Slumpförsök i flera steg
Koncept

Oberoende händelser

Två händelser och är oberoende om den ena händelsens förekomst inte påverkar den andra. De är också oberoende om och endast om sannolikheten att båda inträffar är lika med produkten av deras individuella sannolikheter.

Varför

Till exempel — tänk dig att en skål innehåller tre kulor: en grön, en orange och en blå. Låt och vara händelserna att dra den gröna, blå och orange kulan, respektive.

1 orange, 1 blå och 1 grön marmor i en skål

Anta att man drar en kula i taget, och att den första kulan läggs tillbaka innan den andra dragningen. Vad är sannolikheten att först dra en grön kula och sedan en orange kula?

1 orange, 1 blå och 1 grön marmor i en skål

I det här fallet finns det möjliga utfall när man drar två kulor, en i taget, och lägger tillbaka den första innan nästa dragning. Bara av dessa utfall motsvarar händelsen att först dra en grön kula och sedan en orange kula.

Därför är sannolikheten att först dra en grön kula och sedan en orange kula

Nästa steg är att beräkna sannolikheten för varje händelse var för sig. Sannolikheten att först dra en grön kula får man genom att dela antalet gynnsamma utfall med det totala antalet kulor. Skålen innehåller kulor, varav är grön. Eftersom kulan läggs tillbaka, finns det vid nästa dragning återigen kulor i skålen, varav är orange.

Eftersom sannolikheten att båda händelserna inträffar är lika med produkten av deras individuella sannolikheter, är händelserna oberoende.

Övningar