Logga in
| 7 sidor teori |
| 24 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:
För två händelser, A och B, som inte kan inträffa samtidigt, är sannolikheten att någon av dem inträffar summan av deras individuella sannolikheter.
P(A eller B)=P(A)+P(B)
Man kan motivera detta samband med ett exempel med en tärning. Sannolikheten att slå en 1:a är 61 eftersom det finns 1 gynnsamt utfall av 6 möjliga. För händelsen att antingen slå en 1:a eller en 2:a ökar antalet gynnsamma utfall till 2 så sannolikheten blir 62.
Ett träddiagram visar alla möjliga utfall i ett slumpförsök som består av flera steg, till exempel att kasta en tärning två gånger. Diagrammet består av noder och grenar som visar varje val eller händelse.
För att skapa ett träddiagram som visar alla möjliga utfall när man kastar en tärning två gånger, börjar man med en rotnod. Från denna nod ritar man en gren för varje möjligt utfall av det första kastet. I slutet av varje gren skapar man en ny nod som representerar resultatet av det kastet.
Oavsett vilket resultat man får vid det första kastet, finns det sex möjliga utfall även vid det andra kastet. Därför ritas sex grenar från varje nod efter det första kastet, som leder till noder för de möjliga utfallen av det andra kastet.
Slutnoderna i träddiagrammet visar alla möjliga utfall i detta experiment — totalt 36 stycken. Sannolikheten att få två ettor när man kastar en tärning två gånger är då 361, eftersom det bara finns ett gynnsamt utfall för den händelsen. Detta motsvaras av den allra första grenen i träddiagrammet.
Denna sannolikhet kan också beräknas genom att multiplicera sannolikheten för den första händelsen med sannolikheten för den andra. Sannolikheten att slå en etta på kast 1 är 61. Samma sannolikhet gäller för att få en etta på kast 2.
Denna regel gäller endast när den ena händelsen inte påverkar den andra. Om sannolikheten för händelse A är P(A) och sannolikheten för händelse B är P(B), då är sannolikheten att både A och B inträffar lika med produkten av deras individuella sannolikheter:
Två lyckohjul är uppdelade i åtta delar vardera. I det ena hjulet finns siffrorna 1–8 och i det andra finns bokstäverna A–H.
Rita ett träddiagram som representerar situationen.
Om en händelse, kallad A, är att slå 4:a med en tärning är händelsen att man inte slår en 4:a den s.k. komplementhändelsen. Den brukar skrivas med ett litet c uppe till höger: Ac. För A är komplementhändelsen Ac att tärningen visar 1, 2, 3, 5 eller 6.
Antingen inträffar händelsen A eller dess komplementhändelse, Ac. Utfallet kan inte vara något annat så den sammanlagda sannolikheten för dessa två händelser är lika med 1.
P(A)+P(Ac)=1
Minst ett av de fem skraplotterna vinner.
Överväg alla möjliga utfall.
Du kastar två vanliga tärningar.
Vi markerar utfallen där vi får minst en 3:a i ett utfallsrum. Raderna representerar prickarna på den ena tärningen och kolumnerna antalet prickar på den andra.
Av de 36 möjliga utfallen innehåller 11 av dem minst en 3:a. Vi sätter in dessa värden i sannolikhetsformeln.
Vi markerar de utfall där tärningssumman är udda.
Det är 18 gynnsamma utfall och totala antalet utfall är fortfarande 36. Vi sätter in detta i sannolikhetsformeln.
Vi kallar händelsen att ta upp en bok från Henning Mankel för M och händelsen att ta upp en bok från Stieg Larsson för L. Totalt har Oskar 5+3=8 böcker han kan välja mellan. Eftersom fem av dessa är skrivna av Henning Mankel och tre av Steig Larsson blir sannolikheten P(M)=5/8 och P(L)=3/8 att den första boken är skriven av respektive författare. När Oskar tagit den första boken är antalet böcker av den författaren en mindre i bokhyllan och det totala antalet böcker är också en mindre vilket påverkar sannolikheten för vilken författare den andra boken är skriven av. Vi ritar ett träddiagram och markerar händelserna P(H,H) och P(L,L).
Sannolikheten att böckerna är av samma författare är summan av händelserna P(M, M) och P(L, L).
Sannolikheten att båda böcker Oskar tar är från samma författare är alltså ca 46 %.
Minst ett mål innebär att hon sätter en, två eller alla tre straffar. Men beräkningarna blir något lättare om vi istället bestämmer sannolikheten för komplementhändelsen till minst ett mål, nämligen att hon inte gör något mål alls. Om sannolikheten för mål är 40 % är sannolikheten för miss 60 %. Det betyder att P(tre missar)= 0,6 * 0,6 * 0,6=0,216. Om vi kallar händelsen att Petra gör minst ett mål för A, är komplementhändelsen A^c lika med 0,216. För att ta reda på sannolikheten för minst ett mål använder vi sambandet P(A)+P(A^c)=1. Vi sätter in P(A^c) och löser ut P(A).
