Låt
z vara en rot till ekvationen
p(z)=0, där
p(z) är ett polynom med reella koefficienter:
p(z)=anzn+an−1zn−1+…+a1z+a0.
Att
z är en rot innebär att polynomets värde är
0 då
z satts in. Om man konjugerar höger- och vänsterledet av denna likhet får man , vilket man kan visa är lika med summan av konjugaten.
anzn+an−1zn−1+…+a1z+a0=0
anzn+an−1zn−1+…+a1z+a0=0
anzn+an−1zn−1+…+a1z+aˉ0=0
Termerna är nu , vilket på liknande sätt kan visas vara lika med produkten av konjugaten. Eftersom koefficienterna är reella är alla
a:n lika med sitt konjugat.
anzn+an−1zn−1+…+a1z+aˉ0=0
aˉnzn+aˉn−1zn−1+…+aˉ1zˉ+aˉ0=0
anzn+an−1zn−1+…+a1zˉ+a0=0
Slutligen kan vi skriva om alla som potenser av konjugat.
anzn+an−1zn−1+…+a1zˉ+a0=0
anzˉn+an−1zˉn−1+…+a1zˉ+a0=0
Vänsterledet är nu precis utvecklingen av
p(zˉ), som alltså är noll. Därför gäller det att
p(z)=0⇔p(zˉ)=0,
dvs. att nollställena till polynom med reella koefficienter kommer i konjugerade par.