Logga in
| 6 sidor teori |
| 13 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
I ett koordinatsystem kan punkter markeras med hjälp av koordinater. Koordinater är talpar skrivna i formen (x,y). Det första talet representerar positionen längs x-axeln, och det andra talet representerar positionen längs y-axeln.
En kommatecken eller semikolon används vanligtvis för att separera värdena inom parentes. Om koordinaterna innehåller decimaler, används semikolon för att separera värdena, till exempel (3,6;2,8).
Ett koordinatsystem är ett rutnät som bildas genom att en vertikal tallinje skär en horisontell tallinje vid deras nollpunkter. Punkten där linjerna skär varandra är origo. Den horisontella tallinjen kallas vanligtvis x-axeln och den vertikala tallinjen kallas vanligtvis y-axeln.
Bestäm punkternas koordinater.
Rita en horisontell linje från punkten till y-axeln och en vertikal linje från punkten till x-axeln.
Vi börjar med punkt A. x-koordinaten läser vi av på den horisontella axeln och y-koordinaten på den vertikala. Man skriver x-koordinaten först, och sedan y, precis som i alfabetet. Punkt A har alltså koordinaterna (2,3).
Graf:
Avstånd mellan punkterna: 10
Flytta horisontellt från origo antalet enheter som anges av x-koordinaten och vertikalt antalet enheter som anges av y-koordinaten för att plotta varje ordnat par i ett koordinatsystem.
Koordinater skrivs på formen (x,y), så punkten (−3,1) har x-koordinaten −3 och y-koordinaten 1. Vi placerar ut punkten.
Nu gör vi på samma sätt med (7,1) som har x-koordinaten 7 och y-koordinaten 1.
Nu ska avståndet bestämmas. Eftersom de har samma y-koordinat kan vi direkt bestämma avståndet genom att antingen räkna rutorna, eftersom varje ruta är 1 längdenhet, eller genom att beräkna skillnaden mellan punkternas x-koordinater.
Identifiera koordinaterna för den givna punkten genom att skriva koordinaterna i formen (x,y), där x representerar x-koordinaten och y representerar y-koordinaten. Alternativt, dra den givna punkten till önskad position.
I koordinatsystemet nedan är punkterna A,B,C och D markerade.
Vi bestämmer x- och y-koordinaterna för samtliga punkter genom att göra avläsningar på x- och y-axlarna. Vi börjar med A.
Punkten A har alltså koordinaterna A=(5,8). Vi läser av koordinaterna för punkt B och C på samma sätt.
Punkten D ligger direkt på båda axlarna och har därför är både x- och y-koordinaten 0. De fyra punkterna har alltså koordinaterna
A&=(5,8)
B&=(-9,4)
C&=(-5,-7)
D&=(0,0).
Beräkna avståndet mellan origo och följande punkt.
Punkterna (0, 0) och (0, 7) har samma x-koordinat, dvs. 0. Vi markerar längden mellan dem.
Avståndet mellan punkterna kan vi därför beräkna som skillnaden mellan punkternas y-koordinater: 7 - 0 = 7le.
Punkterna (0, 0) och (- 4, 0) har samma y-koordinat 0.
Vi beräknar avståndet mellan punkterna som skillnaden mellan deras x-koordinater: 0 - (- 4) = 0 + 4 = 4le.
Rita av koordinatsystemet och markera alla punkter där följande gäller.
Vi börjar med att markera x=3 på x-axeln, dvs. punkten (3,0). Om vi rör oss lodrätt upp eller ner i koordinatsystemet kommer x-värdet fortfarande vara 3, t.ex. som i punkterna (3,5), (3,3.75), (3,-2.5) och (3,-4.5). Vi visar dessa i ett koordinatsystem.
Vi kan illustrera samtliga punkter med x-värdet 3 med en lodrät linje genom punkten (0,3).
I punkten (0,-4) befinner vi oss på y-värdet - 4. Men y är också -4 längs alla punkter som ligger rakt höger om och vänster om (0,-4), exempelvis (5,- 4). Vi kopplar ihop dessa med en vågrät linje.
Här kan vi resonera på samma sätt som tidigare. x är noll i origo, men x är fortfarande noll även om vi rör oss lodrät upp eller ner i koordinatsystemet. x=0 kan alltså illustreras med en lodrät linje som löper på y-axeln.
Motsvarande resonemang gäller för y=0.
Vi inser att längs x-axeln är y-värdet alltid 0. Av denna anledning kan vi läsa av en funktions nollställen, dvs. där en funktion antar värdet y=0, genom att undersöka var funktionens graf skär x-axeln.
Rita punkterna i ett koordinatsystem och bestäm avståndet mellan dem (i längdenheter le.).
Vi markerar punkterna i ett koordinatsystem och drar en linje mellan dem.
Vi ser nu att avståndet sträcker sig över 5 rutor, dvs. är 5 le. Eftersom linjen är vågrät kan vi även beräkna avståndet mellan punkterna som skillnaden mellan deras x-koordinater: 9 - 4 = 5le.
Punkterna har samma x-koordinat, -4. Vi markerar dem i ett koordinatsystem och drar en linje mellan dem.
Eftersom linjen är lodrät kan vi beräkna avståndet mellan punkterna som skillnaden mellan punkternas y-koordinater: 5 - 1 = 4le.
Punkterna har samma y-koordinat, 0. Vi markerar dem i på samma sätt som tidigare i ett koordinatsystem och drar en linje mellan dem.
Linjen är vågrät så vi kan räkna att den sträcker sig över 6 rutor, vilket betyder att avståndet mellan punkterna är 6 le. Vi kan också utföra beräkningen 2 - (-4) = 2 + 4 = 6le.
Vi börjar med att markera punkterna i ett koordinatsystem.
Vi får en rektangel.
Vi kan räkna hur lång varje sida är genom att räkna rutor. Kortsidan är 4 le. och långsidan är 5 le. Det ger omkretsen O = 4 + 4 + 5 + 5 = 18le.
Betrakta koordinatsystemet nedan.
Vi börjar med punkt A. x-koordinaten läser vi av rakt neråt på x-axeln och y-koordinaten läser vi av på y-axeln till vänster.
Detta betyder att A:(2,5). Vi gör sedan på samma sätt för de andra punkterna.
De övriga punkternas koordinater är B:(-5,4), C:(-4,-5) D:(3,-2).
Vilka koordinater har punkten P?
Om vi tittar på koordinatsystemet ser vi att mellan origo och - 5 är det fyra indelningar. Varje horisontellt streck representerar alltså 1 steg i koordinatsystemet. Eftersom punkten P ligger tre steg vänster om origo måste x=- 3.
Vi ser även att y-axeln är indelad på samma sätt som x-axeln. Mellan 0 och 5 är det fyra horisontella streck så varje streck måste representera 1 steg i koordinatsystemet.
Punkten har koordinaterna (- 3,4).