Logga in
| 9 sidor teori |
| 19 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
I ett koordinatsystem kan punkter markeras med hjälp av koordinater. Koordinater är talpar skrivna i formen (x,y). Det första talet representerar positionen längs x-axeln, och det andra talet representerar positionen längs y-axeln.
En kommatecken eller semikolon används vanligtvis för att separera värdena inom parentes. Om koordinaterna innehåller decimaler, används semikolon för att separera värdena, till exempel (3,6;2,8).
Ett koordinatsystem är ett rutnät som bildas genom att en vertikal tallinje skär en horisontell tallinje vid deras nollpunkter. Punkten där linjerna skär varandra är origo. Den horisontella tallinjen kallas vanligtvis x-axeln och den vertikala tallinjen kallas vanligtvis y-axeln.
Bestäm punkternas koordinater.
Rita en horisontell linje från punkten till y-axeln och en vertikal linje från punkten till x-axeln.
Vi börjar med punkt A. x-koordinaten läser vi av på den horisontella axeln och y-koordinaten på den vertikala. Man skriver x-koordinaten först, och sedan y, precis som i alfabetet. Punkt A har alltså koordinaterna (2,3).
Graf:
Avstånd mellan punkterna: 10
Flytta horisontellt från origo antalet enheter som anges av x-koordinaten och vertikalt antalet enheter som anges av y-koordinaten för att plotta varje ordnat par i ett koordinatsystem.
Koordinater skrivs på formen (x,y), så punkten (−3,1) har x-koordinaten −3 och y-koordinaten 1. Vi placerar ut punkten.
Nu gör vi på samma sätt med (7,1) som har x-koordinaten 7 och y-koordinaten 1.
Nu ska avståndet bestämmas. Eftersom de har samma y-koordinat kan vi direkt bestämma avståndet genom att antingen räkna rutorna, eftersom varje ruta är 1 längdenhet, eller genom att beräkna skillnaden mellan punkternas x-koordinater.
Identifiera koordinaterna för den givna punkten genom att skriva koordinaterna i formen (x,y), där x representerar x-koordinaten och y representerar y-koordinaten. Alternativt, dra den givna punkten till önskad position.
I ett koordinatsystem producerar skärningen mellan x-axeln och y-axeln fyra regioner som kallas kvadranter. Kvadranterna är numrerade moturs från den övre högra kvadranten som Kvadrant I till Kvadrant IV i nedre högra hörnet. Tecknen på koordinaterna för en punkt kan bestämmas baserat på vilken kvadrant punkten ligger i.
När man ritar ett koordinatsystem för hand kan man välja skala på axlarna och hur de ska graderas. På grafräknaren kan denna typ av inställningar göras på två olika sätt.
Tryck på WINDOW.
Inställningarna för Xmin
och Xmax
avgör var koordinatsystemets x-axel börjar och slutar. På motsvarande sätt kan Ymin
och Ymax
justeras för att ändra på y-axeln. Xscl
står för x scale, och bestämmer hur långt det ska vara mellan varje markering på x-axeln. Motsvarande gäller för Yscale.
Genom att trycka på GRAPH ritas det önskade koordinatsystemet upp.
Här följer några olika exempel på vilka val som kan vara användbara om man trycker på knappen ZOOM.
Xminoch
Yminär −10 och
Xmaxoch
Ymaxär 10, och båda skalorna är 1, kan man välja
6 : ZStandard.
1 : ZBox.
Då visas det koordinatsystem man ställt in senast och en markör. Med piltangenterna går man till den punkt man vill ska utgöra ena hörnet i det nya koordinatsystemet och trycker på ENTER.
Sedan flyttar man markören till det andra hörnet och trycker på ENTER.
Då ritas den markerade delen upp i hela fönstret.
ZoomFit.Den ställer automatiskt in ett fönster som räknaren tror passar funktionen.
Det är dock inte säkert att man får önskat resultat.
Då kommer man till det fönster man hade senast och en markör visas. Man ställer markören där man vill att centrum av det nya koordinatsystemet ska visas.
Därefter trycker man på ENTER för att visa det in- eller utzoomade koordinatsystemet.
Ett koordinatsystem har fyra kvadranter som ger information om tecknen för en punkts x- och y-koordinater. I följande applet ska du identifiera i vilken kvadrant den givna punkten ligger.
Punkterna A,B,C och D är markerade i ett koordinatsystem.
Vi börjar med A. Punktens x-koordinat läser vi av till 6. y-koordinaten är y=4.
x-koordinaten kommer först, och sedan y. Vi får alltså A = (6,4). På motsvarande sätt läser vi av koordinaterna för övriga punkter.
