Formler och mönster

Ladda ner gratis
Lösningarna finns i appen
Android iOS
Uppgifter markerade med kräver Mathleaks premium för att visa i appen. Ladda ner Mathleaks app på Google Play eller iTunes AppStore
Sektioner
Mathleaks Kurser

Visste du att du också kan studera Formler och mönster (Kurs 1) i Mathleaks kurser online? Besök mathleaks.se/utbildning för att få tillgång till vårt eget läromedel för ytterligare övningar, teorier och tester.

Hjälp och forum

hey
besvarad 2014-11-06 18:31
Hej när det är m(v2/r+ g)=F varför kan man inte bara dela båda leden med v2/r+g? Varför måste man ha gemensam nämnare och hur vet man när man ska ha gemensam nämnare, är det alltid så på tal som ser ut sådär? I det slutgiltiga svaret, kan man inte förkorta bort r då?
ML Ragnar
besvarad 2014-11-07 8:46
Det går utmärkt att dividera bort v^2/r +g. Då får man dock ett bråk i ett bråk, vilket är lite knöligt. Gör man istället som vi har gjort så får man bara ett enda bråk i svaret, vilket åtminstone vi tycker är lite elegantare. Det är dock inte alla lärare som bryr sig om detta (tyvärr). Nej, du kan inte förkorta bort r ur svaret. Det är bara gemensamma *faktorer* som kan strykas. I nämnaren finns r bara i "gr", inte i "v^2". Du kan alltså inte bryta ut r ur nämnaren, och därför är r inte en faktor i nämnaren. Om v^2 också innehållit ett r, dvs. "rv^2", då hade du kunnat stryka alla r:en.
ff
besvarad 2016-10-16 14:18
Kan man inte också skriva m = Fr-mgr/v^2 Finns det en eller flera lösningar?
ML Ragnar
besvarad 2016-10-16 16:33
Det finns flera lösningar, men om du har m på båda sidor likhetstecknet så har du inte löst ut m. Hela poängen är att m ska sitta "löst" i förhållande till allt det andra, men i ditt förslag så är m fortfarande inpackat med g och r etc. Ett annat sätt att svara är t.ex. om man förkortar bråket med r: m = F/(g + v^2/r)
Har du en fråga eller behöver du hjälp med matten? Ladda ner Mathleaks app och ställ din fråga i forumet.