Logga in
| 7 sidor teori |
| 11 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Alla tal som kan skrivas utan decimaler kallas för hela tal. Dessa kan delas upp i de naturliga talen, som är alla heltal från 0 och uppåt, samt de negativa heltalen som går från −1 och neråt.
Tal som ligger mellan heltal på tallinjen kan skrivas som tal i decimalform. Till vänster om decimaltecknet skrivs heltalen och till höger om decimaltecknet skrivs delarna.
Talet 12,35 är större än 12 men mindre än 13. Därför hamnar 12,35 mellan 12 och 13 på en tallinje.
Det är siffrans plats i talet som bestämmer dess värde. I platsvärdestabellen nedan ser du hur siffrornas olika plats, siffrorna olika positioner, ger olika värden. Det här systemet att skriva tal kallas för positionssystemet.
Om siffrorna i 12,35 skrivs in i en platsvärdestabell kan det se ut så här:
Det är siffrans position, eller plats, som bestämmer hur mycket den är värd. Platsvärdet för en siffra blir tio gånger större när man rör sig ett steg åt vänster och tio gånger mindre när man rör sig ett steg åt höger. Det här systemet att skriva tal kallas därför för positionssystemet.
Ange de tal som pilarna pekar på.
Lägg märke till att intervallet mellan 0 och 1 är uppdelat i fyra lika stora delar. Hur bred ska varje del vara då?
Vi tittar på en pil i taget.
Vi ser att pil A pekar på talet mittemellan −1 och −2, dvs. på −1,5.
Intervallet mellan 0 och 1 är indelat i fyra lika stora delar, så varje del måste utgöra 0,25. Pilen pekar på den tredje markeringen så B är 0,25 +0,25 +0,25 =0,75.
Talen a−c kan placeras i tallinjen som nedan.
Talet som c pekar på kan vi läsa av direkt: 2. Avståndet mellan varje heltal är indelat i fyra lika stora delar så varje sträcka är 1/4=0,25. Det betyder att b=1+0,25=1,25. Talet a är lite svårare att läsa av, men vi använder sambandet a/b+c=2,08 för att bestämma det. Vi sätter in b=1,25 och c=2 och löser ut a.
Svaret är alltså att a=0,1.