Logga in
| 5 sidor teori |
| 12 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Om rotuttryck multipliceras eller divideras, t.ex. 2⋅8, finns det räkneregler som kan förenkla beräkningarna. Det finns till exempel inget enkelt sätt att beräkna 2 eller 8 separat men man kan skriva om 2⋅8 som 16, vilket är lika med 4. Generellt gäller följande likheter för multiplikationer och divisioner av rotuttryck.
En produkt av två rotuttryck, t.ex. 42⋅43, kan skrivas som ett enda rotuttryck: 42⋅3. Man kan motivera varför genom att skriva 42⋅43 som en multiplikation av två potenser och sedan använda potenslagarna.
Regeln gäller för icke-negativa och reella a och b. Är rotuttrycken kvadratrötter fungerar regeln på samma sätt. Man skriver då a⋅b, inte 2a⋅b.En kvot av två rotuttryck, t.ex. 4342, kan skrivas som ett enda rotuttryck: 432. Man kan motivera varför genom att skriva om rötterna till potenser, och därefter använda potenslagarna.
Regeln gäller om a och b är reella, där a är icke-negativt och b är positivt. Om rotuttrycken är kvadratrötter fungerar regeln på samma sätt. Dock brukar man då skriva ba och inte 2ba.Kom ihåg hur man multiplicerar och dividerar med rotuttryck.
a⋅b=a⋅b
Multiplicera faktorer
ba=ba
Beräkna kvot
Beräkna rot
Skriv 6 som 2⋅3
a⋅b=a⋅b
Stryk faktorer
Förenkla kvot
a⋅a=a
Om man behöver skriva en potens med ett bråk i exponenten är det viktigt att komma ihåg att sätta parenteser runt bråket.
Om man glömmer detta kommer räknaren att utföra beräkningarna enligt prioriteringsreglerna, vilket innebär att endast siffran direkt höger om ∧ hamnar i exponenten.
Ett alternativt sätt är att istället använda räknarens verktyg för att skriva rotuttryck.
Förenkla följande rotuttryck.
Förenkla följande uttryck så långt som möjligt.
Vi börjar med att skriva om potenserna enligt sambandet a^(1/2)=sqrt(a). Då får vi uttrycket sqrt(9a)*2a^2*sqrt(4a). Nu förenklar vi rotuttrycken med regeln för multiplikation med rotuttryck.
Uttrycket förenklas till 12a^3.
Vi börjar med att förenkla parenteserna i täljaren. Eftersom det enda som skiljer dem åt är tecknet i mitten kan vi använda konjugatregeln: (a+b)(a-b)=a^2-b^2. Det ger oss uttrycket x^(56)((x^(13))^2-1^2)/x^(16)* x^(13). Vi fortsätter förenkla med hjälp av potenslagarna.
Nu multiplicerar vi in x^(56) i parentesen. Vi delar nu upp bråket i två bråk för att kunna förenkla vidare. Uttrycket förenklas alltså till x-x^(13).
Beräkna värdet av uttrycket utan att använda din räknare.
Vi börjar med att förenkla uttrycket 9 + 9 och skriver sedan om de två inre rotuttrycken som ett.
Uttryckets värde är alltså 3.
Det yttersta rottecknet sparas till sist. Vi börjar med att förenkla varje bråk för sig så långt som möjligt tills alla rotuttryck utom det yttersta är borta.
Nu vill vi addera dessa bråk till ett enda. Det gör vi genom att först förlänga 13 med 3 så att alla bråk får samma nämnare. Slutligen kan vi dra roten ur täljare och nämnare var för sig.
Uttryckets värde är 43.
Utan räknare kan vi inte räkna ut de individuella rötterna. Men om vi använder sqrt(a)* sqrt(b)=sqrt(a* b) kan vi sätta talen under ett och samma rottecken.
Svaret sqrt(180) är exakt men enligt uppgiften ska vi svara med så litet rotuttryck som möjligt. Delar vi upp faktorerna under rottecknet ytterligare kan vi kanske bilda perfekta kvadrater och därefter använda regeln baklänges:
sqrt(a* b)=sqrt(a)* sqrt(b),
och därmed minimera vårt rotuttryck.
Vi kan alltså skriva om sqrt(2)* sqrt(6)* sqrt(5) * sqrt(3) som 6sqrt(5).