Expandera meny menu_open Minimera Gå till startsidan home Startsida Historik history Historik expand_more
{{ item.displayTitle }}
navigate_next
Ingen historik än!
Statistik equalizer Statistik expand_more
Student
navigate_next
Lärare
navigate_next
{{ filterOption.label }}
{{ item.displayTitle }}
{{ item.subject.displayTitle }}
arrow_forward
Inget resultat
{{ searchError }}
search
menu
{{ courseTrack.displayTitle }} {{ printedBook.courseTrack.name }} {{ printedBook.name }}
{{ statistics.percent }}% Logga in för att se statistik
search Använd offline Verktyg apps
Digitala verktyg Grafräknare Geometri 3D Grafritare Geogebra Classic Mathleaks Kalkylator Kodfönster
Kurs & Bok Jämför mattebok Studieläge Avsluta studieläge Skriv ut kurs
Handledning Videohandledningar Formelsamling

Videohandledningar

Hur fungerar Mathleaks

Mathleaks Läromedel

Hur fungerar Mathleaks

play_circle_outline
Studera med en mattebok

Mathleaks Läromedel

Hur studerar man med en mattebok

play_circle_outline

Mathleaks Läromedel

Lösningarna finns i appen

play_circle_outline
Verktyg för elever & lärare

Mathleaks Läromedel

Dela statistik med lärare

play_circle_outline

Mathleaks Läromedel

Hur skapar man klasser

play_circle_outline

Mathleaks Läromedel

Hur skriver man ut kursmaterial?

play_circle_outline

Formelsamling

Formelsamlingar för mattekurser looks_one

Kurs 1

looks_two

Kurs 2

looks_3

Kurs 3

looks_4

Kurs 4

looks_5

Kurs 5

Logga in account_circle menu_open

Subtrahera ekvationer

Teori

Subtrahera ekvationer

Ekvationssystem kan lösas med additionsmetoden, vilket betyder att man "lägger ihop" en ekvation med en annan. Vänsterleden subtraheras för sig och högerleden för sig.
{3x+2y=5(I)x+2y=3(II)\begin{cases}3x+2y=5 & \,\text{(I)}\\x+2y=3 & \text{(II)}\end{cases}
{3x+2y(x+2y)=53x+2y=3\begin{cases}3x+2y-(\textcolor{blue}{x+2y})=5-\textcolor{blue}{3}\\x+2y=3\end{cases}
{3x+2yx2y=53x+2y=3\begin{cases}3x+2y-x-2y=5-3\\x+2y=3\end{cases}
{2x=2x+2y=3\begin{cases}2x=2\\x+2y=3\end{cases}
Syftet med att lägga ihop ekvationerna är att eliminera en variabel, vilket nu hänt i den översta ekvationen. Då kan xx-värdet lösas ut och sedan sättas in i den andra ekvationen för att beräkna yy.