Logga in
| 10 sidor teori |
| 17 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:
Om en parallelltransversal dras i en triangel kallas den nya, mindre triangeln för topptriangel.
En topptriangel behöver inte nödvändigtvis befinna sig på toppen av triangeln. Den kan t.ex. lika gärna vara på sidan, så länge en parallelltransversal skapar den.
Om en linje är parallell med en sida av en triangel och skär de andra två sidorna, är den resulterande mindre triangeln likformig med den ursprungliga triangeln.
Detta innebär att förhållandena mellan motsvarande sidor är lika.
ABDE=ACCD=BCCE
Eftersom parallelltransversalen DE är parallell med sidan AB bildas två likbelägna vinklar vid A och D som är lika stora.
Utöver detta finns vinkeln vid hörn C både i topptriangeln och den stora triangeln.
Om två vinklar stämmer överens mellan två trianglar måste även den tredje göra det, vilket innebär att kravet för likformighet är uppfyllt. Detta betyder att topptriangeln DEC och den stora triangeln ABC är likformiga.
Sidan DE är en parallelltransversal.
Att tillämpa Topptriangelsatsen.
Vi kallar sträckan CD för x. Eftersom DE är en parallelltransversal är topptriangeln DEC likformig med triangeln ABC.
Korsmultiplicera
Multiplicera in 1,25
Multiplicera faktorer
VL−1,25x=HL−1,25x
Omarrangera ekvation
VL/1,75=HL/1,75
Slå in på räknare
Avrunda till 1 decimal(er)
Sträckan CD är cirka 1,8 cm.
In the following applet, △DEC is a top triangle and the segment DE is a parallel transversal. Points D and E divide the sides AC and BC into two segments each, respectively. Is there a relationship between the lengths of these segments?
En parallelltransversal i en triangel delar två av sidorna i delsträckor. I triangeln har parallelltransversalen DE ritats in och bildat delsträckorna AD, CD, CE och BE.
Enligt transversalsatsen är förhållandet mellan delsträckorna på ena sidan samma som för delsträckorna på den andra sidan.
ADCD=BECE
Satsen kan bevisas med hjälp av topptriangelsatsen.
Korsmultiplicera
Multiplicera in a&c
VL−ac=HL−ac
VL/b=HL/b
VL/d=HL/d
Detta är transversalsatsen.
Sträckan DE är en parallelltransversal.
Att tillämpa Transversalsatsen.
Vi kallar den okända sidan CE för x. Eftersom DE är en parallelltransversal delas den nedre och övre sidan i samma förhållande.
VL⋅10=HL⋅10
Slå in på räknare
Avrunda till 1 decimal(er)
Sträckan CE är alltså cirka 3,3 le.
Erik ska hugga ner en julgran. Innan han gör det vill han veta om den går in i hans lägenhet. Hjälp Erik att ta reda på detta om du vet att takhöjden i lägenheten är 2,4 meter och att Erik är 180 cm lång.
Vi bestämmer granens höjd med topptriangelsatsen. Vi skissar en triangel där julgranens höjd, som vi kallar x, representerar en av triangelns sidor och Eriks kropp utgör en transversal. Eftersom både julgranen och Erik står upp 90^(∘) mot marken är dessa höjder parallella.
Vi lyfter ut topptriangeln.
Genom att dela motsvarande sidor i respektive triangel med varandra ska vi få samma kvot. Vi kan därför likställa dessa och lösa ut x.
Julgranen är 2,49 meter hög. Eftersom takhöjden bara var 2,4m går den inte in i Eriks lägenhet.
I alpina VM 2005 vann Anja Pärson tävlingen i Super-G i en bana som förenklat kan beskrivas av figuren nedan. Banan startar på höjden 2335 meter över havet (möh) och har en fallhöjd på 590 meter.
Pontus står vid en liftstation en bit upp i banan och tittar på tävlingen. Hans höjdmätare visar att han är på 2000 meters höjd över havet. På en skylt vid liftstationen står det att liften går 1132 meter upp till startområdet, se figuren. Hur långt har tävlingsåkarna kvar att åka ner till målet när de passerar Pontus? Avrunda till närmaste tiotal.
Strecken som markerar 1 745 möh och 2 000 möh är parallella, vilket gör att strecket vid 1 745 möh är en parallelltransversal som skapar en topptriangel som är likformig med hela triangeln. Avståndet mellan 2 000 möh. och 2 335 möh. är 2 335 - 2 000 = 335 meter och mellan 1 745 möh. och 2 000 möh. är det 2 000 - 1 745 = 255 meter.
