Expandera meny menu_open Minimera Gå till startsidan home Startsida Historik history Historik expand_more
{{ item.displayTitle }}
navigate_next
Ingen historik än!
Statistik equalizer Statistik expand_more
Student
navigate_next
Lärare
navigate_next
{{ filterOption.label }}
{{ item.displayTitle }}
{{ item.subject.displayTitle }}
arrow_forward
Inget resultat
{{ searchError }}
search
menu
{{ courseTrack.displayTitle }} {{ printedBook.courseTrack.name }} {{ printedBook.name }}
{{ statistics.percent }}% Logga in för att se statistik
search Använd offline Verktyg apps
Digitala verktyg Grafräknare Geometri 3D Grafritare Geogebra Classic Mathleaks Kalkylator Kodfönster
Kurs & Bok Jämför mattebok Studieläge Avsluta studieläge Skriv ut kurs
Handledning Videohandledningar Formelsamling

Videohandledningar

Hur fungerar Mathleaks

Mathleaks Läromedel

Hur fungerar Mathleaks

play_circle_outline
Studera med en mattebok

Mathleaks Läromedel

Hur studerar man med en mattebok

play_circle_outline

Mathleaks Läromedel

Lösningarna finns i appen

play_circle_outline
Verktyg för elever & lärare

Mathleaks Läromedel

Dela statistik med lärare

play_circle_outline

Mathleaks Läromedel

Hur skapar man klasser

play_circle_outline

Mathleaks Läromedel

Hur skriver man ut kursmaterial?

play_circle_outline

Formelsamling

Formelsamlingar för mattekurser looks_one

Kurs 1

looks_two

Kurs 2

looks_3

Kurs 3

looks_4

Kurs 4

looks_5

Kurs 5

Logga in account_circle menu_open

Lösa en potensekvation med udda exponent

Lösa en potensekvation med udda exponent

Lös ekvationen x3=27x^3=27.

Genom att dra tredje roten ur båda led kan vi lösa ut xx. När exponenten är udda får vi endast en lösning och den är i det här fallet positiv. Multipliceras ett tal med sig själv tre gånger måste det ju vara positivt för att produkten ska bli positiv.

x3=27x^3=27
x=273x=\sqrt[3]{27}
x=3x=3

x=3x=3 löser ekvationen eftersom 333=273\cdot 3\cdot 3=27. Hade potensen stått lika med 27-27 hade vi fått en negativ lösning. Multipliceras ett tal med sig själv tre gånger måste det ju vara negativt för att produkten ska bli negativt.

x3=27x^3=-27
x=273x=\sqrt[3]{-27}
x=3x=-3

x=3x=-3 löser ekvationen eftersom (3)(3)(3)=27(-3)(-3)(-3)=-27.