#

Mathleaks Blog

Så fungerar Mathleaks

3 juni, 2024

Vill du höja dina mattebetyg? Mathleaks gör dina mattestudier mycket enklare och i alla fall liiite roligare. Här finns allt du behöver veta för att förstå hur vår plattform fungerar.

Så här: Mathleaks är ett digitalt hjälpverktyg för dig som går på högstadiet och gymnasiet och finns på vår hemsida eller i vår app. Här får du hjälp att förstå lösningar från just din kurs och din mattebok, enkelt förklarat i bilder och rörliga grafer. Givetvis alltid efter läroplanen.

Grundstenen i vår filosofi är att vi är säkra på att du lär dig lättare om du får hjälp att förstå en del, innan du går vidare till nästa. Och att du lär dig bättre och mer långsiktigt, om du får lösningen förklarad för dig, med hjälp av korta texter och bilder.

Därför hjälper Mathleaks dig steg för steg, tills du själv har löst uppgiften. Uträkningarna rättas automatiskt och ger dig en överblick över exakt vad du behöver öva mer på. Du får till och med serverat vilka övningar från din mattebok du behöver lära dig, för att gå vidare i din matteutveckling. Allt finns samlat i ditt egna digitala klassrum, i den personliga profil du skapat.

Men, att få lösningen förklarad på en matteuppgift, är inte det fusk? Nää. Inte alls. Precis som att din lärare förklarar hur du löser talen under lektionstid, hjälper Mathleaks dig att knäcka koden till olika typer av matematikuppgifter. Och detta genom att du övar med hjälp av lösningar – var och när du vill. Sedan kan du glänsa med dina nya kunskaper när det är dags för betygsgrundande matteprov.

Grundtänket i hela vår metod är hämtat från Utbildningspsykologen John Sweller och hans teori om Kognitiv belastning. I den menar han att vanlig typ av problemlösning orsakar ineffektiv inlärning och kan därför med fördel ersättas av att studera med lösningar. Läs forskningsartikeln här.

Om du inte har jättestort intresse av att läsa långa texter om krångliga forskningssaker beskriver en av våra användare Max Sandahl samma sak när han jämför vår metod med att följa receptet till en maträtt. Läs intervjun med Max här. 

Kort och gott: Livet är för kort för att slösa tid på att leta efter borttappade strumpor och dåliga tv-serier. Eller för att matten ska vara krångligare och ta mer tid än vad den faktiskt behöver göra. Och om du använder den hjälp du får, har du även möjlighet att höja ditt mattebetyg.

Så här går det till:

  1. Skapa ett konto på vår hemsida eller i vår app.
  2. Välj den mattekurs och mattebok du jobbar med. Nu ska du ha du fått ett välkomstmail – läs gärna det.
  3. Sen är det bara att köra igång! Välj om du vill läsa på teorin, lösa uppgifter, eller om du vill ta del av lösningar. Du kan också göra tester till alla delkapitel enligt läroplanen för din kurs.

Har du fortfarande frågor, besök gärna vår sida med Frågor & svar eller kontakta vårt Hjälpcenter.

Det här finns i Mathleaks:

Mattelexikon: Förklaringar på matematiska ord, teorier och begrepp i olika kurser.

E-Kurser och e-lektioner: Interaktiva övningar där du får vägledning, uppgifter och tester. (Pssst. Din lärare kan låsa materialet i eKurserna under lektionstid via knappen studieläge i sidomenyn. Allt material här går givetvis att skriva ut.)

Uppgifter: Algebra, procentberäkningar, sannolikhetslära och geometri – du väljer själv vad du vill öva på i din kurs.

Självtester: Du kan testa dig själv och få personlig statistik på hur du ligger till under en kurs, och få tips på vad du behöver repetera och träna mer på, exempelvis inför de nationella matteproven.

Vilket typ av prenumeration ska jag välja?

Gratis – Passar dig som vill testa på Mathleaks eller få tillgång till ett begränsat antal tjänster så som lösningar till Lätta nivån av uppgifterna i din lärobok.

Premium – För dig som vill ha allt av allt och få obegränsad tillgång till allt innehåll på plattformen.
On Demand – Passar dig som vill plocka russinen ur kakan och betala en engångssumma endast för det du vill använda.

Läs mer om våra prenumerationer här.

Faktaruta

Kom ihåg att digitala verktyg inte helt behöver ersätta de traditionella, utan det är helt upp till varje enskild användare hur du vill använda tjänsten. Glöm inte bort att hela världen är full med matte och att det är extremt nyttigt att lyfta blicken ibland – både från läroböckerna, dina kluddiga anteckningsblock och de digitala verktygen.

Lär dig matematik på egen hand, Mathleaks har teori, uppgifter, verktyg och självtester som gör det enkelt!

Skrivet av jessica Johansson

Relaterade Inlägg