkna y-värdet genom att trycka på 2ND och TRACE och välja value.
Nu kan man välja vilket x-värde man är intresserad av.
Trycker man på ENTER visas funktionens y-värde för detta x-värde och markören ställer sig även där.
Om man vill rita fler grafer går man tillbaka till funktionsfönstret Y= och skriver in dem på nya rader. Byt rad med ENTER.
Om man nu trycker på GRAPH kommer alla funktioner man skrivit in att ritas upp.
Man kan också välja bort funktioner genom att flytta markören till likhetstecknet och trycka på ENTER.
Om man nu trycker på GRAPH kommer endast Y1 och Y3 att ritas upp i koordinatsystemet.
För att välja tillbaka Y2 trycker man på likhetstecknet en gång till.
intersect.Se till att placera markören så nära skärningspunkten som möjligt.
Efter att ha angett ekvationerna kan vi rita deras grafer genom att trycka på GRAPH.
intersect.
Nu kommer vi att se grafen igen. Vi måste välja första och andra kurvan innan vi gissar var skärningspunkten ligger. Se till att placera markören så nära skärningspunkten som möjligt.
Graferna skär varandra i punkten (1,5).
Figuren visar grafen till funktionen f(x).
f(-1,5) innebär att vi ska bestämma funktionsvärdet när x=-1,5. Vi utgår alltså från x=-1,5 på x-axeln och går mot grafen. När vi träffar grafen läser vi av det motsvarande y-värdet.
När x=-1,5 är funktionsvärdet ungefär 0,6, dvs. f(-1,5)≈ 0,6.
f(1) är funktionsvärdet när x=1. Om det är lika med 0 är x=1 en av funktionens nollställe, dvs. den skär x-axeln där. Vi undersöker om det är så.
När x=1 är funktionsvärdet 1. Så ja, f(1) är lika med 0.
En graf beskrivs av funktionen y=−2x+1. Ligger följande punkt på denna graf?
Om en punkt ligger på en graf ska vänster- och högerled bli lika stora när man sätter in punktens x- och y-koordinater och förenklar.
Punkten (- 3,7) ligger på linjen eftersom VL=HL när man sätter in punktens koordinater i funktionen.
Nu undersöker vi om (2,-2) ligger på linjen på samma sätt.
Punkten (2, - 2) ligger inte på linjen eftersom VL≠ HL när man sätter in punktens koordinater i funktionen. I koordinatsystemet nedan har vi markerat linjen och punkterna i ett koordinatsystem.
Beskriv en verklig situation som nedanstående graf skulle kunna representera.
Tolka grafen.
Vi gör följande observationer:
Grafen ska alltså beskriva en höjd eller djup av något slag som förändras både positivt och negativt under loppet av 15 dagar. Vi ser att det sker stora förändringar under dagarna 3, 9, och 13. Något som varierar mycket under exempelvis januari månad är snön på marken. När det snöar ökar snödjupet och när det blir plusgrader minskar det. Grafen skulle alltså kunna beskriva snödjupet under en den första halvan av en vintermånad, t.ex. januari.
Som redan nämnts börjar grafen i (1,5). Detta betyder att snödjupet är 5cm första januari. Den tredje januari snöar det så att snödjupet ökar till 15cm varpå det är uppehåll fram till den 8 januari. Därefter töar det och snödjupet minskar till 10cm. Den 12 januari snöar det igen så snödjupet ökar till 20cm.
Där graferna skär varandra har funktionerna samma y-värde, dvs. samma kostnad. Vi avläser vid vilket x-värde detta sker.
Linjerna ser ut att skära varandra vid x=11 så om man åker 11km kostar båda bolagen lika mycket.
Nedan syns graferna till funktionerna f(x) och g(x).
För vilka x är...
Ekvationen f(x)=2 innebär att vi ska bestämma vid vilket eller vilka x-värden som f(x) antar y-värdet 2. Vi går från y=2 på y-axeln högerut till den blå grafen och läser av x-värdet.
f(x) är lika med 2 när x=2.
Vi ritar en horisontell linje där y=4. När är y-värdet för den röda grafen lika med 4?
När den svarta horisontella linjen skär den röda är g(x) lika med 4. I det här fallet ser vi att det sker på två ställen: där x=- 2 och x=4.