Logga in
| 6 sidor teori |
| 17 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Minispelare aktiv
Värden från en undersökning kan fördela sig på olika sätt – de kan t.ex. ligga centrerade runt medelvärdet eller långt ifrån det. Detta illustreras av de två mängderna nedan, som båda har medelvärdet, medianen och typvärdet 3, men där värdena i den nedre är betydligt mer utspridda.
Variationsbredd är ett spridningsmått som mäter skillnaden mellan det högsta och det lägsta värdet i datamängden.
I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:
Medelvärdet, eller genomsnittet, av en numerisk datamängd är ett av centralmåtten. Det definieras som summan av alla datavärden i en mängd dividerat med antalet värden i mängden.
Medelva¨rde=Antal va¨rdenSumman av va¨rden
En lärare ska ställa några frågor till sin lågstadieklass. Vilket eller vilka lägesmått är lämpligast för att presentera resultatet?
Lägesmått som medelvärde och median fungerar bra för att hitta ett värde som är representativt för en hel samling mätvärden. De säger dock inget om hur mätvärden är spridda kring detta värde. Alla ligger kanske nära medelvärdet eller så kan de vara väldigt utspridda. För att beskriva spridningen använder man spridningsmått, t.ex. variationsbredd.
Variationsbredd=Sto¨rsta va¨rde−Minsta va¨rde
Tänk på skillnaden mellan det största och det minsta värdet i en datamängd.
Variationsbredden är skillnaden mellan största och minsta värdet. Vi börjar med att identifiera dessa i datamängden.
Standardavvikelse är ett av de vanligare spridningsmåtten och kan något förenklat ses som den genomsnittliga skillnaden från medelvärdet. För ett stickprov betecknas den s. Ett litet värde på s innebär att mätvärdena är samlade nära medelvärdet och ett större s betyder att de är mer utspridda.
s=n−1(x1−xˉ)2+(x2−xˉ)2+…+(xn−xˉ)2
xˉ är stickprovets medelvärde, x:en med index 1,2,3 osv. är de enskilda mätvärdena och n är antalet mätvärden. Varje parentes står alltså för skillnaden mellan ett mätvärde och medelvärdet. I figuren visas skillnaderna −2 och 3 mellan medelvärdet xˉ och två värden x1 och x2.
För att använda formeln kan man dela upp beräkningarna i steg.
xˉ=3
Sätt in värden
Subtrahera termer
Beräkna potens
Addera termer
Sätt in värden
Subtrahera term
Slå in på räknare
Avrunda till 1 decimal(er)
Friska fläktars medelpoäng var 3 poäng och deras standardavvikelse var 2.3 poäng. Det sista kan vi tolka som att den genomsnittliga skillnaden från medelpoängen var 2.3.
För att bestämma standardavvikelse för en datamängd med räknaren måste man först spara värdena i en lista. På räknaren trycker man på knappen STAT och därefter väljer man Edit.
Observationerna skrivs in i någon av listorna.
När man sparat värdena trycker man på STAT igen och byter till CALC-menyn med piltangenterna. Välj därefter det första alternativet i listan, dvs. 1-Var Stats.
Genom att trycka på ENTER igen bestämmer räknaren bl.a. standardavvikelsen för datamängden. Om man sparat värdena i någon annan lista, t.ex. L3, väljer man den genom att trycka 2nd + 3 innan man trycker på ENTER igen.
En sträcka AB är 15 cm lång. Sträckan kan delas i fem delsträckor på olika sätt. Längden på varje delsträcka måste vara större än noll.
Är det möjligt att göra en indelning av sträckan AB så att variationsbredden för delsträckornas längder blir 12.5 cm?
Beroende på hur man delar in sträckan AB i fem delsträckor kan variationsbredden variera. Utred vilka värden som är möjliga för variationsbredden när man ändrar de fem delsträckornas längder.
Variationsbredden av en mängd värden är det största värdet minus det minsta, vilket innebär att skillnaden mellan den längsta och kortaste delsträckan ska vara 12.5 cm. Vi får välja längden på delsträckorna så vi kan exempelvis låta den kortaste vara 0.2 cm. Det medför att den längsta delsträckan måste vara 0.2 + 12.5 = 12.7cm. Valet är dock inte helt fritt eftersom vi vet att summan av sträckorna måste vara 15 cm. Det måste även finnas tillräckligt mycket längd över till de tre andra sträckorna så att de kan vara längre än den kortaste. Om man väljer 0.2 cm och 12.7 cm till två av sträckorna blir det 15 - 0.2 - 12.7 = 2.1 cm över till de tre andra. Vi kan fördela denna längd hur vi vill på dessa tre sträckor, så länge ingen av dem blir kortare än 0.2 cm. Vi kan t.ex. fördela dem jämt och låta alla tre vara 0.7 cm, eller låta en vara 0.6, den andra 0.7 cm och den tredje 0.8 cm. Ett exempel på en lösning är alltså 0.2cm 0.6cm 0.7cm 0.8cm 12.7cm. Skulle man rita ut detta på sträckan AB får man följande indelning. Ordningen på sträckorna spelar ingen roll, bara deras längder.
Vi vill nu undersöka vad den största och minsta variationsbredden för indelningen kan vara. Om alla sträckor är lika långa blir variationsbredden 0 eftersom det inte är någon skillnad på det största och minsta värdet. Variationsbredden kan inte vara mindre än noll, så det måste vara den undre gränsen. Det sker när sträckorna har längden 155 = 3 cm.
Den största variationsbredden skulle vi få om en sträcka är 15 cm och de övriga är 0 cm. Men alla sträckor måste vara större än noll, så den längsta sträckan måste vara mindre än 15 och de övriga bitarna kan vara mycket korta men inte 0.
Därför måste även variationsbredden vara mindre än 15 cm. Variationsbredden kommer alltså ligga i intervallet 0cm≤ variationsbredd<15cm. Det vill säga, den är minst 0 cm och mindre än 15 cm.
Vi vet inte vilka de fem heltalen är. Därför kallar vi det mittersta talet för x. De två mindre heltalen blir då x-1 och x-2, och de två större blir x+1 och x+2. Vi börjar med medelvärdet.
Medelvärdet är alltså x. Vi börjar med att beräkna täljaren i formeln för standardavvikelse.
Täljaren blir alltså 10. Vi sätter in det i formeln för standardavvikelse. Det finns fem värden så n=5.
Oavsett vad x är blir alltså standardavvikelsen sqrt(10)2.
Vi vet inte vilka talen är eller hur många de är, men eftersom de ska vara lika stora kan vi kalla dem för samma sak, t.ex. x. Medelvärdet kan då skrivas x=x+x+x+...+x/n. Summan i täljaren består av n stycken x. Vi kan därför skriva om den som n* x på samma sätt som man t.ex. kan skriva 5+5+5 som 3*5.
Medelvärdet är alltså x. När vi sätter in det i formeln för standardavvikelse kommer täljaren att bli en summa som består av n stycken termer där alla är (x-x)^2. Men eftersom x är x kommer alla termer bli (x-x)^2 dvs. 0^2. Det blir alltså en summa där alla termer är 0, så summan blir också 0.
Vi vet inte vad n är, men det spelar ingen roll eftersom ett bråk med täljaren 0 altid blir 0, så länge nämnaren inte är 0.
Standardavvikelsen blir alltså 0. Eftersom alla tal är lika stora sprider de inte ut sig alls och det är därför rimligt att standardavvikelsen blir 0.