Logga in
| 3 sidor teori |
| 15 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Man börjar med att bestämma alla primitiva funktioner.
Bestäm alla primitiva funktioner
D-1(xn)=n+1xn+1
D-1(a)=ax
Förenkla kvot
Nu sätter man in informationen från villkoret för att bestämma den specifika primitiva funktion som uppfyller det. I det här fallet vet man att F(2)=10, dvs. att funktionsvärdet är lika med 10 när x=2.
x=2
F(2)=10
Beräkna potens
Multiplicera faktorer
Förenkla termer
VL−38=HL−38
Omarrangera ekvation
Vi ska bestämma en specifik primitiv funktion till f(x) och börjar därför med att bestämma alla primitiva funktioner.
Bestäm alla primitiva funktioner
D-1(aekx)=kaekx
D-1(ex)=ex
Skriv i decimalform
Eftersom grafen till F(x) skär y-axeln där y=4 gäller villkoret F(0)=4. Vi använder det för att bestämma C.
x=0
F(0)=4
a0=1
Förenkla termer
VL−3.5=HL−3.5
Omarrangera ekvation
Det vi har fått är andraderivatan till f(x). Funktionen alltså har deriverats två gånger och för att få tillbaka den måste man bestämma den primitiva funktionen först till f''(x) och sedan till f'(x).
Vi börjar med att bestämma alla primitiva funktioner till f''(x).
Vi känner inte till någon punkt som derivatan går igenom, så vi kan inte bestämma konstanten C direkt. Vi vet dock att funktionen f(x) endast har en stationär punkt. Stationära punkter finns där derivatan har sina nollställen, så vi undersöker vilka lösningar som går att hitta till ekvationen f'(x) = 0.
För att det endast ska finnas ett x som löser ekvationen måste diskriminanten vara 0, och för att det ska ske måste C=9. Sätter vi in det i f'(x) får vi funktionsuttrycket för derivatan: f'(x) = x^2 + 6x + 9.
Fortsätter vi lösningen av ekvationen x=-3±sqrt(9 - C) för att hitta den stationära punktens x-koordinat får vi x = -3 ± sqrt(9 - 9) = -3. Från uppgiften vet vi också att grafen till funktionen skär x-axeln i den stationära punkten, så den måste ha y-värdet 0. Den stationära punkten har alltså koordinaterna (-3, 0) vilket ger oss villkoret f(-3)=0.
Nu kan vi fortsätta med att bestämma den primitiva funktionen till f'(x), vilket ger oss vår sökta funktion f(x).
Den nya konstanten E kan vi bestämma med hjälp av villkoret f(-3)=0. Vi sätter in detta i f(x) och löser den ekvation vi får.
Nu behöver vi bara sätta in E = 9 i funktionsuttrycket för att bestämma f(x). Då får vi
f(x) = x^3/3 + 3x^2 + 9x + 9.
Villkoret ser inte ut som det brukar göra, men vi börjar med att bestämma alla primitiva funktioner till f(x).
Hur kan vi bestämma C med hjälp av (F(2))^2=9? Vi tar roten ur båda led: (F(2))^2=9 ⇔ F(2)=±3. Detta betyder att om man sätter in x=2 i den primitiva funktionen ska funktionsvärdet bli 3 eller -3. Vi bestämmer F(2) innan vi använder villkoret.
Nu använder vi att F(2)=±3.
Det finns alltså två möjliga värden på C vilket ger två primitiva funktioner: F(x)=3x^4/4-7x^2/2-1 och F(x)=3x^4/4-7x^2/2+5.
Acceleration beskriver hur bilens hastighet förändras och hastighet beskriver hur bilens sträcka förändras. Detta betyder att
Vi vet att accelerationen är konstant a vilket betyder att vi kan formulera ekvationen v'(t)=a. För att hitta hastigheten bestämmer vi alla primitiva funktioner till v'(t).
Konstanten C är hastigheten vid t=0, dvs. v_0, vilket vi kan visa genom att sätta in t=0 i funktionen.
Hastigheten kan alltså beskrivas med funktionen v(t)=at+v_0. Nu bestämmer vi alla primitiva funktioner till v(t). Kom ihåg att eftersom hastigheten är sträckans derivata kan den primitiva funktionen till v(t) uttryckas s(t).
Konstanten C är sträckan vid t=0, dvs. s_0. Detta kan också visas genom att sätta in t=0 i sträckafunktionen.
Nu ser vi att sträckan kan beskrivas med funktionen s(t)=at^2/2+v_0t+s_0.