{{ option.label }} add
menu_book {{ printedBook.name}}
arrow_left {{ state.menu.current.label }}
{{ option.icon }} {{ option.label }} arrow_right
arrow_left {{ state.menu.current.current.label }}
{{ option.icon }} {{ option.label }}
arrow_left {{ state.menu.current.current.current.label }}
{{ option.icon }} {{ option.label }}
Mathleaks
Använd offline
Expandera meny menu_open

Börja programmera

tune
{{ topic.label }}
{{ result.displayTitle }}
{{ result.subject.displayTitle }}
navigate_next

Teori

Börja programmera

Att komma igång med programmering kan vara det svåraste steget. Mathleaks erbjuder därför möjligheten att programmera direkt i läromedlet! Under "Verktyg" uppe till höger kan du öppna ett "Kodfönster" och börja programmera på en gång. Kodexempel som visas i läromedlet har dessutom en "Redigera!"-knapp som låter dig ändra i och köra exemplen.

Teori

repl.it

Ett annat sätt att snabbt komma igång är onlinetjänsten repl.it. Repl kräver inte att man skapar ett konto utan länken tar dig till en miljö där du kan skriva och köra kod direkt. Om man däremot vill kunna spara sina program behövs ett konto.

Borja programmera 1.jpg

Högra sidan av skärmen, med mörk bakgrund, är bra för att snabbtesta korta kommandon. Man kan t.ex. skriva 5+2 och trycka Enter, så svarar Python med summan 7. På samma sätt kan andra Pythonkommandon testas direkt här.

Borja programmera 8.jpg

Oftast behövs dock flera rader kod och då är det bekvämare att använda vänstra sidan. Här skriver man sitt program och när man är redo kör man allt genom att antingen klicka 'Run' (Ctrl+Enter på Windows, Cmd+Enter på Mac). På vänstra sidan ligger koden också kvar till nästa gång, om man är inloggad. Resultatet visas som tidigare på högra sidan.

Borja programmera 9.jpg

Alla programmeringsuppgifter i Mathleaks kan lösas direkt från repl.it.

Teori

Thonny

Både Repl och Mathleaks kodmiljö kräver i någon grad en internetuppkoppling, och ibland kan önskad funktionalitet saknas. För uppgifterna här på Mathleaks ska båda räcka gott och väl, men kanske vill man kunna köra kod lokalt på sin dator och inte över internet. Det innebär ofta ganska besvärliga installationer, men ett alternativ som fungerar för både Windows och MacOS är Thonny.

Borja programmera 10.jpg

Följ länken ovan för nedladdning. Därefter är det en kort installation och sedan är man redo. Thonny har en stor fördel i att ge utförlig hjälp att hitta buggar, där man kan gå igenom hela programmet steg för steg och se hur Python tolkar koden man skrivit.

Thonnichi.gif

Det finns många andra sätt att installera Python på och för fler alternativ kan man besöka Pythons officiella hemsida, men det är lite av en djungel.

close
Community