Logga in
| 6 sidor teori |
| 9 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
En grafräknare skiljer sig från en vanlig miniräknare bl.a. genom att man kan rita grafer till funktioner på dem och att de har en display där man kan se flera rader med beräkningar, inklusive resultatet av dessa. Det finns flera olika modeller av grafräknare, där TI-82 STATS, TI-84 Plus och Casio fx-7400GII är några av de vanligaste.
Här visas nu hur man kommer igång med grafräknaren.
Här beskrivs vilka knappar man använder för att utföra några vanliga kommandon på räknaren.
Medan man skriver in ett uttryck på räknaren går det att gå tillbaka och ändra i de saker som redan har matats in. Genom att trycka på höger- och vänsterpilarna kan man flytta markören fram och tillbaka i uttrycket.
Börjar man mata in någonting, exempelvis 7, skrivs uttrycket över från punkten där markören står.
Om man trycker på knappen DEL tas det markerade tecknet bort, i det här fallet 4:an.
Om man istället vill lägga till något i det man har skrivit trycker man på knappen INS (2nd + DEL). Detta ändrar utseendet på markören och när man nu skriver något skjuts det in till vänster om där markören står.
För att tömma skärmen helt trycker man på CLEAR.
För att enklare kunna göra längre beräkningar har räknaren funktioner för att återanvända tidigare uttryck man har skrivit in och de resultat som dessa har gett.
Det är ofta man vill göra vidare uträkningar med det resultat man har fått. I stället för att skriva av värdet kan man använda knappen ANS (2nd + (-) ), som representerar räknaren senaste resultat. Om man exempelvis skriver in ANS+2 adderas 2 till det förra resultatet.
Om man börjar en rad med en räkneoperator (t.ex. +, −, *, / eller ^) skrivs ANS automatiskt ut före operatorn. Om man vill använda resultatet från förra uträkningen flera gånger kan man göra det.
Ett felmeddelande föregås av ERR, som står för error. För att ta reda på vad man gjort fel kan man markera 2:Goto och trycka på ENTER. Då kommer en markör att placeras i den del av uttrycket som är fel.
Det finns några vanliga felmeddelanden på räknaren som är bra att känna till.
Några vanliga orsaker till detta felmeddelande är att man använt knapparna på fel sätt.
Det betyder alltså inte nödvändigtvis att användaren gjort fel utan på räknarens begränsningar.
Ibland råkar man ändra räknarens inställningar så att man inte vet hur man ställer tillbaka dem. Då kan man alltid nollställa räknarens minne för att få tillbaka standardinställningarna. Börja med att trycka på knappen MEM (2nd + +) vilket visar menyn MEMORY.
Väljer man sedan alternativet Reset..., visas en undermeny.
Alternativet All RAM... leder till ytterligare en meny där räknaren frågar om man verkligen är säker på att man vill radera allt innehåll.
Utför beräkningen på räknaren.
För att utföra beräkningen skriver man helt enkelt in 156 287 532 + 954 823 579 på räknaren. Det kan vara en god idé att kontrollera det du har skrivit in mot uppgiften så att alla siffror stämmer. Skulle det bli fel så kan du få tillbaka senaste uträkningen med knappen ENTRY (2nd + ENTER) och sedan ändra i uttrycket. Resultatet bör se ut på följande sätt.
På samma sätt som i förra uppgiften är det bara att slå in multiplikationen på räknaren och trycka på ENTER. Det ger följande resultat.
För att skriva in bråket använder man tecknet / mellan de två talen. Gör man det får man följande resultat.
Utför beräkningen på räknaren och avrunda till två decimaler.
När man skriver in decimaltalen på räknaren är det viktigt att komma ihåg att man måste använda punkt och inte komma. Gör man det ser det ut på följande sätt.
Avrundar vi detta till två decimaler får vi 0.42.
Vi skriver in uträkningen på samma sätt som tidigare och trycker på ENTER för att utföra den.
Avrundat till två decimaler ger detta svaret 2211.99.
För att utföra divisionen skriver vi tecknet / mellan de två decimaltalen. Då får man följande resultat.
