Logga in
| 7 sidor teori |
| 24 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:
För två händelser, A och B, som inte kan inträffa samtidigt, är sannolikheten att någon av dem inträffar summan av deras individuella sannolikheter.
P(A eller B)=P(A)+P(B)
Man kan motivera detta samband med ett exempel med en tärning. Sannolikheten att slå en 1:a är 61 eftersom det finns 1 gynnsamt utfall av 6 möjliga. För händelsen att antingen slå en 1:a eller en 2:a ökar antalet gynnsamma utfall till 2 så sannolikheten blir 62.
Ett träddiagram visar alla möjliga utfall i ett slumpförsök som består av flera steg, till exempel att kasta en tärning två gånger. Diagrammet består av noder och grenar som visar varje val eller händelse.
För att skapa ett träddiagram som visar alla möjliga utfall när man kastar en tärning två gånger, börjar man med en rotnod. Från denna nod ritar man en gren för varje möjligt utfall av det första kastet. I slutet av varje gren skapar man en ny nod som representerar resultatet av det kastet.
Oavsett vilket resultat man får vid det första kastet, finns det sex möjliga utfall även vid det andra kastet. Därför ritas sex grenar från varje nod efter det första kastet, som leder till noder för de möjliga utfallen av det andra kastet.
Slutnoderna i träddiagrammet visar alla möjliga utfall i detta experiment — totalt 36 stycken. Sannolikheten att få två ettor när man kastar en tärning två gånger är då 361, eftersom det bara finns ett gynnsamt utfall för den händelsen. Detta motsvaras av den allra första grenen i träddiagrammet.
Denna sannolikhet kan också beräknas genom att multiplicera sannolikheten för den första händelsen med sannolikheten för den andra. Sannolikheten att slå en etta på kast 1 är 61. Samma sannolikhet gäller för att få en etta på kast 2.
Denna regel gäller endast när den ena händelsen inte påverkar den andra. Om sannolikheten för händelse A är P(A) och sannolikheten för händelse B är P(B), då är sannolikheten att både A och B inträffar lika med produkten av deras individuella sannolikheter:
Två lyckohjul är uppdelade i åtta delar vardera. I det ena hjulet finns siffrorna 1–8 och i det andra finns bokstäverna A–H.
Rita ett träddiagram som representerar situationen.
Om en händelse, kallad A, är att slå 4:a med en tärning är händelsen att man inte slår en 4:a den s.k. komplementhändelsen. Den brukar skrivas med ett litet c uppe till höger: Ac. För A är komplementhändelsen Ac att tärningen visar 1, 2, 3, 5 eller 6.
Antingen inträffar händelsen A eller dess komplementhändelse, Ac. Utfallet kan inte vara något annat så den sammanlagda sannolikheten för dessa två händelser är lika med 1.
P(A)+P(Ac)=1
Minst ett av de fem skraplotterna vinner.
Överväg alla möjliga utfall.
En skål innehåller gröna och blå kulor. I träddiagrammet har man markerat händelsen att dra två blå kulor.
Sannolikheten att dra två kulor, dvs. händelsen P(B, B), kan vi beräkna genom att multiplicera sannolikheterna längs grenen i trädet. Produkten av 1720 och x ska alltså bli 187260: 17/20 * x =187/260. Vi löser ut x i ekvationen.
Vi kallar det totala antalet kulor för T och antalet blå kulor för B. Om vi delar antalet blå kulor med det totala antalet kulor ska vi få 1720: B/T=17/20. Vi vet även att om vi tar en blå kula från skålen blir sannolikheten att ta ytterligare en blå kula 1113. Antalet blå kulor är då B-1 och totala antalet kulor är T-1: B-1/T-1=11/13. Vi skriver om denna ekvation något.
Vi vill lösa ut T men ekvationen innehåller både B och T, dvs. två variabler. Om vi löser ut B i den första ekvationen kan vi ersätta denna variabel i den omskrivna ekvationen och därefter lösa ut T. B/T=17/20 ⇔ B=17 T/20. Nu kan vi ersätta B i ekvationen med 17 T20 och lösa ut T.
Det totala antalet kulor i skålen var 40.