Vi får övriga koordinater B = (-7, -6), C = (4,-3) och D = (-4,5).
Den första kvadranten är den fjärdedel av koordinatsystemet där både x och y är positiva. Därefter numreras de moturs. Punkterna är markerade i koordinatsystemet, så vi kan direkt läsa av i vilken kvadrant de ligger.
Ur figuren kan vi avläsa att punkten B är den punkt som ligger i den 3:e kvadranten. Detta är alltså vårt svar.
I koordinatsystemet nedan är punkterna A,B,C och D markerade.
Vi bestämmer x- och y-koordinaterna för samtliga punkter genom att göra avläsningar på x- och y-axlarna. Vi börjar med A.
Punkten A har alltså koordinaterna A=(5,8). Vi läser av koordinaterna för punkt B och C på samma sätt.
Punkten D ligger direkt på båda axlarna och har därför är både x- och y-koordinaten 0. De fyra punkterna har alltså koordinaterna
A&=(5,8)
B&=(-9,4)
C&=(-5,-7)
D&=(0,0).
Betrakta de tre punkterna A,B och C i koordinatsystemet.
En punkt kan skrivas på formen (x,y), där x är dess x-koordinat och y dess y-koordinat. Dessa kan vi läsa av i diagrammet genom att dra en vertikal pil från x-axeln och en horisontell från y-axeln, rakt till punkten i fråga.
Ur figuren avläser vi att punkten A ges av (3,2). Gör vi samma sak med punkterna B och C får vi att B=(5,-7) och C=(-8,4). Svaret är alltså att A &= (3, 2); B &= (5, - 7); C &= (- 8, 4).
Den första kvadranten är den där både x- och y-axeln är positiva. Dessa räknas moturs, d.v.s. den andra kvadranten är den med negativa x och positiva y, den 3:e har både negativa x och y och avslutningsvis måste då den 4:e ha positiva x men negativa y.
Från koordinatsystemet ser vi att punkt B ligger i den 4:e kvadranten.
Betrakta koordinatsystemet nedan.
Vi börjar med punkt A. x-koordinaten läser vi av rakt neråt på x-axeln och y-koordinaten läser vi av på y-axeln till vänster.
Detta betyder att A:(2,5). Vi gör sedan på samma sätt för de andra punkterna.
De övriga punkternas koordinater är B:(-5,4), C:(-4,-5) D:(3,-2).
Rita ett koordinatsystem på räknaren där
Zooma ut en gång ungefär från punkten (1,50). Hur ser koordinatsystemet ut nu?
Använd nu ZBox på ditt koordinatsystem för att endast visa
Tryck på ZStandard. Vilka inställningar har detta koordinatsystem, dvs. xmin, xmax, ymin, ymax, samt x- och y-scale?
För att ställa in koordinatsystemet trycker vi på knappen WINDOW. Sedan skriver vi in de minsta respektive största x- och y-värdena vi vill att koordinatsystemet ska visa. Kom ihåg att använda knappen (-) för att skriva de negativa talen. "scl" anger avståndet mellan varje markering, så där skriver vi 1 (brukar vara förinställt) för x och 50 för y.
Tryck sedan på GRAPH för att rita upp koordinatsystemet.
Tryck på ZOOM och välj Zoom Out.
Vi kommer då tillbaka till koordinatsystemet och en markör visas. Använd pilknapparna för att ställa dig i närheten av punkten (1,50).
När vi är nöjda med positionen trycker vi ENTER för att genomföra utzoomningen. Punkten vi valde hamnar i mitten av det nya koordinatsystemet.
Tryck på ZOOM igen och välj ZBox, en funktion med vilken vi kan "rama in" ett specifikt område som vi vill visa. Vi ska nu välja ena hörnet på "ramen" och kan välja t.ex. nedre vänstra hörnet (-5, -500) med piltangenterna, avsluta med ENTER. Sedan väljer vi övre högra hörnet, (5,500), på samma sätt. Medan vi gör det ritas lådan upp.
Tryck på ENTER för att visa det inramade koordinatsystemet.
Trycker vi på ZStandard ser skärmen ut så här.
Enklaste sättet att kontrollera inställningarna är att trycka på WINDOW.
ZStandard ger oss alltså följande koordinatsystem: [[Koordinatsystem *Wordlist
x_\text{min}: -10
x_\text{max}: 10
y_\text{min}: -10
y_\text{max}: 10
x_\text{scale}: 1
y_\text{scale}: 1.
I vilken kvadrant ligger punkten?