För att hitta x kan vi använda transversalsatsen eller topptriangelsatsen. Eftersom triangelns sidor är uppdelade i delsträckor är det enklare att använda transversalsatsen, som ger x/1 132=255/335. Från detta samband kan vi bestämma den okända sträckan x.
Åkarna hade ungefär 860 meter kvar till mål när de körde förbi Pontus.
I triangeln ABC har sträckan DE ritats in.
∧ ADE och ∧ ABC är likbelägna vinklar. Eftersom de är lika stora (90^(∘)) måste sträckorna DE och BC vara parallella, så DE är en parallelltransversal.
Eftersom DE är en parallelltransversal är △ ADE en topptriangel.Vi lyfter ut den och markerar sidorna.
Enligt topptriangelsatsen är trianglarna likformiga så vi använder det för att beräkna x.
Nu ser vi att x=2/3 le.
Lina och Sara är ute och seglar i en båt som de har lånat. De seglar mot en bro och börjar fundera på om masten är för hög för att båten ska kunna passera under bron. För att kunna bestämma mastens höjd gör de några mätningar.
Lina och Sara mäter avståndet från mastens fot och rakt ut mot akterstaget och finner att det är 4,50 m. Sedan mäter de avståndet från masten till akterstaget 0,80 m högre upp och parallellt med första mätningen. Det avståndet är 4,20 m. Se figur. Använd de mätningar som Lina och Sara har gjort och bestäm mastens höjd.
Akterstaget, masten och de uppmätta avstånden bildar en triangel och en topptriangel. Vi väljer att kalla den okända delen av mastens höjd för x som i figuren nedan.
Vi lyfter ut topptriangeln, som enligt topptriangelsatsen är likformig med hela triangeln, och markerar höjden och basen i båda trianglarna.
I de två likformiga trianglarna ser vi att höjderna x och x+0,80 motsvarar varandra och baserna 4,20 och 4,50 motsvarar varandra. Vi ställer upp en ekvation och löser ut x.
Det okända avståndet x är alltså 11,20 och lägger vi ihop det med den uppmätta delen av masten får vi 11,20 + 0,80=12,00. Masten är alltså 12 meter hög.
Bestäm sidan x i triangeln om DE är en parallelltransversal. Avrunda till två gällande siffror.
Om vi roterar triangeln ser vi att sträckan DE skapar en topptriangel i den stora triangel, och eftersom DE är en parallelltransversal kan vi använda topptriangelsatsen. Vi kan även kalla sidan EA för y.
Med hjälp av Pythagoras sats kan vi nu ta reda på y i den rätvinkliga triangeln CEA.
Sidan y är alltså 28 le.
Nu kan vi använda topptriangelsatsen för att ta reda på x. Den ger att topptriangeln är likformig med hela stora triangeln, vilket gör att vi kan ställa upp ekvationen x/53=21/21+28. Vi löser den.
Sträckan x är alltså 23 le.
Sträckan DE är en parallelltransversal. Bestäm arean av triangeln ABC och svara med två gällande siffror.
För att bestämma arean av △ ABC behöver vi veta basen och höjden, dvs. sidorna AB och CF. För tillfället vet vi ingenting om dessa, men vi kan ta reda på sträckan som kallas h i figuren nedan med Pythagoras sats. Då måste vi först bestämma sträckan y.
Vi använder transversalsatsen för att bestämma y.
Nu kan vi beräkna h med Pythagoras sats.
Nu använder vi Pythagoras sats igen för att beräkna sträckan markerad som b i figuren nedan. När vi gjort det känner vi till parallelltransversalens längd vilket utgör topptriangelns bas.
Vi sätter in våra värden i Pythagoras sats.
Nu kan längden DE beräknas till: 8+2,5=10,5cm.
När vi vet basen kan topptriangelsatsen användas för att bestämma den stora triangelns bas dvs. AB.
Nu vet vi basen och det som fattas för att bestämma höjden är sträckan x i figuren nedan.
Vi använder transversalsatsen för att bestämma x.
Nu kan triangelns höjd bestämmas till 6+3=9. Vi beräknar till sist arean av △ ABC genom att multiplicera basen med höjden och delar produkten med 2. A=9 * 15,75/2=70,875. Triangelns area är ca 71 a.e.