Avrundat blir svaret alltså 2.92.
Ger räknaren ett felmeddelande? Motivera ditt svar.
Skriver man in uttrycket som det är skrivet i figuren får man felmeddelandet ERR:SYNTAX, vilket innebär att man att skrivit in något på fel sätt.
Väljer man Goto i menyn markeras den del i uttrycket som räknaren tycker är fel. I det här fallet är det kommatecknet som markeras eftersom räknaren använder en punkt i decimaltal, inte ett komma. För att uträkningen ska blir rätt måste man skriva den på följande sätt.
Det som är inskrivet på räknaren i figuren är potensen 25^(75), alltså talet 25 gånger sig självt 75 gånger. Försöker man göra den uträkningen får man felmeddelandet ERR:OVERFLOW.
Detta innebär att räknaren har stött på ett tal som är för stort för den att hantera. Resultatet av 25^(75) är helt enkelt för stort för att kunna beräknas på räknaren.
Beräkna med räknare.
Det går inte att skriva bråket med ett bråkstreck på räknaren, så man blir tvungen att använda tecknet / och skriva allt på en rad istället. Då är det viktigt att se till så att räknaren tolkar uttrycket på rätt sätt. Den följer prioriteringsreglerna när den gör sina uträkningar och då går division före addition. Skriver man in 3 + 7/5 får man alltså följande resultat.
För att få räknaren att lägga ihop 3 och 7 innan den dividerar med 2 måste man sätta parenteser runt additionen. Rätt sätt att skriva in uttrycket blir då följande.
På samma sätt som i förra uppgiften måste man sätta ut parenteser för att få räknaren att utföra additionerna i täljaren och nämnaren innan själva divisionen sker. Man ska alltså skriva på följande sätt.
Figuren visare en räknare där ett uttryck har skrivits in och där markören för tillfället står på plustecknet.
Beroende på vilken knapp man trycker på härnäst händer en av följande.
Vi trycker på knapparna en i taget.
Skriver man något medan markören står inne i ett uttryck skrivs det markerade tecknet över. I det här fallet kommer alltså plustecknet att skrivas över med siffran 3. Då står det istället 1935-7.
När man trycker på DEL raderas det tecken som är markerat, vilket i detta fallet är plustecknet. Om det tas bort står det 195-7.
Trycker man på ENTER utför räknaren den beräkning som är inskriven, oavsett var markören står. I det här fallet räknar den alltså ut 19 + 5 - 7, vilket ger resultatet 17.
Uteslutningsmetoden säger oss nu att denna knapp hör ihop med händelse D. Det är dessutom så att knappen CLEAR tömmer hela skärmen, så det är vad som kommer att hända.
Vi har alltså följande resultat.
Dante har slagit in följande uträkningar på sin räknare.
När man använder ANS i ett uttryck på räknaren kommer det att bytas ut mot resultatet från den förra uträkningen. I figuren ser vi att förra uträkningen blev 27, så det som faktiskt kommer att räknas ut när man slår in ANS/3 är 27/3. Resultatet man får är alltså 9.
Använd din räknare för att hitta den åttonde decimalen i π.
Räknaren har konstanten π inbyggd, och för att se den trycker vi på knappen π (2nd + ^) följt av ENTER. Då ber vi räknaren att beräkna ett uttryck som bara består av π.
Nu kan vi läsa av den åttonde decimalen, som är 5.
Moa ska räkna ut volymen för 20 sfärer med olika radier. Hon skriver in formeln för en sfär med radien 7 cm på sin räknare.
Räknaren har funktioner för att återanvända tidigare uttryck som man har slagit in. Trycker man på ENTRY (2nd + ENTER) så visar räknaren det senast inmatade uttrycket igen.
Moa kan nu ändra i uttrycket och byta ut radien 7 mot något annat. Om hon flyttar markören till sjuan går det att skriva över den med en annan siffra eller lägga till ytterligare siffror genom att först trycka på knappen INS (2nd + DEL). På så sätt behöver hon inte skriva om hela uttrycket för varje radie.