Punkten ( - 2, - 5) har en negativ x-koordinat och en negativ y-koordinat. Alla punkter där båda koordinater är negativa ligger i tredje kvadranten.
Alltså är alternativ C rätt.
Punkten (3, 0) ligger på den positiva x-axeln. Den ligger därför mittemellan den första och fjärde kvadranten och därmed inte i någon av dem.
Alternativ E är alltså korrekt.
Punkten (0,0) är origo. Denna punkt utgör skärningspunkt mellan koordinataxlarna och ligger därför i hörnet av alla kvadranter. Om det därför vore så att origo låg i någon som helst kvadrant så måste den samtidigt ligga i alla andra kvadranter. Men det går ju inte! Därför ligger inte origo inte i någon kvadrant.
Alternativ E är alltså korrekt.
Rita av koordinatsystemet och markera alla punkter där följande gäller.
Vi börjar med att markera x=3 på x-axeln, dvs. punkten (3,0). Om vi rör oss lodrätt upp eller ner i koordinatsystemet kommer x-värdet fortfarande vara 3, t.ex. som i punkterna (3,5), (3,3.75), (3,-2.5) och (3,-4.5). Vi visar dessa i ett koordinatsystem.
Vi kan illustrera samtliga punkter med x-värdet 3 med en lodrät linje genom punkten (0,3).
I punkten (0,-4) befinner vi oss på y-värdet - 4. Men y är också -4 längs alla punkter som ligger rakt höger om och vänster om (0,-4), exempelvis (5,- 4). Vi kopplar ihop dessa med en vågrät linje.
Här kan vi resonera på samma sätt som tidigare. x är noll i origo, men x är fortfarande noll även om vi rör oss lodrät upp eller ner i koordinatsystemet. x=0 kan alltså illustreras med en lodrät linje som löper på y-axeln.
Motsvarande resonemang gäller för y=0.
Vi inser att längs x-axeln är y-värdet alltid 0. Av denna anledning kan vi läsa av en funktions nollställen, dvs. där en funktion antar värdet y=0, genom att undersöka var funktionens graf skär x-axeln.
Beräkna avståndet mellan origo och följande punkt.
Punkterna (0, 0) och (0, 7) har samma x-koordinat, dvs. 0. Vi markerar längden mellan dem.
Avståndet mellan punkterna kan vi därför beräkna som skillnaden mellan punkternas y-koordinater: 7 - 0 = 7le.
Punkterna (0, 0) och (- 4, 0) har samma y-koordinat 0.
Vi beräknar avståndet mellan punkterna som skillnaden mellan deras x-koordinater: 0 - (- 4) = 0 + 4 = 4le.
Rita punkterna i ett koordinatsystem och bestäm avståndet mellan dem (i längdenheter le.).
Vi markerar punkterna i ett koordinatsystem och drar en linje mellan dem.
Vi ser nu att avståndet sträcker sig över 5 rutor, dvs. är 5 le. Eftersom linjen är vågrät kan vi även beräkna avståndet mellan punkterna som skillnaden mellan deras x-koordinater: 9 - 4 = 5le.
Punkterna har samma x-koordinat, -4. Vi markerar dem i ett koordinatsystem och drar en linje mellan dem.
Eftersom linjen är lodrät kan vi beräkna avståndet mellan punkterna som skillnaden mellan punkternas y-koordinater: 5 - 1 = 4le.
Punkterna har samma y-koordinat, 0. Vi markerar dem i på samma sätt som tidigare i ett koordinatsystem och drar en linje mellan dem.
Linjen är vågrät så vi kan räkna att den sträcker sig över 6 rutor, vilket betyder att avståndet mellan punkterna är 6 le. Vi kan också utföra beräkningen 2 - (-4) = 2 + 4 = 6le.
Vi börjar med att markera punkterna i ett koordinatsystem.
Vi får en rektangel.
Vi kan räkna hur lång varje sida är genom att räkna rutor. Kortsidan är 4 le. och långsidan är 5 le. Det ger omkretsen O = 4 + 4 + 5 + 5 = 18le.
Vilka koordinater har punkten P?
Om vi tittar på koordinatsystemet ser vi att mellan origo och - 5 är det fyra indelningar. Varje horisontellt streck representerar alltså 1 steg i koordinatsystemet. Eftersom punkten P ligger tre steg vänster om origo måste x=- 3.
Vi ser även att y-axeln är indelad på samma sätt som x-axeln. Mellan 0 och 5 är det fyra horisontella streck så varje streck måste representera 1 steg i koordinatsystemet.
Punkten har koordinaterna (- 3,4).