Logga in
| 6 sidor teori |
| 13 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
I ett koordinatsystem kan punkter markeras med hjälp av koordinater. Koordinater är talpar skrivna i formen (x,y). Det första talet representerar positionen längs x-axeln, och det andra talet representerar positionen längs y-axeln.
En kommatecken eller semikolon används vanligtvis för att separera värdena inom parentes. Om koordinaterna innehåller decimaler, används semikolon för att separera värdena, till exempel (3,6;2,8).
Ett koordinatsystem är ett rutnät som bildas genom att en vertikal tallinje skär en horisontell tallinje vid deras nollpunkter. Punkten där linjerna skär varandra är origo. Den horisontella tallinjen kallas vanligtvis x-axeln och den vertikala tallinjen kallas vanligtvis y-axeln.
Bestäm punkternas koordinater.
Rita en horisontell linje från punkten till y-axeln och en vertikal linje från punkten till x-axeln.
Vi börjar med punkt A. x-koordinaten läser vi av på den horisontella axeln och y-koordinaten på den vertikala. Man skriver x-koordinaten först, och sedan y, precis som i alfabetet. Punkt A har alltså koordinaterna (2,3).
Graf:
Avstånd mellan punkterna: 10
Flytta horisontellt från origo antalet enheter som anges av x-koordinaten och vertikalt antalet enheter som anges av y-koordinaten för att plotta varje ordnat par i ett koordinatsystem.
Koordinater skrivs på formen (x,y), så punkten (−3,1) har x-koordinaten −3 och y-koordinaten 1. Vi placerar ut punkten.
Nu gör vi på samma sätt med (7,1) som har x-koordinaten 7 och y-koordinaten 1.
Nu ska avståndet bestämmas. Eftersom de har samma y-koordinat kan vi direkt bestämma avståndet genom att antingen räkna rutorna, eftersom varje ruta är 1 längdenhet, eller genom att beräkna skillnaden mellan punkternas x-koordinater.
Identifiera koordinaterna för den givna punkten genom att skriva koordinaterna i formen (x,y), där x representerar x-koordinaten och y representerar y-koordinaten. Alternativt, dra den givna punkten till önskad position.
De tre punkterna A, B och C har koordinaterna (a,0),(4,b) och (c,2).
Origo och punkten (a, 0) ligger på samma y-koordinat så avståndet mäts vågrätt. 5 längdenheter åt höger innebär att vi hamnar i punkten (5,0). Men vi kan även mäta upp sträckan åt vänster, dvs. mellan origo och punkten (- 5,0). Att ena punkten ligger på negativa delen av x-axeln spelar alltså ingen roll för avståndet.
a kan vara - 5 eller 5.
Punkterna har samma x-koordinat så avståndet mäts nu lodrätt. Går vi 3 le. uppåt från punkten (4,1) hamnar vi i (4,4). Men sträckan kan även mätas nedanför punkten, dvs. i (4,- 2).
b kan allså vara - 2 eller 4.
Punkterna ligger på olika y- och x-koordinater så sträckan mellan punkterna kommer luta. Vi vet även att c är positivt vilket innebär att punkten (2c, 6) ligger längre högerut än (c,2). Linjen kommer därför luta snett uppåt som i figuren nedan.
Vi låter sträckan mellan punkterna utgöra hypotenusa i en rätvinklig triangel. Den vågräta katetens längd är skillnaden mellan punkternas x-koordinater, dvs. 2c-c=c och den lodräta kateten är skillnaden mellan punkternas y-koordinater, dvs. 6-2=4.
Genom att sätta in triangelns kateter och hypotenusa i Pythagoras sats kan vi lösa ut c.
c ska alltså vara 3.
Vi markerar punkterna i ett koordinatsystem och drar en linje mellan dem.
Vi drar nu en lodrät linje genom P och en vågrät linje genom Q och får då en rätvinklig triangel där sträckan PQ utgör hypotenusa.
Vi får en rätvinklig triangel där båda kateterna är 4 le. och vi ska bestämma hypotenusan c. Denna kan vi lösa ut med Pythagoras sats. Kom ihåg att c > 0 eftersom c är en sträcka.
Avståndet mellan P och Q är sqrt(32) eller ca 5,7 le.
I nedanstående koordinatsystem syns en rektangel som har delats in i två mindre rektanglar med sträckan EF.
Punkten E ligger på sträckan mellan punkt A och D, vilket innebär att dess y-koordinat måste vara 3. På samma sätt måste punkten F ha y-koordinaten 6. För att få x-koordinaterna måste vi använda sambandet mellan rektanglarnas areor. Vi sätter den mindre rektangelns bas till a, vilket innebär att den större rektangeln får basen 6-a, eftersom längden på ABCD är 6. Höjden på båda kan vi läsa av som 3.
Arean för en rektangel beräknas som basen multiplicerad med höjden. Sätter vi in rektanglarnas sidor i formeln får vi följande uttryck för deras areor: A_1 = 3 * a och A_2 = 3 * (6-a). Den stora arean ska vara fyra gånger så stor som den lilla, vilket ger sambandet 4 * A_1 = A_2. Sätter vi in uttrycken för A_1 och A_2 i detta får vi en ekvation som vi kan lösa ut längden a ur.
a är alltså 1,2. Det innebär att x-koordinaten för punkterna E och F måste vara 3,2, eftersom avståndet från y-axeln till dem är 2 + a. Punkten E har alltså koordinaterna (3,2; 3) och F har koordinaterna (3,2; 6).