Sannolikheten är cirka 78 % att Petra gör minst ett mål.
helt säkertatt slå minst en etta om man kastar en tärning femton gånger. Stämmer det verkligen? Motivera med beräkningar.
Vi kallar händelsen att slå minst en etta (dvs. mellan en och femton stycken) för A. Istället för att beräkna sannolikheten för alla kombinationer där man slår minst en etta beräknar vi sannolikheten för komplementhändelsen och subtraherar från 1:
P(A)+P(A^c)=1.
Då sannolikheten att slå en etta när man kastar en tärning är 16 måste sannolikheten för att slå något annat än en etta vara 56. Händelsen A^c är att man slår icke-ettor
i alla kast. Sannolikheten att göra det beräknar vi genom att multiplicera P(inte etta) 15 gånger:
(A^c)=(5/6)^(15)
Nu kan vi beräkna P(A) genom att sätta in P(A^c) i formeln för komplementhändelse.
Sannolikheten är cirka 93,5 % att slå minst en etta så även om sannolikheten är hög att man får minst en etta kan Maximilian inte vara helt säker.
En riddare har lyckats fly från sin fängelsehåla och har vakterna hack i häl. Han springer för sitt liv genom fängelset och kan inte vända om och springa tillbaka eftersom han då möter vakterna. Hur stor sannolikhet är det att riddaren blir fri? Svara i hela procent.
Vi illustrerar riddarens flykt med ett träddiagram. Vid första vägskälet kan riddaren välja mellan tre vägar: höger (H), rakt fram (R) eller till vänster (V). Sannolikheten att han väljer rätt väg (rakt fram) är 13.
Om han tar rätt väg ska han svänga höger (ur riddarens perspektiv) vid nästa vägskäl och eftersom han har två valmöjligheter blir sannolikheten 12 att han tar rätt väg. Vi kompletterar ovanstående träddiagram och markerar vägen till frihet i träddiagrammet.
Genom att multiplicera sannolikheterna längs den markerade grenen i träddiagrammet kan vi beräkna sannolikheten att riddaren blir fri.
Det är ca 17 % sannolikhet att riddaren blir fri.
Det kostar 5 kr att delta i ett lotteri. Man plockar då två kulor från urnan och vinner summan av beloppen som står på kulorna. Vad är sannolikheten att man minst får tillbaka det man satsat?
På hur många sätt kan minst få tillbaka det man satsat? Ganska många. T.ex. kan man plocka 10 kr+5kr eller 0 kr + 15 kr. Det blir ganska knöligt att beräkna sannolikheterna för alla kombinationer. Vi undersöker istället komplementhändelsen dvs. att man går med förlust. Det kan man bara göra genom att plocka båda gula kulorna.
Det finns två gula bollar av fem. Sannolikheten för att dra en av dem i första dragningen blir då P(gul)=2/5. Andra gången man drar finns det fyra bollar kvar och en av dessa är röd, vilket ger sannolikheten 14. Den totala sannolikheten för att dra båda röda bollar beräknar vi genom att multiplicera sannolikheterna.
Sannolikheten att gå med förlust är alltså 0,1. Detta är komplementhändelsen till att minst få pengarna tillbaka. Summan av de båda sannolikheterna är 1, vilket betyder att P(minst pengarna tillbaka)=1-0,1=0,9.
I en skål finns 9 kulor: 3 av dem är vita, en är lila och resten är svarta. Wilhelm tar först en kula och sedan tar Josefin en. Träddiagrammet beskriver sannolikheten för olika utfall.
Besvara frågan och ange alla sannolikheter som bråk.
Det finns bara en lila kula, så det är inte möjligt att båda plockar en sådan. Det enda sättet för dem att ta kulor som har samma färg är om de båda är svarta eller vita. Vi markerar de vägarna i diagrammet.
Sannolikheten för att båda plockar en vit beräknar vi genom att multiplicera sannolikheterna längs den vägen.
Sannolikheten för att båda plockar en svart beräknar vi på samma sätt: P(svart,svart)=5/9*4/8=5/18. För att beräkna sannolikheten att någon av dessa händelser inträffar lägger vi ihop deras sannolikheter.
Sannolikheten att de plockar kulor av samma färg är alltså 1336.
Om Josefin ska plocka en lila kula, får inte Wilhelm plocka den först. Det finns alltså två vägar i träddiagrammet som ger Josefin en lila kula. Antingen om Wilhelm först plockar en svart eller en vit.
Vi beräknar sannolikheten för båda vägar genom att multiplicera sannolikheterna längs med dem: P(vit,lila)=3/9*1/8 och P(svart,lila)=5/9*1/8. Nu summerar vi dessa sannolikheter.
Sannolikheten att Josefin plockar en lila kula är alltså 19.