#

Mathleaks Blog

“Mathleaks har höjt mina resultat i matte”

15 mars, 2024

Wilma Bäcklund har aldrig varit någon direkt naturbegåvning i matte. Därför var hon orolig när hon skulle börja på gymnasiet.
– Men med hjälp av Mathleaks har jag lyckats hänga med i tempot i matten och dessutom höjt mina resultat.

Wilma Bäcklund är 18 år och går andra året på Naturvetenskapsprogrammet på Österåkers Gymnasium. När hon skulle börja på gymnasiet var hon nervös för att hon inte skulle klara matematiken.

– Jag var orolig för den höga nivån och framför allt för tempot under kurserna. Särskilt eftersom jag behövt lägga ner mycket tid för att nå mina mål under grundskolan, berättar Wilma.

Matematiken är dessutom oerhört viktig för att hänga med på flera av kurserna på Naturvetenskapsprogrammet, som exempelvis fysik.

– Fysiken är i princip ren matte som man tillämpar på olika saker, med hjälp av mängder av formler. I kemin räknar man till exempel mycket på olika reaktionsformler, koncentrationer och liknande. Matten och fysiken är beroende av varandra.

Teknik som ökar mattekunskapen

Så att gå från grundskolans matte till en helt ny nivå med ett väldigt högt tempo var ett orosmoment för Wilma när hon skulle börja på gymnasiet. Men när hon började sin första termin på Österåkers Gymnasium tipsade matematikläraren Henrik Gyllensten klassen om att skolan har ett Mathleaks-abonnemang där eleverna kan få tillgång till digitala matematikkurser. Sedan dess har Mathleaks varit ett stort stöd för Wilma.

“Mathleaks har hjälpt mig knäcka koden till matten.”

– Kommer man inte vidare med en matteuppgift kan man ta hjälp av lärobokslösningarna som finns på Mathleaks. På så vis så går det att knäcka koden till metodiken för de olika uppgifterna och lösningen fastnar i hjärnan.

Wilma tycker att Mathleaks är ett bra komplement till undervisningen hon och klasskamraterna får i skolan. Hennes mattelärare använder Mathleaks aktivt i undervisningen och tipsar om uppgifter som kan vara bra att göra parallellt med de avsnitt i matten som klassen jobbar med för tillfället på lektionerna.

–Alla har olika sätt att ta till sig kunskap. Därför är det så bra med flera olika sorters förklaringar på en uppgift, det ger ett större perspektiv.

Matematik viktig för flera yrkesval

Wilma är ännu inte helt säker på vilken yrkesväg hon kommer vilja satsa på efter gymnasiet. Men hon kommer helt säkert vilja studera vidare.

– Jag vill ha en så bred grund att stå på som jag bara kan, för att ha flera valmöjligheter för framtiden. Då är det verkligen viktigt att ha en bra grund i gymnasiematten, säger Wilma.

Wilma tror att hennes mattekunskaper kommer vara till stor hjälp i framtiden. En tanke är att satsa på en ingenjörsutbildning. En annan är att studera vidare för att bli läkare eller ambulanssjuksköterska.

– Inom ingenjörsarbetet är det viktigt att kunna räkna på saker som ska byggas, för att det ska bli bra men även för en säker konstruktion. Man har sett flera exempel genom historien när felberäkningar inom konstruktion har lett till stora konsekvenser. Och en medicinsk felberäkning kan vara livsavgörande för en patient som behöver livsnödvändig vård.

Wilma avslutar.

– Mathleaks har gett mig en helt annan bild av mattens betydelse.

Läs om hur Wilmas mattelärare använder Mathleaks!

Läs om hur eleven Max Sandahl lyckas få A i alla matteprov med hjälp av Mathleaks!

Lär dig matematik på egen hand, Mathleaks har teori, uppgifter, verktyg och självtester som gör det enkelt!

Du kan besöka vårt läromedel direkt på mathleaks.se/utbildning eller ladda ned vår app

Skrivet av jessica Johansson

Relaterade Inlägg