Logga in
| 3 sidor teori |
| 12 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Om rotuttryck multipliceras eller divideras, t.ex. 2⋅8, finns det räkneregler som kan förenkla beräkningarna. Det finns till exempel inget enkelt sätt att beräkna 2 eller 8 separat men man kan skriva om 2⋅8 som 16, vilket är lika med 4. Generellt gäller följande likheter för multiplikationer och divisioner av rotuttryck.
En produkt av två rotuttryck, t.ex. 42⋅43, kan skrivas som ett enda rotuttryck: 42⋅3. Man kan motivera varför genom att skriva 42⋅43 som en multiplikation av två potenser och sedan använda potenslagarna.
Regeln gäller för icke-negativa och reella a och b. Är rotuttrycken kvadratrötter fungerar regeln på samma sätt. Man skriver då a⋅b, inte 2a⋅b.En kvot av två rotuttryck, t.ex. 4342, kan skrivas som ett enda rotuttryck: 432. Man kan motivera varför genom att skriva om rötterna till potenser, och därefter använda potenslagarna.
Regeln gäller om a och b är reella, där a är icke-negativt och b är positivt. Om rotuttrycken är kvadratrötter fungerar regeln på samma sätt. Dock brukar man då skriva ba och inte 2ba.a⋅b=a⋅b
Multiplicera faktorer
ba=ba
Beräkna kvot
Beräkna rot
Skriv 6 som 2⋅3
a⋅b=a⋅b
Stryk faktorer
Förenkla kvot
a⋅a=a
Om man behöver skriva en potens med ett bråk i exponenten är det viktigt att komma ihåg att sätta parenteser runt bråket.
Om man glömmer detta kommer räknaren att utföra beräkningarna enligt prioriteringsreglerna, vilket innebär att endast siffran direkt höger om ∧ hamnar i exponenten.
Bestäm utan räknare och kontrollera svaret med räknare.
Eftersom 12*12 är lika med 144 är sqrt(144)=12. Vi kontrollerar svaret med räknaren genom att trycka på Sqrt (2nd+x^2) och sedan det tal vi vill dra roten ur.
Eftersom 0.5*0.5 är lika med 0.25 är sqrt(0.25)=0.5. Vi kontrollerar med hjälp av räknaren på samma sätt som i föregående deluppgift.
Att beräkna roten ur ett bråk är samma sak som att dra roten ur täljare och nämnare var för sig.
Svaret blir alltså 23. När vi nu kontrollerar svaret med räknaren måste vi sätta parenteser runt bråket.
Notera att 23 är detsamma som 0.66666..., så de två svaren är lika.
Beräkna uttrycket med räknare och avrunda till tre decimaler.
Vi börjar med att trycka på 2nd + x^2 för att skriva rottecknet tillsammans med början på en parentes. Vi skriver sedan 18, avslutar parentesen och trycker på ENTER.
Avrundat till tre decimaler blir det 4.243.
Det finns ingen speciell knapp för femte roten ur på räknaren, så vi måste sqrt(). För att använda det skriver man först in den rot man vill dra ur något, i det här fallet 5, trycker sedan på MATH och väljer sqrt(). Sedan skriver man in det man vill dra femte roten ur, alltså 18.
Femte roten ur 75 blir alltså ungefär 2.371.
I samma meny som vi hittade sqrt() finns det ett för tredje roten ur. Vi trycker alltså på MATH, väljer sqrt() och skriver sedan in 1057.
Avrundat till tre decimaler blir det 10.187.
Beräkna följande tal utan räknare.
Vi använder regeln för multiplikation av rotuttryck och förenklar.
Vi använder regeln för multiplikation av rotuttryck även här.
Vi gör på samma sätt igen.
Beräkna följande tal utan räknare. Svara i decimalform.
Vi använder regeln för division med rotuttryck. Det betyder att vi kan sätta hela kvoten under samma rottecken.
Vi använder regeln division med rotuttryck även här.
Vi använder samma regel ytterligare en gång, men åt andra hållet, dvs. vi beräknar roten ur täljare och nämnare var för sig.
Vi förenklar termerna var för sig med samma regel som tidigare, och sedan adderar vi dem.
Beräkna följande uttryck utan räknare.
Vi använder regeln för multiplikation av rotuttryck och förenklar. Genom att multiplicera ihop 9 och 3 kan vi skriva om det till ett enda rotuttryck.
Vi använder regeln för multiplikation av rotuttryck igen.
Beräkna följande tal utan räknare.
Vi börjar med att skriva om täljaren som ett enda rotuttryck med regeln för multiplikation med rotuttryck. Sedan beräknar vi kvoten genom att använda regeln för division med rotuttryck.
Vi kan börja med att konstatera att sqrt(1) måste bli 1, eftersom det är det enda tal som kan multipliceras med sig själv 77 gånger och fortfarande vara 1. Vi struntar därför i detta rotuttryck: multiplikation med 1 tillför ju ändå ingenting. Vår kvot kan alltså förenklat skrivas sqrt(77)*sqrt(7)/sqrt(11). Nu kan vi gå vidare genom att dela upp sqrt(77) som sqrt(11)*sqrt(7). Sedan förenklar vi.