Logga in
| 5 sidor teori |
| 14 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Om det finns ett samband mellan två eller fler faktorer säger man att de korrelerar. Det finns t.ex. en korrelation mellan längd och ålder (fram till att man slutar växa): ju äldre man är, desto längre är man. Detta kallas för positiv korrelation och innebär att om en variabel ökar så ökar även den andra. Om den ena variabeln däremot minskar när den andra ökar kallas det negativ korrelation.
Ju mer datapunkterna ser ut att följa en viss trend, desto mer korrelerade säger man att de är. Om de ligger nästan exakt på en linje säger man att variablerna är starkt korrelerade medan om de är mer utspridda är de svagt korrelerade.
Korrelationskoefficienten, r, är ett mått på hur stark en korrelation är. Den varierar mellan −1 och 1. Värden nära −1 innebär att korrelationen är stark och negativ, medan en korrelation nära 1 är stark och positiv. Har den värdet 0 finns det ingen korrelation.
I koordinatsystemen visas spridningsdiagram mellan två parametrar.
Vi tittar på diagrammen ett i taget.
A
Diagram A visar en positiv korrelation, eftersom lutningen är positiv. Det är även en stark korrelation, eftersom punkterna ligger nära en tänkt rät linje. Därför är det korrelationskoefficienten r≈1 som passar bäst.
B
Spridningsdiagram B verkar inte ha någon positiv eller negativ trend. Därför är korrelationskoefficienten ungefär 0.
C och D
Både C och D visar på en negativ korrelation, eftersom det är en negativ lutning. Diagram D har en starkare korrelation än C, eftersom det visar på en tydligare trend. Därför hör C ihop med r≈−0.85 och D med r≈−1.
Diagram | A | B | C | D |
---|---|---|---|---|
r | ∼185 | ∼085 | ∼−0.85 | ∼−185 |
På vintern går både antalet villabränder och bilolyckor upp — de är korrelerade. Däremot kan man inte säga att villabränder får bilar att krocka. Anledningen är att vintern är en gemensam faktor som orsakar både halare väglag och att fler ljus tänds, vilket leder till fler eldsvådor. Det finns en korrelation mellan villabränder och bilolyckor, men ingen kausalitet.
Anta att det finns en korrelation mellan följande parametrar.
Diskutera om det även finns en kausalitet.
Vi går igenom fallen ett i taget.
Skostorlek och antal länder man besökt
Personer med stor skostorlek har inte nödvändigtvis besökt fler länder. En större skostorlek handlar antagligen snarare om att man är äldre och därmed hunnit med fler utlandsresor. Det råder alltså ingen kausalitet mellan skostorlek och hur många länder man besökt.
Vikt och klädstorlek
Människor som väger mer har generellt en större kropp och behöver därför köpa större klädstorlekar. Det råder alltså kausalitet mellan vikt och klädstorlek.
Temperatur och antal människor på stranden
Det är nog fler som blir badsugna när det är varmt. Det råder alltså kausalitet mellan dagstemperatur och antal människor på stranden.
Mattebetyg och antal engelskglosor man kan
Elever som kan många glosor i engelska är sannolikt ambitiösa och pluggar även mycket matematik. Men enbart kunskaper i engelska gör inte att man blir bättre i matematik. Det råder alltså ingen kausalitet mellan mattebetyg och antalet engelska glosor man kan.
Du ska undersöka om en ny typ av medicin är verksam på personer med högt blodtryck.
Hur kan du avgöra om det finns en korrelation mellan tiden som patienten ätit medicinen och blodtrycksvärde (mäts i mmHg)?
Om det finns en korrelation, ge ett exempel på hur du kan avgöra om det även finns kausalitet, dvs. att förbättringen berodde på medicinen.
Du kan undersöka om det finns korrelation genom att rita in datapunkterna i ett spridningsdiagram och se om de följer någon typ av funktion. Här representerar punkterna olika patienters blodtryck vid olika tidpunkter efter att de började med medicinen.
Om datapunkterna följer någon typ av samband kan vi säga att det finns en korrelation. Är sambandet linjärt kan du med vissa digitala verktyg beräkna exempelvis korrelationskoefficienten för att uppskatta hur stark korrelationen är.
Vi kan inte avgöra om det finns kausalitet endast med strikt matematiska metoder. Det krävs ordentliga undersökningar för detta. Vi tar upp några exempel på sådana undersökningar.
Man kan låta så kallade kontrollgrupper få placebomedicin. De tror då att de får medicinen man vill undersöka, men egentligen får de "sockerpiller". Detta gör man för att utesluta att en förbättring beror på att patienten tror att den kommer må bättre. Om gruppen som får medicinen får bättre resultat än kontrollgruppen kan man misstänka att det finns kausalitet.
Man kan t.ex. låta patienter i olika kontrollgrupper få olika dos. Om patienter som får olika doser påverkas olika finns det en större möjlighet att medicinen faktiskt har en effekt. Man kan även variera tiden som patienten äter medicinen, kosthållning och annat man tror kan ha effekt.
Om man misstänker att någon annan parameter, t.ex. kost, har en inverkan på blodtrycket kan det vara bra att använda en kontrollgrupp som håller samma kost men inte ges någon medicin. På så vis håller man variabeln "kost" "konstant", vilket gör det enklare att undersöka medicinens verkan.
Har man ingen vetenskaplig förklaring alls till varför medicinen fungerar är sannolikheten mindre att man hittat en medicin som faktiskt orsakar förbättringen, även om det förstås går att hitta medicin som fungerar utan att man vet varför. Genom forskning kan man försöka hitta orsakssambandet.