Från derivata till funktion

Ladda ner gratis
Lösningarna finns i appen
Android iOS
Uppgifter markerade med kräver Mathleaks premium för att visa i appen. Ladda ner Mathleaks app på Google Play eller iTunes AppStore
Sektioner
Mathleaks Kurser

Är din lärobok inte tillgänglig eller behöver du ytterligare läromedel? Från derivata till funktion (Kurs 3) finns också i Mathleaks-kurser, prova det gratis här: mathleaks.se/utbildning.

Hjälp och forum

Nina
besvarad 2015-11-01 16:38
jag förstår inte förklaringen till denna upg del a). skulle ni kunna förklara den?
ML Ragnar
besvarad 2015-11-02 13:10
Helt förståeligt att du har problem med den. Det är lite knepigt att visa i "boxform" hur man hittar dessa primitiva funktioner då det ofta handlar om att "se" svaret. Det går ändå att formulera regler som man kan använda, och dessa finns i en ny version som ligger uppe nu. Berätta gärna om du tycker den nya versionen är lättare att förstå!
?
besvarad 2015-11-10 15:51
jag förstår inte delen där man ska integrera? varför gör man som man gör?
ML Ragnar
besvarad 2015-11-10 18:39
En väldigt rimlig fråga. Det ligger nu en ny version uppe som jag hoppas förklarar dels den övergripande tankegången bättre men även visa lite mer och bättre steg på vägen. Fråga gärna om det fortfarande är oklart, jag vet att det här är ganska krångliga grejer. Särskilt misstänker jag att man kan tycka "baklängesderiveringsreglerna" som ax^n = D( ax^(n+1) / (n+1) ) är svårförstådda. Tankegången är i princip att göra motsatsen till hur man gör när man deriverar, så att man får fram uttryck som blir ax^n *efter* derivering. Krångligt, jag vet.
tjena
besvarad 2016-11-23 17:59
varför lägger ni C ? det spelar ingen roll ändå för båda C TAR UT VARANDRA jag undrar bara för att i boken står ej att samtliga primitiva funktioner
ML Ragnar
besvarad 2016-11-25 16:54
VISST GÖR DE DET! Poängen är att A(x) är en specifik funktion. Vi kan inte veta exakt hur den ser ut, men vi vet att den har "formen" (1/3)x^3 plus x plus C. Det finns dock inte tillräckligt med information för att bestämma konstanten C. Som tur är så behövs den inte för att beräkna A(6) - A(3) eftersom konstanten försvinner i den beräkningen, som du noterade. Men det betyder inte att konstanten inte finns där! Om man skriver (1/3)x^3 plus x och använder det som funktionen A(x) så fuskar man lite grann, för då antar man att konstanten är C = 0, när den i själva verket kan vara vad som helst. Som sagt, i det här fallet spelar det ingen roll då svaret blir detsamma. Men om frågan istället hade varit "Bestäm A(x)" och du skippar C:et, då är det strikt taget fel.
Har du en fråga eller behöver du hjälp med matten? Ladda ner Mathleaks app och ställ din fråga i forumet.