Logga in
| 7 sidor teori |
| 15 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Medianen delar in ett statistiskt material i två lika stora delar. Kvartiler (från ordet kvart som betyder fjärdedel) delar in ett material i fyra lika stora delar. Kvartilerna är de tre tal som avgränsar delarna, och betecknas Q1,Q2 och Q3. Exempelvis delas 12 värden in i fyra delar med 3 stycken i varje.
Kvartilavståndet är ett spridningsmått som anger avståndet mellan den undre och övre kvartilen. Man beräknar det genom att subtrahera Q1 från Q3.
Kvartilavsta˚nd=Q3−Q1
Kvartiler
Vi börjar med medianen, som är samma sak som Q2. Eftersom datamängden består av 10 värden, dvs. ett jämnt antal värden, måste medianen vara medelvärdet av femte och sjätte värdet.
Nu ser vi att Q1=30 min. och Q3=45 min.
KvartilavståndFör att illustrera spridningen i ett statistiskt material använder man sig ibland av ett så kallat lådagram. I detta kan man läsa av medianen (skrivs Med eller Q2), kvartiler (Q1 och Q3) samt största och minsta värde.
Medianen delar in materialet i två delar med 13 tal i varje halva. Den undre kvartilen är mittenvärdet i den första delen, dvs. den sjunde observationen som är 8.5. Den övre kvartilen beräknas genom att bestämma medianen för den övre halvan, dvs. den tjugonde observationen som är 13.5. Även kvartilerna markeras i diagrammet och slutligen ritas en låda mellan dem.
För att kunna rita ett lådagram måste man känna till fem olika värden: datamängdens minsta och största värde, undre och övre kvartil samt median. Dessa kan man hitta med hjälp av en räknare.
Om man vill ta bort ett värde kan man göra det med knappen DEL.
Välj alternativet 1-Var Stats, som används för att beräkna diverse statistiska mått för en datamängd, och tryck på ENTER. Kommandot 1-Var Stats visas då på skärmen och för att köra det, tryck på ENTER en gång till. När resultatet sedan visas, tryck nedåt för att läsa av värdena "minX" (minsta värde), "Q1" (undre kvartil), "Med" (median), "Q3" (övre kvartil) respektive "maxX" (största värde).
Bossebageriet har gjort mätningar av temperaturen på 800 koppar cappuccino. Lådagrammet visar resultatet i ∘C.
En bra cappuccino ska enligt experterna ligga mellan 55 och 60 grader. Ungefär hur många av kopparna hade denna temperatur, och vad säger lådagrammet om temperaturspridningen på de koppar som var kallare respektive varmare än så?
Antal koppar mellan 55 och 60 grader
I varje del av lådagrammet finns 25% av värdena. Det betyder att 50% av värdena ligger "i lådan."
Kallare och varmare koppar
Det vi kan säga om övriga koppar är att spridningen i temperatur är mycket större bland de 200 kallaste kopparna (54−39=15∘C skillnad) än bland de 200 varmaste kopparna (5∘C skillnad).
En percentil är ett mått inom statistiken som beskriver det värde som en viss procentuell andel av observationerna i ett statistiskt material befinner sig nedanför. Till exempel anger den tionde percentilen (P10) det värde som delar in materialet i två delar, där den undre innehåller 10% av observationerna och den övre innehåller 90%.
Medianen delar in en datamängd i två lika stora halvor och den övre kvartilen delar i sin tur in den övre halvan i ytterligare två lika stora halvor. Vi visar för en godtycklig datamängd.
Eftersom 50 % av observationerna är nedanför medianen och 25 % är mellan medianen och Q_3 så måste den övre kvartilen ha 75 % av värdena under sig. Den är alltså den sjuttiofemte percentilen, vilken kan skrivas P_(75).
P_(35) innebär att vi ska bestämma det värde som delar observationerna så att 35 % av dem är under värdet och 65 % är över värdet. Vi börjar med att bestämma hur många observationer som borde finnas i den nedre delen, alltså 35 % av 40.
0.35 * 40 = 14
De 14 första observationerna utgör alltså 35 % av datamängden, vilket innebär att det sista värdet av den undre delen är tal 14 och det första talet i den övre delen är tal 15. P_(35) kan då beräknas som medelvärdet av den 14:e och 15:e observationen.
På ett företag gör man en undersökning där man tittar på hur många km som kvinnor respektive män promenerar under en vecka. I undersökningen deltog lika många män som kvinnor och resultaten dokumenteras i följande lådagram.
Bertram får i uppdrag att sammanställa resultatet för både kvinnor och män och skapar nedanstående lådagram.
Medianen delar stickproven i två lika stora delar och kvartilerna delar dem sedan vidare så att man får fyra lika stora delar. Vi antar att varje sådan del innehåller x personer.
Vi vet inte hur observationerna fördelar sig inom dessa delar, men medianen för kvinnorna och undre kvartilen för männen ligger båda vid 10. Då vet vi att två fjärdedelar av kvinnorna, 2x, och en fjärdedel av männen, x, gick under 10 km per vecka, vilket totalt ger 3x personer. Vi jämför detta med det sammanslagna lådagrammet, där varje del ska innehålla 2x personer.
Det visar att en fjärdedel, 2x, gick under 10 km i veckan. Men vi kom ju precis fram till att detta antal skulle vara 3x genom att lägga ihop de individuella lådagrammen. Det givna lådagrammet kan alltså inte stämma.