Logga in
| 7 sidor teori |
| 16 Uppgifter - Nivå 1 - 3 |
| Varje lektion är menad motsvara 1-2 lektioner i klassrummet. |
Minispelare aktiv
I den här lektionen går vi igenom följande begrepp:
Faktorer som orsakar missvisande resultat i en undersökning eller ett experiment kallas felkällor. För t.ex. en stickprovsundersökning kan det ske urvalsfel då stickprovet väljs. Det finns även risk för bortfall, exempelvis personer som inte svarar på en utskickad enkät. När själva undersökningen görs finns det alltid en risk för mätfel.
Om ett urval görs på ett sådant sätt att det inte är representativt för populationen säger man att det har gjorts ett urvalsfel. Om man vill undersöka hur många som äger en bil i en stad kommer det förmodligen att leda till ett urvalsfel om undersökningen utförs på en parkering, eftersom det är mer sannolikt att de personer som är där äger en bil.
När man har gjort en undersökning är det inte alltid möjligt att använda hela stickprovet. Det kan exempelvis bero på att vissa som intervjuas inte vill svara eller att de har fyllt i enkäten på fel sätt. Den del av resultatet som saknas i sådana fall kallas bortfall.
När man samlar in material till en undersökning kan det finnas fel i mätningarna som skapar en osäkerhet i resultatet. Det kan till exempel vara en dåligt formulerad enkätfråga som ger svårtolkade svar eller mätinstrument som inte är tillförlitliga. Denna sorts felkälla kallas mätfel.
Ett företag som arbetar med telefonundersökningar ringde upp personer på deras hemtelefonnummer dagtid kl 8.00-17.00.
Hur ofta tror du att någon i din familj kommer att använda lekparken?Vilka felkällor kan finnas i undersökningen?
Det kan finnas urvalsfel, bortfall och mätfel.
Ringer man under dagtid riskerar att man att missa många personer som arbetar eller studerar dagtid. I frågan som ställs kan man tolka betydelsen av ordet familj på olika sätt.
Det kan finnas urvalsfel, bortfall och mätfel.
Personer som inte vill eller har tid framför inte sin åsikt, vilket innebär ett bortfall.
På en skola skickade man ut en enkät till samtliga 1200 elever, där man bl.a. frågade om man spelar ett instrument. 276 svarade ja och 574 svarade nej, resten besvarade aldrig enkäten.
Hitta bortfallet genom att subtrahera antalet besvarade enkäter från det totala antalet utskickade enkäter. Tänk på fallet där hela bortfallet inte skulle spela ett instrument, och fallet där hela bortfallet skulle spela ett instrument.
Resultatet från första frågetillfället visade att 25 % föredrar vit och 75 % svart mobil. Detta illustreras i bilden nedan. Kom dock ihåg att det fanns ett visst bortfall här, så resultatet är baserat på färre än 1 000 personers svar.
När bortfallet sedan svarade ändrades resultatet. Det visade sig då att 50 % föredrar vit och 50 % svart mobil, dvs. 500 personer föredrar respektive färg. Detta kan vi se som det "sanna" resultatet av undersökningen, eftersom det inte finns något bortfall.
Om delen som svarade svart i den första omgången är så stor som möjligt får vi det minsta bortfallet. Eftersom det sanna svaret är 500 kan antalet i de svarta rutorna i den första undersökningen vara maximalt 500 personer.
Antalet som motsvarar dessa 75 % måste också utgöras av ett tal som är jämnt delbart med 3 (där varje del motsvarar 25 %). Annars kommer antalet människor som svarade på undersökningen vid första frågetillfället inte motsvara ett heltal. För att hitta det högsta talet som är delbart med 3 provar vi oss fram från 500 och nedåt. Vi använder att ett tal är delbart med 3 om dess siffersumma är delbar med 3. 500:& 5+0+0=5, ej delbart med3 [0.5em] 499:& 4+9+9=22, ej delbart med3 [0.5em] 498:& 4+9+8=21, delbart med3 För att få det minsta bortfallet måste alltså 498 personer ha svarat svart vid första frågetillfället. Detta tal motsvarar 75 %, så 25 % är lika med 498/3=166 personer. Det innebär att det var 166 st. som svarade vit vid samma tillfälle. Totala antalet svarande var alltså 498+166=664 personer, vilket get ett bortfall på 1 000-664=336 personer. Det var alltså minst 336 personer som inte svarade på fråga vid första frågetillfället, vilket motsvarar 336/1 000=0,336=33,6 %.